Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem V Česku míra počítačového pirátství klesá, na Slovensku stagnuje

Softwarové pirátství je v Česku dlouhodobě na ústupu, alespoň to tvrdí statistiky BSA. V posledním meziročním srovnání klesla podle celosvětové studie Business Software Alliance míra pirátství v ČR o 1 %.

http://www.itbiz.cz/v-cesku-mira-pocitacoveho-pira tstvi-klesa-na-slovensku-stagnuje

Předmět Autor Datum
Největší problém je v tom, že BFU říkají "On to má zadarmo, tak já taky platit nebudu" nebo "Ono se…
marekdrtic 12.05.2010 05:30
marekdrtic
Kdyz mluvime o Windowsech, tak Microsoft moc dobre vi, co dela. On moc dobre vi, proc tise toleruje…
JR_Ewing 12.05.2010 07:51
JR_Ewing
Ach jo... A opět je MS ten zlý, protože kvůli němu je málo linuxů. Až bude jedna pořádná distribuce…
Dale Cooper 12.05.2010 16:04
Dale Cooper
Já bych všechny ty Mrkvosofty a Linuxy zakázal :-)
mia 12.05.2010 16:36
mia
To je slovo!! :-D
Dale Cooper 12.05.2010 17:31
Dale Cooper
ono jedna dominantna distribucia uz je. to ze ju zatracuje par "ortodoxnych" ficiacich na gentoo nez…
wam_Spider007 12.05.2010 16:43
wam_Spider007
A ty se divíš, na netbook sem nainstlil linuxasi před 3 dnama a až po 5 hodinách se mi podařila zpro…
Nigfire 12.05.2010 22:20
Nigfire
naopak, ruzove je to az az. takych co im v linuxe nejde wifi out of the box je percentualne mozno to…
wam_Spider007 13.05.2010 00:06
wam_Spider007
Ono ja vobec nie som konzervativny uzivatel a musim suhlasit s predoslym prispevkom. Pred par rokmi…
2laak 13.05.2010 00:10
2laak
Nevim, s jakym hardwarem jste co provozovali, ale ja na sluzebnim notebooku funguju ctyri roky na ub…
JR_Ewing 13.05.2010 08:23
JR_Ewing
Ja som si od neho sluboval velmi vela. Ja mam Lenovo Thinkpad R61 a synovec HP Pavilion dv5-ku. To h…
2laak 13.05.2010 08:32
2laak
Hehe, existuje na to gui. Jmenuje se synaptic :-D Kdyz ty jadra odinstalujes, tak v bootmenu nebudou…
JR_Ewing 13.05.2010 08:41
JR_Ewing
Ano, synaptic, to som potom este dogooglil. Ale ruku na srdce, riesi toto uzivatel MacOS, ze rucne o…
2laak 13.05.2010 08:45
2laak
Zrovna na úpravu boot menu nic není - a hlavně i ti méně zdatní se editaci boot lst souboru naučili.… poslední
Michal.Maniak 19.05.2010 16:59
Michal.Maniak
ono jedna dominantna distribucia uz je Která?
Moas 13.05.2010 07:42
Moas
Taky přemýšlím, která to je... Redhat? Mandriva? Debian? Slackware? SuSE?
mia 13.05.2010 09:10
mia
Vsimni si, ze jsem v prispevku ani jednou nepouzil slovo linux. Je uplne jedno, co je to za OS, jest…
JR_Ewing 13.05.2010 08:27
JR_Ewing
Proč? Protože má i tak zisky jak prase... Zkrátka se jim to nevyplatí. A ano, asi si také řekli "kdy…
Dale Cooper 13.05.2010 21:29
Dale Cooper
Jednoduše proto aby byla platforma windows populární a tím si udržovala monopol na trhu. Pokud by st…
Nigfire 13.05.2010 21:49
Nigfire
Já myslím, že to ani nejde. Nechá zavřít někde polovinu, jinde 90% populace? A vyrábět nějakou ochr…
L-Core 13.05.2010 22:41
L-Core
V tomto som zajedno s JR-om. Cim je podnik vacsi, tym vacsi tlak vytvara na konkurenciu, tym viac sa…
2laak 13.05.2010 08:33
2laak
docela by mě zajímalo, jak se tohle dá vypočítat.
Jozzo 13.05.2010 12:08
Jozzo
DObry postreh. Odpoved je nijako a su to hausnumera vycucane z brucha a odrazajuce nejaku vzorku, kt…
fleg 13.05.2010 16:04
fleg
Jo přesně! Kde kdo ty výsledky vzal? Jak k nim došel?
Kráťa 13.05.2010 18:00
Kráťa
To vysvětloval v televizi hlavní protipirát české odnože BSA. Zjistí, kolik se prodalo počítačů bez…
karel 13.05.2010 18:06
karel
Aha, takže Fotošůpu se to netýká, pouze OS. A kdo nemá zakoupené Windows, je automaticky pirát a vlí…
Kráťa 13.05.2010 18:24
Kráťa
Ne, týká se to prý i fotošopů a i dalších programy (a OS) co jsou "zadarmo" tam mají zahrnuté, tuším…
navay 13.05.2010 20:44
navay
A na Nově tehdá říkali, že Microsoft bude přes internet skenovat počítače, a že kdo má nelegální sys…
Prasak 14.05.2010 06:28
Prasak

Největší problém je v tom, že BFU říkají "On to má zadarmo, tak já taky platit nebudu" nebo "Ono se za to platí? On mi to tam dal zadarmo, tak nic platit nebudu.". Možná by to chtělo více zpráv na téma "zčerná vám obrazovka a FBI vám rozstřílí dveře" na TV Nova :-). A mezi náctiletými je kchůl mít to kreklý woe protože mají sejf fajrfox woe (byl jsem nazván lamou, protože mám originální Windows, tak nevim..).
Možná je taky problém v tom, že upgrade z XPček a Visty stojí 2600Kč, je to pro někoho možná dost (proto mám ještě XPčka), ale to je čistě věc Microsoftu a je to jeho bussiness.

Kdyz mluvime o Windowsech, tak Microsoft moc dobre vi, co dela. On moc dobre vi, proc tise toleruje nelegalni domaci windows a jen sem tam zvedne prsticek a rekne tytyty. Kdyz by domaci uzivatele zacali hromadne uzivat alternativy, protoze by jim znefunkcnili windows kvuli neplatne licenci, zacali by ztracet pudu pod nohama, software by se zacala vyvyjit na jine platformy (pro nektere uzivatele jediny duvod setrvat na widows), lide by zacali vyzadovat alternativy i v korporatnim segmentu (a o ten microsoftu jde predevsim, tam se toci nejvetsi prachy) a to by uz mohlo Microsoftu znacne zahybat se zisky (dokonce by se museli snazit vyvijet kvalitni a konkurence schopny software za prijatelnou cenu).
Takze Microsoft se chova jako dealer drog, ktery ti par davek da zdarma a pak uz ti nezbyva nic jineho, nez si draze platit za dalsi, protoze jsi navykly.

ono jedna dominantna distribucia uz je. to ze ju zatracuje par "ortodoxnych" ficiacich na gentoo neznamena, ze nie je poriadna. Problem je v ludoch, ktori 15 rocne navyky chcu aplikovat na system s uplne inou filozofiou.
Podaktori maju naspamat naucene, kde co maju kliknut a ked sa nieco zmeni o 1mm, su nahrati.

A ty se divíš, na netbook sem nainstlil linuxasi před 3 dnama a až po 5 hodinách se mi podařila zprovoznit wifi karta. Běžný počítačově negramotný člověk by se na to vys.al a zašel do servisu ať mu tam dají windowsy nebo (ti schopnější) si by je tam dali sami. A víš co já jsem nebyl dalek od totálního nas.ání. Takže s přechodem na linux to není až zas tak růžový ;). Ono instalace ovladačů taky není pro každýho.

naopak, ruzove je to az az. takych co im v linuxe nejde wifi out of the box je percentualne mozno tolko co windowsakov s nefunkcnou wifi. a bezny user ma rovnake problemy to rozchodit pod win ako pod linuxom.
vsetko je o navykoch a zrucnosti. pokial je niekto zvyknuty, len hladat setup.exe len tazko sa nauci s PC plnohodnotne robit.

Ono ja vobec nie som konzervativny uzivatel a musim suhlasit s predoslym prispevkom.

Pred par rokmi som skusal mat tyzden Ubuntu (vtedy verziu 7.04 neskor 7.10), postelovat system, ktory sa tvaril user friendly. Uz po par hodinach clovek narazi na problem (a to si piste ze narazi) a bez prikazovej riadky sa nezaobide. Vtedy som sa nan vykaslal, nechcelo mi spustat X graficke prostredie.

Teraz ho skusal so mnou spolu synovec na 3 tyzdne (verziu 10.04) a cele 3 tyzdne som nic ine nerobil, len nastavoval system, ktory sa po 2-3 instalaciach sekal. Vsetko opat v prikazovej riadke, nic tam riadne nefugnovalo, vsetko bolo treba googlit a vymyslat a studovat manualy.

Ubuntu proste nie je to, na co sa tvari - system uzivatelsky privetivy. Nech si tam da hoc aj tri tapety MacOS, bude to stale len system, od ktoreho clovek da ruky prec po 3 tyzdnoch utrap. To je ta kruta realita. Ja fakt neviem, kam mozu ist tie tazke miliony pri vyvoji, ked nic prevratne ten system neprinesie, len sa snazi dotiahnut aspon niektore veci, aby fungovali.

Ja som si od neho sluboval velmi vela. Ja mam Lenovo Thinkpad R61 a synovec HP Pavilion dv5-ku. To hovorim, ze vsetko funguje out of the box a clovek je happy. Ale ak nastane problem, som nahrany.

Uz len na obycajnom vyhadzovani item-ov z grub-u som maturoval dva dni. Vo verzii grub2 v podstate znemoznili obycajnym uzivatelom zmenit/vymazat hodnoty, asi to poznate... Pritom v defaulte pridava do bootmenu kazdy jeden kernel. Po 2-3 updateoch tam mate 10 poloziek (pridava aj recovery mode, bozemoj). Toto mi ako user-friendly nepride. Nakoniec som to dorobil, ale bol som nesmierne nas*aty :-(

Zarazilo ma, ze na taku trivialitu neexistuje GUI utilitka.

Ano, synaptic, to som potom este dogooglil. Ale ruku na srdce, riesi toto uzivatel MacOS, ze rucne odstranuje stare kernele/y? Alebo riesi toto uzivatel Windows? To asi sotva.

A ked uz taky vysmiaty, tak my viete poradit, ako pridat alebo naopak odobrat napr. dalsiu windows polozku z bootmenu cez GUI? Synaptic na to bude uz asi kratky. :-/

Zrovna na úpravu boot menu nic není - a hlavně i ti méně zdatní se editaci boot lst souboru naučili. Takže raději to celé překopeme, ať nám ti uživatelé nezakrní. Z tohoto přístupu je hodně lidí znechucených - mě osobně se například dotklo to, že pro EEEbuntu člověk, který vytvářel "utilitky" (nevím jak to správně nazvat), které se starají o funkčnost přídavných eee tlačítek, pohodlného přepínání režimů výkonu apod., se na to vykašlal. Proč? Protože musel neustále překopávat vše tak, aby to po každé, aktualizaci jádra a X vůbec jelo, místo toho aby jen dolaďoval a zlepšoval funkčnost.
Hnus.

Vsimni si, ze jsem v prispevku ani jednou nepouzil slovo linux. Je uplne jedno, co je to za OS, jestli Linux, MacOS, AIX, BSD, nebo treba OS/2 nebo DOS. Proc to obracis na linux?

Tak mi povez jiny realny duvod, proc Microsoft nejakym tvrdsim zpusobem neuderi na nelegalni uzivatele. Prostredky na to ma, o tom neni pochyb.

Proč? Protože má i tak zisky jak prase... Zkrátka se jim to nevyplatí. A ano, asi si také řekli "když to bude patnáctileté ucho mít kradené, tak si to ve třiceti koupí nebo bude prosazovat ve firmě". Ovšem - mít linux (nebo i Apple) stejné postavení jako MS, tak se chová naprosto stejně. A netvrď mi že ne.

Jednoduše proto aby byla platforma windows populární a tím si udržovala monopol na trhu. Pokud by striktně kontrolovali legalitu, tak by značné procento lidí přešlo na jiný OS a tím pádem by se mnohoaplikací začalo vyvýjet i pro jiný OS a lidi by u windowsů už nic nedrželo a MS by si podřezal větev pod nohama.

Já myslím, že to ani nejde. Nechá zavřít někde polovinu, jinde 90% populace?

A vyrábět nějakou ochranu? Protipirátské ochrany her budiž příkladem; firmy do nich vrážejí těžké milióny a většinou je překonání otázkou několika hodin. Někdy to vydrží neprolomeno pár dnů-týdnů. Jindy je hra i s crackem venku klidně týden před zahájením prodeje.

To vysvětloval v televizi hlavní protipirát české odnože BSA. Zjistí, kolik se prodalo počítačů bez OS a kolik se prodalo Windows. Rozdíl je procento pirátství. Dokonce tvrdil, že mají přehled o tom, kolik lidí používá jiné OS. Prostě vědí všechno a každého dopadnou, nikdo neuteče.

Ne, týká se to prý i fotošopů a i dalších programy (a OS) co jsou "zadarmo" tam mají zahrnuté, tuším, že o tom přibližném výpočtu byl snad loni článek na Živě.cz. Mají to "vymakané" tak, že berou nějakého průměrného uživatele a počítají s tím, že má nainstalovaný určitý průměrný počet programů. Ale to je fu(c)k, prostě si zvolí metodiku, tak aby jim to vycházelo, přesný výpočet stejně nezná nikdo...

A na Nově tehdá říkali, že Microsoft bude přes internet skenovat počítače, a že kdo má nelegální systém, tak tomu ho na dálku vypnou! A to musí být strašný! A jak to udělají, když někdo nemá internet? A to mu ho tam nacpou přes elektrickou zásuvku? A to sou fakt dobří!

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru