Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Hrozí cenzura internetu?

V tomhle mas jiste pravdu, ze pokusy jsou budou a bude se uplatnovat stale vic. Ale na druhou stranu technologie nam dava porad naskok pred takovymi snahami.

Prvni, spise netechnickou veci je, ze ti, co vytvareji legislativu nejsou technici, neznaji vsechny moznosti a i ty co znaji, nedokazou osetrit poradne. A i ti, co budou pripadnou legislativu naplnovat nebyvaji spickami v oboru. Pro striktni dodrzovani "Cenzury" by bylo nutne uplatnit totalitni praktiky i fyzicky, a na to slysi mnohem vic lidi, nez kterych se dotyka omezeni internetu.

Dalsi, jiz zminenou veci je, ze v ramci internetu mohou vzniknout "sifrovane" site v siti, jejihz kontrola nebude mozna bez toho, aby kontrolovali nejaky uzlovy bod.

Posledni technickou věcí je, že existují levná a dostupná zařízení pro síťování (bezdrátová) a spousta uživatelů už jsou součástí malých lokálnící sítí. Není technický problém tyto sítě po propojovat a vytvořit paralelní, nezávislou plně decentralizovanou (žádní velcí hráči) "soukromou" síť (a to i mezinárodně). Vedle toho tuším běží i projekt nezávislého (pirátského) satelitu, který umožnil i rozšíření do nedostupných míst. K omezení by opět muselo dojít formou totalitních praktik.

A co se týče "ochrany duševního vlastnictví". Tak dlouho budou šrouby utahovat, až se jim koncept rozdrtí. Liti si řeknou, že raději takto restriktní filmy a hudbu nebudou sledovat. Dojdou se podívat do kina, na koncert.. A v tu ránu někdo přijde o chleba.

Zatím pořád máme lehce navrch.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality