Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Tak nám ta AI hloupne

AI = Artificial Inteligence = Umelá Inteligencia
Iteligencia = schopnosť učiť sa, hľadať vzory, pochopiť, aplikovať, vytvárať abstrakcie, schopnosť prispôsobovať sa, a uvažovať/myslieť.

ChatGPT vie učiť sa (trénovací algoritmus), a tam to končí.... čo vidíš ako že nájde nejaký vzor alebo že to tie dáta aplikuje, tak to je len ilúzia. V pozadí to len hľadá sekvenciu tokenov v modeli, ale absolútne si z nich nevytvára vzor ani to neaplikuje. Dobrým príkladom sú matematické úlohy. Kde ak takýto LLM natrénuješ na dátach matematických príkladov, kde máš sčítanie čísiel 1+1, 1+2, 2+2, 3+3, 3+4 atď, tak na tie ti odpovie správne, ale keď sa to spýtaš koľko je 8+7, už ti to dá nesprávnu odpoveď, lebo to nebolo v trénovacích dátach... a tu vidieť že si to nevie odvodiť vzor že čo sčítanie vlastne znamená.

Prispôsobovať sa to nevie tiež, hneď ako dostane otázku, ktorá nebola v trénovacích dátach tak LLM "halucinuje". A ak pochopíš princíp akým vlastne LLM funguje, tak pochopíš že AI neexistuje vôbec. Nie len že neexistuje, ale reálne to čo dnes označujeme ako AI je asi tak primitívny nástroj ako prvá mechanická kalkulačka z roku 1642. Princíp je totiž jednoduchý, máme graf tokenov prepojenými hranami z rôznymi váhami a hľadáme sekvenciu tokenov podľa hodnôť váh, ktoré boli nastavené podľa sekvencií tokenov v trénovacích dátach. Ak jeden token je jedno slovo. Tak ak v trénovacích dátach bolo 5x slovo červené jablko, a 2x červené hrozno. A ty napíšeš "červené", tak ono to doplní s určitou pravdepodobnosťou "jablko" a nižšou pravdepodobnosťou "hrozno". A keď je tam veľká sekvencia slov, tak sa dostávame k vysokej entropii, a teda nedeterministickému výsledku. To je celé. Len to opakuje, ako cvičená opica či papagáj (ktoré ale narozdiel od ChatGPT nejakú inteligenciu aj majú).

Žiadna umelá inteligencia neexistuje... len blbý veľký jazykový model.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality