Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem BLESK mobil: první český „virtuál“ startuje za dva týdny

Známe podrobnosti o prvním opravdovém virtuálním operátorovi. Jmenuje se „BLESK mobil“ a jeho předplacenky budou nejlevnější v ČR.

Peklo zamrzlo, pečení holubi začínají létat přímo do úst a Česká republika dostane prvního skutečného virtuálního operátora. Fungovat bude v síti Telefóniky O2, což je možná ten poslední operátor, od kterého bychom tento krok čekali. Jmenovat se bude „BLESK mobil“ a stojí za ním vydavatelství Ringier. Start je naplánován už za dva týdny.

No já nevím, článek se mi teda nejeví zrovna přesvědčivě; možná je to ale autorův styl psát "věřte-nevěřte".

Jinak co se týká alternativ, byl bych spíš pro klikniavolej.cz nebo voocall.cz

Předmět Autor Datum
Ve stejném duchu i Blesk mobil sice nabídne mobilní internet, ale bude dražší, než jinde. Mobilní in…
Bača 25.10.2012 09:15
Bača
Osobně chci věřit tomu, že se začíná něco dít. Něco, co zlevní volání. Přecejen to, že cena za volán…
Kurt 25.10.2012 09:21
Kurt
Tak to se dost divím. Pár měsíců jsem pracoval pod společností, která právě fungovala jako šedý oper…
Redsnake 25.10.2012 09:52
Redsnake
fungovala jako šedý operátor, takže nějaký Blesk Mobil není rozhodně první Rozdíl mezi šedým operá…
Kurt 25.10.2012 10:00
Kurt
Ach tak. Zajímalo by mě, co kyslíkáře donutilo k tomu, aby změnili způsob myšlení. Možná pochopili,…
Redsnake 25.10.2012 10:07
Redsnake
Donutial ich k tomu jednoducha vec. Potrebovali zvysit trzby, respektive zisk. Virtual im bude plati…
fleg 25.10.2012 10:20
fleg
Flegu, jenže když srovnáš vaše ceny s našimi, pochopíš, že u nás je pro virtuály mnohem větší manévr…
Kurt 25.10.2012 10:40
Kurt
Teraz bola slusna uvaha na CT24 ohladom tohoto. Priesotro sice je, ale operator sa zameria len na ur…
fleg 25.10.2012 21:54
fleg
U:fonu u nás nikdo nevěří. Takže ten to bude mít těžší, než třeba Tesco-cosi, protože do toho hnusný…
Kurt 26.10.2012 08:25
Kurt
a obsah mých hovorů bude vydáván v blesku v pátek nebo ve víkendové příloze ?
euroobčan 25.10.2012 20:55
euroobčan
To mi připomíná starý vtip. Mladý Cikán říká tátovi: Kdyby se mi dnes podařilo udělat v Intersparu k…
Henessy 25.10.2012 21:36
Henessy
Nedohadujeme sa, len sa snazime odhadnut, co to asi spravi s trhom, podla mna sa rozhybe len velmi p…
fleg 25.10.2012 21:59
fleg
V našich pomínkách kde se nátlakové a korupční skupiny nazývají lobisti, se nic nestane. Tak jako v…
Henessy 26.10.2012 00:28
Henessy
To nie je celkom tak. Benzinky su zly priklad a navyse toto nie o lobistoch. U nas sa tiez dlho nic…
fleg 26.10.2012 08:22
fleg
O2 asi dost pomohla aj number portabilita, ktora sa zavadzala niekedy vtedy, ked O2 vstupoval na trh… poslední
nl12345 26.10.2012 14:44
nl12345

Ve stejném duchu i Blesk mobil sice nabídne mobilní internet, ale bude dražší, než jinde. Mobilní internet prostě nepatří k tomu základu, na který se chce nový operátor zaměřit.

No tak to si myslím, že tudy cesta k úspěchu na trhu nevede. V dnešní době smartphonů atd....no nevím, můj názor.

Tak to se dost divím. Pár měsíců jsem pracoval pod společností, která právě fungovala jako šedý operátor, takže nějaký Blesk Mobil není rozhodně první. A už tehdy telefonika neměla zájem abychom tyto služby nabízeli široké veřejnosti, šlo o prominentní zákazníky. Ostatně, nejrůznější nabídky fungují pro firmy už dlouho..

fungovala jako šedý operátor, takže nějaký Blesk Mobil není rozhodně první

Rozdíl mezi šedým operátorem a virtuálním operátorem je v tomto případě dost zásadní - zatímco šedý operátor se smluvně zříká možnosti přeprodávat služby, virtuální operátor tuto možnost naopak ve smlouvě zakotvenu má.

Donutial ich k tomu jednoducha vec. Potrebovali zvysit trzby, respektive zisk. Virtual im bude platit mesacne xy a nebudu mat s nim ziadne starosti. Marketing a nasledna starostlivost o zakaznika je na jeho bedrach a to byvaju nakladovo najvyssie polozky, cize kyslik bude len mesacne hrabat od neho peniazky v podstate za nic (udrzbu svojej siete by robil tak, ci tak).
Na druhej strane necakal by som od toho ziadne zazraky, my tu mame niekolko virtualov a zatial ziadnu dieru do sveta nespravili. Navyse ich zameranie ja jasne...skupina *teen uzivatelov a tam vela penazi cakat netreba. Zaujimavostou, ale je, ze napriek tomuto modelu sa tu stale drzia a dost penazi vrazaju aj do reklamy stale, takze bud sa im to oplati alebo sa im este ani po rokoch neminukl budget na rozbeh;o).

Flegu, jenže když srovnáš vaše ceny s našimi, pochopíš, že u nás je pro virtuály mnohem větší manévrovací prostor. Nehledě na to, že pokud je u vás rozdíl 30% mezi předplacenou minutou u Orange a Tesco Mobile (Orange 0,13 €, Tesco Mobile 0,10 €), dělá to 3 eurocenty, ale u nás je 30% cca 2kč (při kurzu €/Kč cca 25/1 jsou ty 3 €centy rovny cca 80 haléřům) - čili i motivace zákazníků k přechodu bude větší.

Teraz bola slusna uvaha na CT24 ohladom tohoto. Priesotro sice je, ale operator sa zameria len na urcitu skupinu ludi. FunFon u nas na mladych, co maju kamosov, staci si pozriet reklamu a je tam jasna skupina 15-25 rocnych. Tesco mobile ma defacto len jeden produkt a zameriava sa na silny stred, ich program nie je tak drahy a zzaroven pokryje potrebu vacsiny zakaznikov, ale je uz pridrahy pre mladych, co prachy radsej prepiju.
Ale hromadny prechod nehrozi, virtuali neposkytuju nikdy celu skalu sluzieb, ich zameranie je jednostranne, a preto nemaju sancu nejako silnejsie zahybat trhom.
Skor ma zaujala sprava, ze Ufon bol odkupeny a oddlzeny, cize ten by mohol zacat relativne trosku miesat trhom.

U:fonu u nás nikdo nevěří. Takže ten to bude mít těžší, než třeba Tesco-cosi, protože do toho hnusnýho kvelbu se smradlavejma uzeninama chodí tak třetina populace do 65 let a takřka všichni důchodci.
Virtuál prostě nemusí zaujmout každého, nemusí mít postavené co nejširší portfolio služeb, ale půjde cestou maximalizace zisku s minimálními náklady (to je u nás dáno hlavně tím, že miliardové zisky jako stávající operátoři má málokdo, čili nikdo nemá na to, aby jim konkuroval v investicích). I tak ale - obzvlášť, když bude virtuálů víc - může jít o zajímavou nabídku služeb pro vysoké procento retailů (neprofesionálů, drobných uživatelů).
Já jsem se zase setkal s názorem, že virtuál, vstoupí-li na trh v průběhu šetření, které (prý) provádí ČTÚ a má vyústit v konstatování, zda náš trh je nebo není dostatečně liberální a není diskriminační, může spíše ublížit. To v tom smyslu, že ČTÚ prostě prohlásí, že když máme virtuála (a další se prý chystají), není potřeba jakkoliv zasahovat a trh je liberální. Na druhou stranu - ČTÚ svými zásahy stávající situaci způsobil, čili ono bude možná lepší, když se ti pánové, co tam sedí, budou dále schovávat a nebudou na nic sahat.

To mi připomíná starý vtip. Mladý Cikán říká tátovi: Kdyby se mi dnes podařilo udělat v Intersparu kapsu, (neplést si prosím s Romy. Ti kapsy nedělají) hned bych šel do uzenin, koupil si štangli salámu a snědl ji bez chleba. Táta mu dá facku - já ti dám jíst salám bez chleba.:-D
Ještě nic není a už se budeme dohadovat co by bylo lepší.

Nedohadujeme sa, len sa snazime odhadnut, co to asi spravi s trhom, podla mna sa rozhybe len velmi pomaly, respektive asi viac nim zahybe nejake EU nariadenie ako virtualni operatori. Mozno zabojuje Ufon a mrkoce sa o dalsom operatorovi, co by urcite zamiesalo karty. U nas O2 prekvapivo rozhybal trh velmi slusne.

V našich pomínkách kde se nátlakové a korupční skupiny nazývají lobisti, se nic nestane. Tak jako v ostatních sférách se i další operátor zapojí do hromadného kšeftu. Aby nemohli být nařčeni z kartelových dohod, využijí "Balíčkování" tak že jemně pohnou cenami mezi jednotlivými položkami aby celkový zisk růstal v průměru stejný. Je zajímavé, že EU chce vše sjednocovat, ale roaming zachovává i když nejsou hranice. Kdyby to mysleli vážně, roaming by zrušili a já se mohu, ,,, zalogovat třeba u operátora na Slovensku.
Jinak to zůstane jako u benzinek. Jedna má levnější benzin, druhá naftu,třetí naftu super..a zkuste říct, že jsou domluveni.
Ale proč ne, když řekou že se přizůsobili místním podmíkám a Čechům se smějí.:-?

To nie je celkom tak. Benzinky su zly priklad a navyse toto nie o lobistoch.
U nas sa tiez dlho nic nedialo a potom prisiel O2, o ktorom som prehlasoval, ze tu nema miesto, trh je uz podeleny a on do par rokov skonci. Mylil som sa (nestava sa mi casto;o)) a O2 zostava a s trhom pekne zamaval.
Pritom to vyzeralo na zaciatku beznadejne. Vlastnu siet nemali, budovali ju pomalsie ako chceli, cely cas v sli v prenajme a zamerali sa na prvy pohlad na neefiktivnu skupinu...beznych ludi. Najprv hybali kreditmi a potom malymi pausalistami. Firmy do O2 neprechadzali a nebol dovod.
Ale reklama spravila svoje, od Orange aj Telekomu zacali odchadzat mali zakaznici v statisicoch a zrazu tym hlavatkam doslo, ze im padli prudko celkove cisla. Hlavne Orange sa zatriasol, pretoze velke firmy mal podchytene hlavne Telekom. Ked O2 potom zacal pomaly utocit na male a stredne firmy bolo rozhodnute, Orange pritlacil na marketing a zacal lakat ludi spat, zacal sa viac zaujimat aj o male firmy, ktore dovtedy moc neriesil. Zaujimavy bol aj bol (aj je) boj o velkych zakaznikov (IBM, zeleznice, cirkev apod), kde v priebehu rokov doslo k niekolkonasobnych prechodom tam a spat.
Telekom samozrejme nemohol zostat pozadu, aj ked je to moloch a vzdy len dobieha ponuku predchadzajucich 2 a neprinasa nic nove.
Chcel som, ale povedat, ze je to ako velky kamen na kopci, potlacit sa neda, musi sa zapriet vela faktorov, ale ked sa to raz rozbehne uz to pojde aj same, pretoze ten kolotoc nezastavia.
Momentalna situacia je taka, ze O2 sa snazi dobiehat svoje technologicke zaostavanie (furt nemaju dobudovanu datovu siet - net) a pomalicky ukrajuje dalsie podieliky na trhu, vzdy pride s niecim novym, par tyzdnov/mesiacov na to, to prerazi Orange podobnou ponukou a nechtiac na to reaguje aj Telekom a tiez hodi nieco do placu. Navyse zacali celkom fungovat aj retencie (na rozdiel od dsl liniek) a daju sa vyjednat slusne ceny. Uz sa celkom tesim, konci mi pausal a som pripraveny menit opat operatora, ak nebudu ochotny pristupit na moje podmienky...a chcem asi 4-5x viac ako mi nukaju podla sucasncych "ultravyhodnych" akcii, ktorymi oblbuju ludi.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru