Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem V Česku míra počítačového pirátství klesá, na Slovensku stagnuje

Softwarové pirátství je v Česku dlouhodobě na ústupu, alespoň to tvrdí statistiky BSA. V posledním meziročním srovnání klesla podle celosvětové studie Business Software Alliance míra pirátství v ČR o 1 %.

http://www.itbiz.cz/v-cesku-mira-pocitacoveho-pira tstvi-klesa-na-slovensku-stagnuje

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Největší problém je v tom, že BFU říkají "On to má zadarmo, tak já taky platit nebudu" nebo "Ono se…
marekdrtic 12.05.2010 05:30
marekdrtic
Kdyz mluvime o Windowsech, tak Microsoft moc dobre vi, co dela. On moc dobre vi, proc tise toleruje…
JR_Ewing 12.05.2010 07:51
JR_Ewing
Ach jo... A opět je MS ten zlý, protože kvůli němu je málo linuxů. Až bude jedna pořádná distribuce…
Dale Cooper 12.05.2010 16:04
Dale Cooper
ono jedna dominantna distribucia uz je. to ze ju zatracuje par "ortodoxnych" ficiacich na gentoo nez…
wam_Spider007 12.05.2010 16:43
wam_Spider007
Ono ja vobec nie som konzervativny uzivatel a musim suhlasit s predoslym prispevkom. Pred par rokmi…
2laak 13.05.2010 00:10
2laak
Nevim, s jakym hardwarem jste co provozovali, ale ja na sluzebnim notebooku funguju ctyri roky na ub…
JR_Ewing 13.05.2010 08:23
JR_Ewing
Ja som si od neho sluboval velmi vela. Ja mam Lenovo Thinkpad R61 a synovec HP Pavilion dv5-ku. To h…
2laak 13.05.2010 08:32
2laak
Hehe, existuje na to gui. Jmenuje se synaptic :-D Kdyz ty jadra odinstalujes, tak v bootmenu nebudou…
JR_Ewing 13.05.2010 08:41
JR_Ewing
Zrovna na úpravu boot menu nic není - a hlavně i ti méně zdatní se editaci boot lst souboru naučili.… poslední
Michal.Maniak 19.05.2010 16:59
Michal.Maniak

Největší problém je v tom, že BFU říkají "On to má zadarmo, tak já taky platit nebudu" nebo "Ono se za to platí? On mi to tam dal zadarmo, tak nic platit nebudu.". Možná by to chtělo více zpráv na téma "zčerná vám obrazovka a FBI vám rozstřílí dveře" na TV Nova :-). A mezi náctiletými je kchůl mít to kreklý woe protože mají sejf fajrfox woe (byl jsem nazván lamou, protože mám originální Windows, tak nevim..).
Možná je taky problém v tom, že upgrade z XPček a Visty stojí 2600Kč, je to pro někoho možná dost (proto mám ještě XPčka), ale to je čistě věc Microsoftu a je to jeho bussiness.

Kdyz mluvime o Windowsech, tak Microsoft moc dobre vi, co dela. On moc dobre vi, proc tise toleruje nelegalni domaci windows a jen sem tam zvedne prsticek a rekne tytyty. Kdyz by domaci uzivatele zacali hromadne uzivat alternativy, protoze by jim znefunkcnili windows kvuli neplatne licenci, zacali by ztracet pudu pod nohama, software by se zacala vyvyjit na jine platformy (pro nektere uzivatele jediny duvod setrvat na widows), lide by zacali vyzadovat alternativy i v korporatnim segmentu (a o ten microsoftu jde predevsim, tam se toci nejvetsi prachy) a to by uz mohlo Microsoftu znacne zahybat se zisky (dokonce by se museli snazit vyvijet kvalitni a konkurence schopny software za prijatelnou cenu).
Takze Microsoft se chova jako dealer drog, ktery ti par davek da zdarma a pak uz ti nezbyva nic jineho, nez si draze platit za dalsi, protoze jsi navykly.

ono jedna dominantna distribucia uz je. to ze ju zatracuje par "ortodoxnych" ficiacich na gentoo neznamena, ze nie je poriadna. Problem je v ludoch, ktori 15 rocne navyky chcu aplikovat na system s uplne inou filozofiou.
Podaktori maju naspamat naucene, kde co maju kliknut a ked sa nieco zmeni o 1mm, su nahrati.

Ono ja vobec nie som konzervativny uzivatel a musim suhlasit s predoslym prispevkom.

Pred par rokmi som skusal mat tyzden Ubuntu (vtedy verziu 7.04 neskor 7.10), postelovat system, ktory sa tvaril user friendly. Uz po par hodinach clovek narazi na problem (a to si piste ze narazi) a bez prikazovej riadky sa nezaobide. Vtedy som sa nan vykaslal, nechcelo mi spustat X graficke prostredie.

Teraz ho skusal so mnou spolu synovec na 3 tyzdne (verziu 10.04) a cele 3 tyzdne som nic ine nerobil, len nastavoval system, ktory sa po 2-3 instalaciach sekal. Vsetko opat v prikazovej riadke, nic tam riadne nefugnovalo, vsetko bolo treba googlit a vymyslat a studovat manualy.

Ubuntu proste nie je to, na co sa tvari - system uzivatelsky privetivy. Nech si tam da hoc aj tri tapety MacOS, bude to stale len system, od ktoreho clovek da ruky prec po 3 tyzdnoch utrap. To je ta kruta realita. Ja fakt neviem, kam mozu ist tie tazke miliony pri vyvoji, ked nic prevratne ten system neprinesie, len sa snazi dotiahnut aspon niektore veci, aby fungovali.

Ja som si od neho sluboval velmi vela. Ja mam Lenovo Thinkpad R61 a synovec HP Pavilion dv5-ku. To hovorim, ze vsetko funguje out of the box a clovek je happy. Ale ak nastane problem, som nahrany.

Uz len na obycajnom vyhadzovani item-ov z grub-u som maturoval dva dni. Vo verzii grub2 v podstate znemoznili obycajnym uzivatelom zmenit/vymazat hodnoty, asi to poznate... Pritom v defaulte pridava do bootmenu kazdy jeden kernel. Po 2-3 updateoch tam mate 10 poloziek (pridava aj recovery mode, bozemoj). Toto mi ako user-friendly nepride. Nakoniec som to dorobil, ale bol som nesmierne nas*aty :-(

Zarazilo ma, ze na taku trivialitu neexistuje GUI utilitka.

Zrovna na úpravu boot menu nic není - a hlavně i ti méně zdatní se editaci boot lst souboru naučili. Takže raději to celé překopeme, ať nám ti uživatelé nezakrní. Z tohoto přístupu je hodně lidí znechucených - mě osobně se například dotklo to, že pro EEEbuntu člověk, který vytvářel "utilitky" (nevím jak to správně nazvat), které se starají o funkčnost přídavných eee tlačítek, pohodlného přepínání režimů výkonu apod., se na to vykašlal. Proč? Protože musel neustále překopávat vše tak, aby to po každé, aktualizaci jádra a X vůbec jelo, místo toho aby jen dolaďoval a zlepšoval funkčnost.
Hnus.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru