Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Microsoft odhalil novú konzolu do Windowsu - Windows Terminal

Vývojárský tím Windows Terminal predstavil novú aplikáciu pre konzolu vo Windows. Ide o modernú aplikáciu, ktorá umožní používateľom používať konzolové aplikácie a shelly ako Command Prompt (a.k.a cmd.exe), PowerShell a WSL. Poriadny moderný terminál vo Windowse doteraz chýbal, aj keď ako alternatíva sa dal použiť ConEmu, o ktorom sme písali aktualitu pred pár rokmi.

Windows Terminal bude dostupný zo Microsoft Store vo Windows 10 a bude pravidelne aktualizovaný. Jednou z top vlastností bude podpora záložiek, kde každá záložka bude môcť obsahovať rôzny shell (cmd/ps/wsl). Ďalšou zaujímavosťou je spôsob renderovania textu, ktorý umožňuje zobrazovať nie len základné textové znaky, ale aj ligatúry, symboly, CJK (čínske/japonské/kórejské) znaky a emoji (ktoré určite každému chýbali). Vykresľovanie znakov je urýchľované GPU (podobne ako cross-platformný open-source terminál Alacritty), takže výkonovo niekde úplne inde ako vykresľovanie cez GDI v pôvodnej konzole. Medzi ďalšie vlastnosti patrí konfigurovateľnosť prostredia pomocou profilov pre každý shell/aplikáciu, farebné témy, možnosť nastavenia priehľadnosti a rozmazania pozadia, atď.

Terminál tiež príde s novým fontom Terminal, ktorý bude tiež open-source, aj keď konkurovať fontu Consolas bude ťažké. Zdrojový kód samotného terminálu je dostupný na Githube. V súčasnosti neexistuje binárna distribúcia, takže ak ho chcete vyskúšať, musíte ho skompilovať. Na spustenie terminálu je potrebné mať Windows 1903 (build >= 10.0.18362.0) alebo vyšší. Na jeho skompilovanie je potrebné mať SDK rovnakej verzie a minimálne Visual Studio 2017 s balíkmi pre vývoj desktopových aplikácií s C++ a pre vývoj UWP (Universal Windows Platform) aplikácií.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kdyz uz padlo to WSL, ozanamen byla i verze WSL2, ktery by mel hlavne resit problém vykonu. Poriad… nový
XoXoChanel 08.05.2019 17:38
XoXoChanel
Nahodou Win2016 sa uz defaultne pokusa instalovat bez grafickej nadstavby...tuto zvrhlost som absolv… poslední
fleg 09.05.2019 08:12
fleg

Kdyz uz padlo to WSL, ozanamen byla i verze WSL2, ktery by mel hlavne resit problém vykonu.

Poriadny moderný terminál vo Windowse doteraz chýbal

Né ze bych si nevystacil i s integrovanym [Powershel ISE], ale "moderný terminál vo Windowse doteraz chýbal" je pravdivé a velmi dobre vystizeno.
* Ono se to nezda, ale kvuli takovym dejme tomu v uvozovkach "Drobnostech co ve Windows chybi" pak v mém pripade nuti pouzivamt vic OSX, nebo Linuxové distribuce.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru