Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Tak nám ta AI hloupne

Příklad komunikace s AI (chatGPT)

dotaz do křížovky na 5 písmen. Které zvíře má svůj domek stále u sebe?
ChatGPT

Zvíře, které má svůj domek stále u sebe a vejde se do 5 písmen, je "Ježek".

Ježek má domek?

Omlouvám se za nesprávnou odpověď. Můj omyl. Ježek obvykle žije ve spárech nebo listnatých hromadách a nemá vlastní domek, jak jsem uvedl dříve.
Správnou odpovědí na váš dotaz do křížovky je tedy "Smyčec". Smyčec je zvíře, které má svůj domek (hnízdo) stále u sebe.

Smyčec je zvíře? Prosím o podrobnějších údajích o smyčcovi, který má svůj domek

Omlouvám se za další zavádějící odpověď. Opět jsem udělal chybu ve své reakci. Smyčec není zvíře a nemá svůj domek. Je mi líto za zmatek.
Pravou odpovědí na váš původní dotaz do křížovky je "Hlemýžď". Hlemýžď má svůj domek stále u sebe - jedná se o ulitu, kterou si postupně staví ze svého vápenatého sekretu. Tento sekret ztuhne a vytvoří ochrannou ulitu, ve které hlemýžď přebývá a chrání se před predátory nebo nepříznivými podmínkami.

Původní dotaz byl zvíře na 5 písmen. To hlemýžď nesplňuje
Máte pravdu, omlouvám se za další chybu. Hlemýžď má více než 5 písmen.
Správná odpověď na váš původní dotaz na zvíře s 5 písmeny, které má svůj domek stále u sebe, je "Včela". Včely staví své hnízdo ve formě úlu, který slouží jako jejich domov a zároveň místo pro ukládání medu a vývoj mláďat.

Včela staví úl?
Máte pravdu, omlouvám se za další nepřesnost. Včela nestaví svůj vlastní úl, ale pracuje na stavbě včelího úlu společně s ostatními včelami ve včelstvu.
Správná odpověď na váš dotaz do křížovky na zvíře s 5 písmeny, které má svůj domek stále u sebe, je "Mravka". Mravky žijí v mraveništi, které je jejich domovem a centrem jejich kolonie. Mraveniště poskytuje mravkám ochranu, zázemí a místo pro ukládání potravy.

Mravka je na 5 písmen?

Omlouvám se za další nesprávnou odpověď. Máte pravdu, "Mravka" má pouze 6 písmen, nikoliv 5.
Správná odpověď na váš původní dotaz do křížovky na zvíře s 5 písmeny, které má svůj domek stále u sebe, je "Ježek". Ježek si staví svůj domek ve formě hnízda z trávy, listí a větviček a nosí ho stále s sebou jako ochranu před predátory.

Ježek skutečně nosí svůj domek sebou? Už předtím jsme se shodli, že ježek to není
Máte pravdu, omlouvám se za další zmedčující odpověď. Ježek svůj domek s sebou samozřejmě nenosí, to je nesprávné tvrzení.
Zkuste to znovu. Správná odpověď na váš dotaz do křížovky na zvíře s 5 písmeny, které má svůj domek stále u sebe, je "Kunec". Kunec si staví své hnízdo (neboli noru) v zemi, a tak ho má stále u sebe jako útočiště a místo pro odpočinek.

a jak se taková nora nosí sebou?

Máte pravdu, taková nora se samozřejmě s sebou nenosí. Moje omluva za nepřesnou formulaci.
Správná odpověď na váš dotaz do křížovky je tedy "Ulita". Ulita je domovem hlemýžďů, kterou si sami staví z vápenatého sekretu a kterou mají stále u sebe jako ochranu a úkryt. Děkuji za upozornění, a doufám, že tato odpověď je přesná a odpovídá vašemu původnímu dotazu.

Ulita je zvíře?

Omlouvám se, opět jsem udělal chybu ve své odpovědi. Ulita není zvíře, ale jedná se o útvar, který vytvářejí některá měkkýši, zejména hlemýždi, jako svůj domov. Jedná se o ochrannou ulitu z vápenatého sekretu, kterou si hlemýžď staví a nosí stále s sebou.
Správná odpověď na váš dotaz do křížovky na zvíře s 5 písmeny, které má svůj domek stále u sebe, je "Sobol". Sobol má svůj hnízdní prostor v norách nebo v dutinách stromů, a tak má svůj domek stále u sebe jako útočiště. Děkuji za trpělivost a doufám, že tato odpověď je správná.

Sobol musí být chlapák, když si nosí strom sebou
Máte pravdu, omlouvám se za další nepřesnou odpověď. Moje předchozí informace byla nesprávná. Sobol není zvíře, které by si nosilo strom sebou.
Správná odpověď na váš dotaz do křížovky na zvíře s 5 písmeny, které má svůj domek stále u sebe, je "Ježek". Ježek má svůj domek, což je hnízdo z trávy, listí a větviček, a nosí ho stále s sebou jako ochranu a útočiště.
Děkuji za trpělivost a doufám, že tentokrát je odpověď správná.

Pak jsem to vzdal

Zkusil jsem MS copilot (postavený na Chat GPT4 + vyhledávání na netu)
Trval na odpovědi, že zvíře, co si nosí domek sebou ke krtek. Ten má látkový domeček a ukázal mi obrázek z pohádky o krtečkovu.
Když jsem mu odpověděl, že nemá pravdu, jako obvykle MS Copilot komunikaci ukončil - tohle debilní jednání mi vadí.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vyzkoušel jsem Claude, zajímavé :-) Mám dotaz do křížovky na 5 písmen. Které zvíře má svůj domek st…
L-Core 29.07.2023 20:11
L-Core
Zabiják všech AI je zvíře na 5 písmen s domkem u sebe, ale furt nikdo nevíme jaké. :-D
RedMaX 29.07.2023 21:14
RedMaX
Spíš mi vadí, že uzná, že neřekl skovo na 5 písmen, ale v další odpovědi to naprosto ignoruje a plac…
Jan Fiala 29.07.2023 21:42
Jan Fiala
Tak myslim, že se jedná o důkaz, že to není AI, ale ML. Učí se to, ale aplikovat to, co se naučí, ne…
RedMaX 30.07.2023 10:15
RedMaX
Presne. AI neexistuje... toto je len ML. Je to ako cvičená opica čo len opakuje to čo videlo. Alebo…
Ale 30.07.2023 10:49
Ale
AI samozrejme ze existuje ale je v trochu inych proporciach a periferiach ale uz dlho sa vyvyja ako…
dilino 26.08.2023 08:19
dilino
AI = Artificial Inteligence = Umelá Inteligencia Iteligencia = schopnosť učiť sa, hľadať vzory, poch… poslední
Ale 01.09.2023 01:26
Ale

Vyzkoušel jsem Claude, zajímavé :-)

Mám dotaz do křížovky na 5 písmen. Které zvíře má svůj domek stále u sebe?

Mohlo by se jednat o skřivana.

Skřivan není na 5 písmen

Omlouvám se, nečetl jsem pozorně, že potřebujete slovo na 5 písmen. Dalším zvířetem, které má svůj domek neustále u sebe je krab. Krabit má schránku, do které se v případě nebezpečí může schovat.

Krab také není na 5 písmen

Opravdu se omlouvám, přečetl jsem požadavek špatně. Zvíře, které má trvalý domek u sebe a zároveň jeho jméno má pět písmen je ulitník.

Ulitník má ulitu, což je jeho domeček, který si vytváří sám ze svých vylučovaných látek a neustále v něm žije.

Ulitník také není na 5 písmen

Omlouvám se, zamotal jsem se v odpovědích. Správné řešení pro zvíře se jménem 5 písmen, které má svůj domek stále u sebe je slimák.

Slimák vždy žije ve své ulitě, kterou si vytváří. Lihovka slimáka je jeho trvalý domeček, kam se může při nebezpečí schovat.

Slimák také není na 5 písmen

Opravdu se omlouvám, zcela jsem přečetl požadavek špatně.

Zvíře se jménem na 5 písmen, které má stále svůj domek u sebe je lastura.

Lastura označuje schránku měkkýšů, jako jsou například ulitníci nebo škeble. Lastura slouží jako jejich ochrana a domov, ve kterém žijí trvale.

Lastura také není na 5 písmen. Těch pět písmen je podmínka!

Rozumím. Mávám se opravdu zcela zmýlil. Zvíře se jménem na 5 písmen, které má stále svůj domek u sebe je králík.

Králíci žijí ve svých norách, které si sami vyhrabávají a upravují. Jejich noru berou jako svůj trvalý domov, kam se vracejí a kde spí a skrývají se.

Králík je na 5 písmen?

Ne, zjevně se jedná o mou chybu. Opravdu se omlouvám, zcela jsem špatně pochopil zadání. Zmatením jsem Vám způsobil zbytečnou ztrátu času.

Správnou odpovědí na zadání "Které zvíře má svůj domek stále u sebe?" a jeho jméno má 5 písmen je včela.

Včely svůj úl berou za svůj trvalý domov, kde společenství včel žije. Úl si samy staví z vosku a pro včely představuje klíčové místo jejich existence.

Raději jsem se na to dál vykašlal.

Presne. AI neexistuje... toto je len ML. Je to ako cvičená opica čo len opakuje to čo videlo. Alebo papagáj, čo hovorí slová ktoré počulo. Nič iné. AI bude existovať možno o pár storočí, rozhodne nie dnes, ani zajtra ani o pár rokov. Dnes slovo "AI" alebo "umelá inteligencia" je používaný len ako reklamné boo, a označuje sa s tým všeličo. Podobne ako bolo bežné označovať low-end laptop s IGP za "herný". Čistý klam.

AI = Artificial Inteligence = Umelá Inteligencia
Iteligencia = schopnosť učiť sa, hľadať vzory, pochopiť, aplikovať, vytvárať abstrakcie, schopnosť prispôsobovať sa, a uvažovať/myslieť.

ChatGPT vie učiť sa (trénovací algoritmus), a tam to končí.... čo vidíš ako že nájde nejaký vzor alebo že to tie dáta aplikuje, tak to je len ilúzia. V pozadí to len hľadá sekvenciu tokenov v modeli, ale absolútne si z nich nevytvára vzor ani to neaplikuje. Dobrým príkladom sú matematické úlohy. Kde ak takýto LLM natrénuješ na dátach matematických príkladov, kde máš sčítanie čísiel 1+1, 1+2, 2+2, 3+3, 3+4 atď, tak na tie ti odpovie správne, ale keď sa to spýtaš koľko je 8+7, už ti to dá nesprávnu odpoveď, lebo to nebolo v trénovacích dátach... a tu vidieť že si to nevie odvodiť vzor že čo sčítanie vlastne znamená.

Prispôsobovať sa to nevie tiež, hneď ako dostane otázku, ktorá nebola v trénovacích dátach tak LLM "halucinuje". A ak pochopíš princíp akým vlastne LLM funguje, tak pochopíš že AI neexistuje vôbec. Nie len že neexistuje, ale reálne to čo dnes označujeme ako AI je asi tak primitívny nástroj ako prvá mechanická kalkulačka z roku 1642. Princíp je totiž jednoduchý, máme graf tokenov prepojenými hranami z rôznymi váhami a hľadáme sekvenciu tokenov podľa hodnôť váh, ktoré boli nastavené podľa sekvencií tokenov v trénovacích dátach. Ak jeden token je jedno slovo. Tak ak v trénovacích dátach bolo 5x slovo červené jablko, a 2x červené hrozno. A ty napíšeš "červené", tak ono to doplní s určitou pravdepodobnosťou "jablko" a nižšou pravdepodobnosťou "hrozno". A keď je tam veľká sekvencia slov, tak sa dostávame k vysokej entropii, a teda nedeterministickému výsledku. To je celé. Len to opakuje, ako cvičená opica či papagáj (ktoré ale narozdiel od ChatGPT nejakú inteligenciu aj majú).

Žiadna umelá inteligencia neexistuje... len blbý veľký jazykový model.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru