Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Náhrada Firebugu od Mozilly

Mozilla vyvíja nástroje pre vývojárov, ktoré majú uľahčiť webovým vývojárom život. Podobne ako v ostatných prehliadačoch, tieto nástroje sú súčasťou prehliadača bez nutnosti inštalácie doplnkov. Všetky budú finálne k dispozícii 31. januára 2012, ale už teraz si ich môžete vyskúšať vo Firefoxe Aurora.

[http://pc.poradna.net/file/view/7487-developer-too   ls-png]

Najzaujímavejším nástrojom je Page Inspector, ktorý sa dá zapnúť pomocou klávesovej skratky Ctrl+Shift+I. Tento nástroj umožňuje klasickým spôsobom pomocou myši zvoliť prvok v štruktúre HTML elementov. Pre zvolený element je následne možné zobraziť a upraviť jeho vlastnosti alebo štýly.

Medzi ďalšie nástroje patrí Web Console a Scratchpad, ktoré sú dostupné už dlhší čas aj v aktuálnych verziách Firefoxu. Dajú sa zapnúť pomocou klávesových skratiek Ctrl+Shift+K, resp. Shift+F4. Web Console bola rozšírená o možnosť prístupu k práve zvolenému elementu pomocou premennej $0. Do Scratchpadu bolo pridané obnovenie obsahu pri reštartovaní prehliadača a tiež aj zvýrazňovanie kódu použitím editora Orion.

Page Inspector nie je možné oddeliť od okna prehliadača tak, ako to umožňuje Firebug. Mozilla však na tejto vlastnosti pracuje. Dá sa očakávať, že oproti Firebugu tieto nástroje nebudú toľko spomaľovať prehliadač. Oproti Firebugu nie sú tieto nástroje dostupné pomocou záložiek, a tak zaberajú v prehliadači pomerne veľa miesta. Aj keď Firebug je funkčnosťou a používateľským rozhraním oveľa ďalej, tieto nástroje predstavujú zaujímavú možnosť ladenia stránok bez nutnosti inštalovania ďalších rozšírení.

Předmět Autor Datum
Bohvie prečo sa nedohodli na odkúpení Firebugu alebo aby Firebug bol súčasťou Firefoxu. Mne Firebug… nový
Len tak 17.11.2011 10:34
Len tak
Mne to pripadá, že chcú spraviť len niečo pre pokročilých používateľov na podobnej úrovni, ako je to… nový
los 17.11.2011 11:09
los
Keď som si prečítal rok 2012, tak prvé čo ma napadlo, že je to vtip. To je to vymývanie mozgov rokom… poslední
msx. 20.11.2011 00:56
msx.

Keď som si prečítal rok 2012, tak prvé čo ma napadlo, že je to vtip. To je to vymývanie mozgov rokom 2012, ale k veci:

Zrejme neprejdem a ostanem pri Firebugu. Problémom Mozilly je jedna vec. Oni sa vždy zobudia neskoro a navyše keď sa aj zobudia, tak to čo spravia urobia v polospánku. Uvediem rovno príklady:

1. Okolo Firefoxu verzie 3+-0.5 sa hovorilo, že Tab Mix Plus už nebude potrebný, pretože bude integrovaná väčšina jeho funkčnosti do prehliadača. Výsledok? Dodnes ho používam v štandardnej konfigurácii (žiadne nastavenia mimo inštalácie) a stále bez neho Firefox používať nemôžem. Stále to nie je integrované vo Firefoxe tak, aby to stačilo.

2. text/plain mal byť integrovaný do verzie 5+-1. Výsledok? Rozšírenie používam dodnes, lebo Firefox adresu bez http na začiatku nerozpozná. Potom to dobre štve, lebo mám v kontextovom menu občas duplicitné položky a najradšej by som tú Firefoxácku integrovanú nedorobeninu vypol.

3. Kompatibilita rozšírení. Mám 2 Firefoxy. V obidvoch ScreenGrab a v jednom mi funguje dodnes (verzia 7) a v druhom po nainštalovaní verzie 5 ScreenGrab skončil. Samozrejme podporovaný bol len do verzie 3.6, ale prečo mi potom v tom druhom Firefoxe ide doteraz a v druhom som musel hacknúť verziu, aby to šľapalo?

Predpokladám, že toto bude ďalšia nedorobenina, ktorá bude len liezť na nervy a aj tak si väčšina nahodí Firebug. Som sklamaný z toho, že vo Firefoxe dokopy nič nie je a ešte aj to čo integrujú z doplnkov je nedorobené. A prehliadač zmeniť nechcem, lebo nastavenie Opery na moje potreby by sa asi nedalo pri tom množstve doplnkov čo používam.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru