Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Chytré tetování pomůže hlídat choroby. Mění svou barvu podle stavu těla

Zajímavé že? Za pár let budou takové věci umět i telefonovat lékařům a propojí se s chladničkou a když budete mít nadváhu, tak se zablokuje a nevydá vám tlačenku. :-)

Chytré tetování, které bylo vyvinuto v Německu, dokáže monitorovat chronické choroby. Mění svou barvu v reakci na změny koncentrace glukózy a albuminu i hladiny pH v krvi. Je tak možné mít pod kontrolou například cukrovku, píše italský deník La Repubblica.

Hvězdičky, šípy, trojúhelníky a květy... Mohlo by to vypadat jako obvyklé tetování. Ale nesmazatelné obrázky, které zdokonalil tým vědců z Technické univerzity v Mnichově, skrývají cosi více: jsou schopné měnit barvu v reakci na změny koncentrace glukózy, albuminu a pH v našem těle.

Jak uvádějí vědci na stránkách časopisu Angewandte Chemie International Edition, dosud bylo nové tetování testováno na některých vzorcích kůže prasat, ale mohlo by být v budoucnu vyzkoušeno na lidech a jednoho dne by dokázalo umožnit pacientům a lékařům sledovat v reálném čase některé chronické choroby, jako je cukrovka a onemocnění srdce a ledvin.

Tým vědců vedený inženýrem chemikem Alim Yetisenem vyvinul senzory, které

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Super. Nejlépe na xicht, aby potenciální zaměstnavatel (zdravotní pojišťovna, etc...) okamžitě viděl…
mif 26.08.2019 14:02
mif
Taky hezký. Já jsem svým komentářem mířil spíš na značení Židů nacisty, ale už se blížíme.
Nol 26.08.2019 14:39
Nol
Jj. Dostáváme se (už dávno jsme) do románu páně Orwella. Jen bude potřeba předefinovat "židy" a "nac… nový
mif 26.08.2019 15:20
mif
Přečti si (neznáš-li) tohle: https://cs.wikipedia.org/wiki/Konec_civilizace Tam je to dotaženo k dok… nový
L-Core 26.08.2019 18:05
L-Core
Chlapi, chápu, že si z toho děláte prdel, ale už to spadá pomalu ke schýze. :-D Tetování utvořené z… poslední
Holy99 26.08.2019 20:54
Holy99

Jj. Dostáváme se (už dávno jsme) do románu páně Orwella. Jen bude potřeba předefinovat "židy" a "nacisty" (nejsem žádný vybroskvený rasista!, jen si hraju se slovíčky - to je třeba pochopit). Možná by taky nebylo od věci tetovat "geneticky méněcenné" čímž je přímo určit k likvidaci (někde jsem nedávno četl /na Oslovi?/, že se vyvíjejí etnoselektivní viry). V této společnosti nechcu byť. Ty máš moje plus :-)

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru