Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neznámá příčina úbytku volné paměti RAM a celkové zpomalení počítače

Zdravím,
zhruba před čtyřmi dny jsem si po zapnutí počítače všiml, že se má práce na něm hrozně zpomalila. Po spuštění správce úloh jsem zjistil, že je RAM blokována z 94%, což je nejspíš příčina onoho zpomalení. Dříve však vše fungovalo normálně a vím, že RAM byla vždy na úrovni 50 - 60%. Nejhorší je, že se mi nedaří zjistit, co paměť takto ve velkém konzumuje. Když vypnu prohlížeč, který žere cca 200MB, vrátí mi to pouze 6 - 7% (z celkových 3GB). U ostatních věcí však už takové vysoké položky nevidím. Další proces v pořadí již žere pouhých 70MB, třetí dokonce jen 30MB, a pak to dále klesá. Je tam dost systémových procesů, které žerou kolem 2MB. Proto nechápu ten náhlý úbytek, protože nedokážu zjistit, v čem vězí příčina. Delší dobu jsem také neinstaloval nic nového. Napadá mě, že by to mohl být nějaký vir, ale tím si nejsem jistý.
Jediná další věc, která mě napadá, je to, že se mi zhruba ve stejnou dobu objevila taková menší HW závada na noťasu. Ať dělám cokoliv, stále mi svítí všechna tlačítka nad klávesnicí (pro vypnutí zvuku, wi-fi, ovládání hudby). Navíc nereagují na stisknutí. Nevím, zda tyto dvě věci jakkoli souvisí, ale vzhledem k tomu, že se objevily současně, předpokládám, že to možné je.

Za případné rady děkuji.
Stilgar1

Předmět Autor Datum
Radit se bude dost blbě. Popřemýšlej co jsi tam nainstaloval a jestli jsi nebyl na nějakých divných… nový
MM_tank 11.03.2013 17:31
MM_tank
Na upozornění, že bych se mohl "vyžvýknout", reaguji tím, že jsem se již vyžvýkl, alespoň tedy částe… nový
stilgar1 11.03.2013 17:50
stilgar1
Ak to ma vstavane recovery na vyrobny stav tak to skus (predtym si odzalohuj data mimo notebook), ak… nový
MM.. 11.03.2013 17:58
MM..
Do té první možnosti (návrat k továrnímu stavu) se mi hned nechce... nemám teď zrovna čas nazbyt a r… nový
stilgar1 11.03.2013 18:12
stilgar1
Pisal som ze utilita od vyrobcu je na UBCD. A aj na webe vyrobcu disku samozrejme. Ale utilita pre W… nový
MM.. 11.03.2013 18:14
MM..
Díky, utilita stažena. Jenže mám takový problém - nefunkční DVD mechaniku. Nevíš, jak můžu pro ten N… nový
stilgar1 11.03.2013 18:55
stilgar1
Tak si vytvor bootovatelnu DOS flash (tusim nejaky HP format tool by to mal vediet) a nakopiruj tam… nový
MM.. 11.03.2013 19:02
MM..
S DOSem dělat neumím. Stáhl jsem HDTune a uvidíme, třeba to něco najde... nyní běží test :) nový
stilgar1 11.03.2013 19:14
stilgar1
Ked si das zobrazit procesy vsetkych pouzivatelov tak by si mal vidiet vsetko. Pripadne skus process… nový
MM.. 11.03.2013 17:55
MM..
I přímo v tom windowsovském správci vidím všechny procesy. Alespoň tedy doufám. Když je seřadím dle… nový
stilgar1 11.03.2013 18:05
stilgar1
vyuzivano 2,7GB je zle, najdi ze kto ju vyuziva. Skus procexp zo sysinternals suite. nový
MM.. 11.03.2013 18:10
MM..
Zdá se, že cca 450MB žere nějaký svchost.exe - zřejmě nějaký systémový proces... nový
stilgar1 11.03.2013 18:56
stilgar1
450MB neni 3GB. Kde je zvysok? Mas ten sysinternals? Nevidis tam co presne bezi pod tym konkretnym s… nový
MM.. 11.03.2013 19:03
MM..
Vím, není to 3GB. Problém je, že nic dalšího nekonzumuje žádné větší množství z RAM. Druhý nej je Ch… nový
stilgar1 11.03.2013 19:07
stilgar1
Ani 450 a 250 a same mensi veci nedaju dokopy 3GB. Musis vidiet v sucte 3GB. V procexp mas vpravo ho… nový
MM.. 11.03.2013 19:10
MM..
Zajímavé, udělal jsem sken disku v HD Tune Pro a nenašlo to žádnou chybu. Poté jsem restartoval note… nový
stilgar1 11.03.2013 20:49
stilgar1
http://www.wintips.org/how-to-fix-svchost-exe-nets vcs-memory-leak-or-high-cpu-usage-problems/ měl j… poslední
jeremius 01.12.2015 19:08
jeremius

Radit se bude dost blbě. Popřemýšlej co jsi tam nainstaloval a jestli jsi nebyl na nějakých divných stránkách.
Zkontroluj jestli paměť co hlásí windows sedí.
Možná by ses mohl vyžvýknout a říct nám jestli je to teda počítač nebo notebook a kolik má ram a jaký je tam OS.
U notebooku se možná pokazil ovladač na ty čudlíky -zkusil bych ho přeinstalovat -je na stránce výrobce a jmenuje se to různě u hp třeba quick launch buttons ale bývá v tom bordel.
Otázka je jestli to zpomalení vůbec souvisí s pamětí-jestlise náhodou nelekáš běžných hodnot obsazení u visty a vyšších.

Na upozornění, že bych se mohl "vyžvýknout", reaguji tím, že jsem se již vyžvýkl, alespoň tedy částečně. První dvě požadované informace jsem uváděl: je to notebook (to jsem myslím napsal dvakrát), RAM má 3GB (to jsem psal jednou). Ale vím, asi jsem měl vše napsat na jednom místě. Takže:
Toshiba Satellite U400 - 138, procesor Intel Core Duo P8400, 2,266GHz, RAM: 3GB.
OS mám Windows 8 Enterprise, 64bitový (používám jej od prosince, dosud bez problémů ;-)).
Netuším, jsou-li hodnoty ukazované systémem hodnoty skutečné, ale pokud ne, jak to zjistit? Soudím, že skutečné jsou, zejména proto, že se to určitým způsobem projevuje (jak jsem psal, tak oním zpomalením (když např. pustím Winamp, čekám skoro půl minuty, než se spustí a můžu s ním něco dělat, předtím to bylo během sekundy ;-))). Také mám nainstalován Advanced System Care, který mi ukazuje stejnou hodnotu. V této chvíli je RAM konzumována z 94%.

Odpověď na otázku, co jsem instaloval, je již také obsažena v předchozím příspěvku. Neinstaloval jsem nic... a to dlouho předtím, než problém nastal ;-) A na divných stránkách jsem s největší pravděpodobností nebyl (neuvědomuji si, že bych navštěvoval stránky jiné, než ty pro mě obvyklé). Ale historií jsem se důkladně neprokousával, takže si jistý nejsem.
Také jde o to, že ostatní hodnoty jsou v pořádku... procesor je zaměstnán jen na 5 - 10% (při běžné činnosti), disk zhruba také tak. Takže opravdu nevím, čím jiným by to zpomalení mohlo být způsobováno.

Ak to ma vstavane recovery na vyrobny stav tak to skus (predtym si odzalohuj data mimo notebook), ak to pomoze tak vies ze to bola SW zavada ak to nepomoze tak to je HW zavada (co je pravdepodobnejsie ptz pol minuty cakanie na winamp urcite neni kvoli nejakej obsadenej RAM ale skor nejaka HW zavada). Otestuj si disk komplet povrch na vadne sektory, idealne utilitou od vyrobcu disku nabootovanej z UBCD.

Do té první možnosti (návrat k továrnímu stavu) se mi hned nechce... nemám teď zrovna čas nazbyt a reinstalace by ho dost zkrátila. Raději bych zkusil to otestování disku. Vím, že mi asi před dvěma týdny psal ASC nějakou chybu na disku... ale po restartu ji údajně opravil a po dalším skenu už ji nehlásil. Utilitu od výrobce bohužel nemám... nějaký jiný vhodný software?

Tak si vytvor bootovatelnu DOS flash (tusim nejaky HP format tool by to mal vediet) a nakopiruj tam utilitu (DOS verziu) stiahnutu priamo z webu vyrobcu toho disku.
Pripadne mozes skusit aj Win utilitu od vyrobcu disku, mozno to otestuje aj povrch. Alebo skus nejaky HDTune kompletny test alebo janeviem jake utility na HDD.

Ked si das zobrazit procesy vsetkych pouzivatelov tak by si mal vidiet vsetko. Pripadne skus process explorer (procexp) od sysinternals tam by si mal vidiet aj system atd.

V spravci procesov si vsimaj hodnoty na karte vykon, hlavne ze kolko je "v mezipameti" ptz to potom neni obsadena RAM ale len pouzita ako cache disku, t.j. po masivnom pristupe na subory disku. Kedze dementne antiviry mozu vkuse cosi skenovat tak ako prve odinstaluj antivirak(y vsetky).

I přímo v tom windowsovském správci vidím všechny procesy. Alespoň tedy doufám. Když je seřadím dle názvu, jsou tam 3 kategorie: 1) Aplikace (7 procesů); 2) Procesy na pozadí (43 procesů); 3) Procesy systému windows (25 procesů). Je jich celkem hodně, zdá se mi, že jsem jich tam tolik dříve nikdy nevídal, ale je možné, že jsem se na jejich počet nezaměřoval.
Na kartě výkon je následující: Paměť celkem: 2,9GB, využíváno: 2,7GB; V mezipaměti: 189MB. Tuhle hodnotu považuji za vcelku nízkou. Vím, že jsem tam míval kolem 800MB předtím, než se tenhle problém objevil.
Pokud jde o antiviráky, mám jen Avast... ten už používám přes pět let a nikdy mi problém nedělal. Vím, že něco občas skenuje taky ten Advanced system care, ale to jen tehdy, když jej spustím. Tak nevím. Ale zkusím jej odinstalovat, restartovat počítač a uvidím, jestli se něco změní.

EDIT: Po odinstalaci Avastu situace stejná, s tím, že mám o 20MB paměti k dispozici víc ;-)).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru