Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rušení zvuku z STB do TV - Může se něco poškodit ?

A do TV a STB máš strčené co? (vypiš úplně všechno).
Na rozdíl od slovutného kolegy MM.. si nemyslím, že by to mohlo být kabelem mezi TV a STB, to by musel mít úplně přerušený společný vodič (lidově zvaný zem).
Respektive, ono je to tak: Kdyby zemnící spoj měl nekonečně malý (nebo velmi, velmi malý) odpor (potažmo impedanci), tak by se rušení neprojevilo, protože čím menší jeho odpor, tím menší brum. Přes společný vodič totiž, díky dvojímu spojení se zemí (jedno je v zásuvce, druhé kdesi daleko pomocí antény, nebo něčím podobným) tečou docela solidní proudy o brumové frekvenci (50Hz sítě). Vlastní brum vzniká úbytkem napětí na společném (zemnícím) vodiči, právě "díky" těmto proudům. Čím masivnější vodič, tím menší brum.
Lepší je ale tyto parazitní proudy zcela utnout, tedy u antén použít galvanické oddělovací členy a prohlédnout celou sestavu, jestli něco nemá nečekaný spoj na zem (jednou takové rušení dělalo kovové dno tiskárny, která byla položena na radiátoru...). Nebo také nějaké zařízení, které má třívodičovou síťovou šňůru a je zapojeno do jiné zásuvky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny