Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Na vánoce nový SSD na hry?

Samsung oznámil SSD s QLC NAND: terabajtové kapacity pro masy, výkon prý jako s TLC

Ona zatím nepojmenovaná řada QLC SSD by kromě největšího 4TB modelu měla nabízet i varianty s kapacitou 2 TB a 1 TB

---

Uvidime podle ceny, ale tohle by mohlo byt konecne ono pro L-Coreho a spol 2TB uloziste steamovskych her. :-D

Zdroj: cnews.cz
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nizsi pocet zapisu by v pripade ulozist nemel vadit, jestli to bude uzivatel jen plnit hrama a nebud…
RedMaX 07.08.2018 10:49
RedMaX
Je to na dobré cestě. Ale nepočítám s tím, že bych v současném PC HDD (zatím 6TB) nahrazoval. Pokud… nový
L-Core 08.08.2018 20:04
L-Core
jakože velké SSD je dobrá volba na hry a ty 2TB je tak akorát - hry jsou čím dál složitější a detail…
stylar 07.08.2018 16:30
stylar
2TB je tak akorát Jak pro koho. Někomu bohatě stačí 500GB SSD na systém i hry, někomu už dnes nesta… nový
L-Core 08.08.2018 20:09
L-Core
Nemusis mit na tom SSD uplne vsechny hry. Solitery a podobne muzes nechat na HDD. ;-) --- V patek… nový
RedMaX 09.08.2018 00:19
RedMaX
Ty QLC jsou udajne na hovno. Intel uz nahodil ceny https://www.cnews.cz/intel-ssd-660p-uvedeni-prv… nový
RMX 09.08.2018 22:40
RMX
vsichni trvdite, jak je maly pocet zapisu do bunky pro ssd uplne irelevantni, protoze je to X * Y *… nový
vpn_ 10.08.2018 14:24
vpn_
To by mě taky zajímalo :) V PC mám 250GB SSD, pouze na systém a základní programy (a c:/Users), vol… nový
L-Core 10.08.2018 15:52
L-Core
Kdyz budes furt dokola prepisovat urcitou bunku, tak ano, ta bunka chcipne. To ale neznamena, ze mus… nový
RedMaX 10.08.2018 17:32
RedMaX
Ono je potřeba si uvědomit, jak vlastně řadič s flash pamětí pracuje. Ono totiž neexistuje nic jako… poslední
jirka44 12.08.2018 14:58
jirka44

jakože velké SSD je dobrá volba na hry a ty 2TB je tak akorát - hry jsou čím dál složitější a detailnější, takže těžko do budoucna budou zabírat méně a 100GB na hru už bude standard a rychlost je potřeba kvůli streamování teselovaných textur za běhu, alespoň u openworld her, což se mi teďka stalo v Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands, že při hraní svítí kontrolka HDD permanent a úplně to nestíhá při rychle jízdě mám low textury (ne, není to nedostatek paměti i když tu hru mohli "optimalizovat" tak že bude chtít 16GB VRAM a 32GB RAM...), když jsem dal hru na SSD se to dost zlepšilo a ještě myslím Star Citizen měl v doporučených požadavcích SSD

2TB je tak akorát

Jak pro koho. Někomu bohatě stačí 500GB SSD na systém i hry, někomu už dnes nestačí na hry 4TB.

Já jsem extrémista :-) Chci mít nainstalovány všechny hry, které potenciálně hraju. Od DOSovských v DOSBoxu, přes BigFishGames, Steam, Uplay, Origin, po těch pár krabicovek či her ze Score/Gamestaru/Levelu. Celkem mnoho set her. Warez hry nevedu (to by byly možná další TB navíc), nemám to zapotřebí.

Nemusis mit na tom SSD uplne vsechny hry. Solitery a podobne muzes nechat na HDD. ;-)

---

V patek vecer hodim na SSD Gothic 3, uvidime jestli bude nejaky rozdil proti chalupe, kde na PC bylo u Gothicu 3 v prumeru vytizeni procesoru 15% a vytizeni grafiky 60% a presto se to obcasne sekalo. Ovsem na chalupe mam na PC jen bezny Seagate desktop HDD, tak uvidime, jestli tomu SSD pomuze nebo te hre uz nepomuze vubec nic. (Vysledek ve vlakne na herni.)

vsichni trvdite, jak je maly pocet zapisu do bunky pro ssd uplne irelevantni, protoze je to X * Y * Z * Ž a prepsat se to v podstate neda, ale co kdyz ma uzivatel volnych jenom 20GB? Budou se "spici" bunky prepisovat na ty vice vyuzivane?

To by mě taky zajímalo :)

V PC mám 250GB SSD, pouze na systém a základní programy (a c:/Users), volno mám cca 3/4 disku a jsem tomu rád.
Kdybych se prásk přes kapsu a nakoupil další SSD na hry, zaplnil to z 95%, to by se přepisovalo pak jen těch pár zbylých % kapacity disku pořád dokola? 95% disku bude přepsáno 1x, zbytek za chvíli stokrát a chcípne to kvůli tomu? Nebo se nějak budou automaticky přesouvat i ty "trvale zapsané soubory"?

Nevím to, a se 75% volného místa na systémovém disku to ani řešit nemusím. A na hry mám HDD, kde tenhle problém s omezením počtu přepisů není.

Kdyz budes furt dokola prepisovat urcitou bunku, tak ano, ta bunka chcipne. To ale neznamena, ze musi chcipnout cely SSD. Jsou SSD, kde uz vyrobce predem pocita se chcipnutim nekterych bunek a proto tam da jeste nejakou nahradni kapacitu, takze cast bunek se da nahradit. Treba si koupis 250GB disk, ty vidis 250GB, ale na disku je jeste dalsich 20GB pro obmenu.

Na SSD disku by vzdy melo zustat 25% volneho mista pro efektivni wear leveling. Data mohou byt prepisovana a to i ty uz zapsana, tak aby se zatez bunek rozlozila rovnomerne. Musi tam byt dostatek mista pro prepis.

Samozrejme je otazka, jake technologie ten konkretni SSD pouziva.

Osobne mam jeden 80GB SSD, na kterem zbyva 4,5GB volneho mista (prvni moje Steam uloziste), jeste tam chci dohrat nejaky ten HD patch na Half Life 2, tak pak by tam melo zustat minimum volneho mista a budu to sledovat, dam pak vedet, pokud se neco stane, jo. ;-) Akorat teda ten disk je jeste MLC - Kingston SSDnow M (intel x25-m) 80GB, tak ta odolnost bude jeste vyssi nez ted TLC.

Edit: Jinak to, jak jsem doporucoval a jak to mam:

Kingston SSDnow M (intel x25-m) 80GB - prvni herni uloziste, pouze Steam, zbyva 4,5GB volneho mista (SSD byl drive pouzivan pro OS Win7 a programy a hry a po te pro instalacku Ubuntu, ted je z nej to herni uloziste, kazdopadne uz ma neco zapsano) crystaldiskinfo 99% dobry

Crucial M4 256GB - OS a programy, zbyva 105GB volneho mista, crystaldiskinfo 98% dobry

Crucial MX300 1000GB - herni uloziste, zbyva hodne moc volneho mista, mam ani ne polovinu zaplnenou, ale postupne to budu plnit crystaldiskinfo 100% dobry

Ono je potřeba si uvědomit, jak vlastně řadič s flash pamětí pracuje. Ono totiž neexistuje nic jako "přepsat buňku". Ve flash se nedá změnit stav jednotlivé buňky z log 0 na log 1. Je potřeba celý, poměrně velký, blok buňek nastavit nejprve na log 1, tedy smazat, a potom zapsat nový stav, kde bude změněna třeba pouze ta jediná buňka, kterou bylo potřeba změnit. V praxi to řadič ovšem dělá tak, že celý blok prostě zapíše na nejbližší volný, tedy již dříve smazaný blok. Proto je dobré nezaplňovat disk.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru