Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rady pri kúpe a používaní notebooku od /skúsených/ užívateľov

Ahojte všetci. Zas sa obraciam na Vás. Za nejaký čas si chcem kúpiť svoj prvý notebook/dalej "ntb"/. Chcel by som Vás preto poprosiť o užitočné rady pri kúpe.
Planujem do toho investovat tak max. 25.000,-Skk a rad by som ho používal na prácu na internáte na vysokej škole, často ho budem nosiť so sebou na prednášky. Nízka váha nebude smerodajná, keďže naň nemám veľa peňazí. Chcel by som ho používať na bežné kancelárske práce - MS Office, internet a potom by bolo vhodné, keby mi utiahol Adobe Photoshop CS2 v9.0.
Som zvedavý hlavne na:
KUPA
1. na čo mám dávať pozor pri kúpe
2. ktoré parametre sú pri baterií ntb rozhodujúce pri výdrži
3. s ktorou značkou máte dobré skúsenosti s behom ntb, poskytovaným software-om, so servisom a reklamáciou
4. akú farbu zvoliť, aby opotrebenie nebolo čoskoro viditeľné /mala by to byť dlhodobá investícia, niekoľko rokov/ /viem, že je to viac-menej subjektívne, budem to brať s rezervou/ /ako značka sa mi pozdáva HP/
POUZIVANIE
5. či, ako, čo všetko a koľkokrát treba čistiť na ntb, aby mi nevyzeral spustnuto po 2 mesiacoch
6. čo všetko je dobré nastaviť, aby batéria vydržala čo najdlhšie
7. s čím mám počítať, o čo bude ntb iný, ako klasický počítač?
8. ako je to s chladením ntb
9. atd...

a napíšte aj užitočné linky, kde sa dozviem viac o ntb a jeho používaní. Môžete mi písať linky, ale som zvedavý predovšetkým na Vaše osobné skúsenosti a postrehy.

a prosím nepíšte mi sem linky na staršie otázky z tejto poradne, mám ich /dúfam/ všetky prečítané.

Ďakujem.:-)

Předmět Autor Datum
Kdybys sis opravil IBM->Lenovo a doplnil DELL, byla by to pěkná anketa. ;-)
host 02.11.2006 21:17
host
sorry, o Dell som zatial neuvazoval v suvislosti s ntb. btw. nejak mi zmizla moznost upravit prispev…
2laak 02.11.2006 21:21
2laak
nie dovod je ten ze uz nan reagoval niekto preto nejde. takze odporucam ti bud hp alebo asus kvoli p…
fleg 02.11.2006 21:26
fleg
dikes za opravu ;-)
2laak 03.11.2006 06:21
2laak
1. tazko povedat 2. pocet clankov, kapacita, grafika, procesor, velkost lcd, zapnute pridavne zariad…
fleg 02.11.2006 21:37
fleg
Též hlasuju pro HP, máme jich ve firmě několik a stále max.spokojenost. Zkus se podívat třeba sem pr…
Eva_M 02.11.2006 21:37
Eva_M
Skús ešte aj po predajniach ošahať dajaké notebooky a porovnaj ergonómiu klávesnice, touchpadu a cel…
flanker 02.11.2006 21:41
flanker
Zkusím sem napsat pár svejch zkušeností s noťasama. 1. na čo mám dávať pozor pri kúpe - dej si pozor…
Pavel 02.11.2006 22:07
Pavel
mám pocit že hp = bývalý compaq má v notebukách vyfičurenost: skrytý oddíl na disku. dělá to potíže…
lední brtník 02.11.2006 23:30
lední brtník
mám pocit že hp = bývalý compaq má v notebukách vyfičurenost: skrytý oddíl na disku. dělá to potíže… poslední
Eva_M 03.11.2006 07:26
Eva_M

nie dovod je ten ze uz nan reagoval niekto preto nejde.
takze odporucam ti bud hp alebo asus kvoli poemru cena/vykon. obcas nieco zatne fs ako naposledy jedne model s 15.4 lcd ale to ti kvoli bateriam neodporucam.
poslednych par nb co som predal boli prave pre studentov na intrak takze moj favorit pre teba je toto hp http://eshop.n4all.net/product_info.php?cPath=27&pr oducts_id=85&osCsid=6e7634d4e41b994efcc8a27d62ab2d 4 f
pripadne si kup nb bez os a das si tam linucha (na studium staci) alebo nejaky ten "studentsky os" a usetris par tisic.
edit: aha vidim tam poziadavku na photoshop takze treba zistit ci sa da spustit pod nejakym emulatorom pod linuchom.

1. tazko povedat
2. pocet clankov, kapacita, grafika, procesor, velkost lcd, zapnute pridavne zariadenia (wifi, bt...atd), odvod tepla
3. hp, asus, ibm(lenovo), fs
4. urcite tmavu. problem je ze v tejto cenovej kategorii je vsetko lacny plast takze sa to casom poskriabe tak ci tak
5. zalezi od prostredia kde sa pohybuje. na lcd sa chyta prach a ten sa lubi usadzat aj na rebrach chladicoch. staci raz za 3 mesiace rebra povysavat. takisto povysavat klavesnicu nieje zle z casu na cas (staci ak si vyklepes na stol tu svoju an stolovom pc...budes prekvapeny).
6. znizit jas na pozeratelne min, nastavit nizsi takt procesora (asus power gear napr), vypnut vsetky zbytocnosti (wlan, bt..atd), umoznit nb dobre obeh vzduchu (nasavanie odsavanie).
7. zvyknut si na touchpad a trosku inu klavesnicu.
8. normalka ako u velkeho pc. je dobre ked nie je naruseny obeh vzduchu, ked rebra chladicov nie su spinave, po case je vhodne (po roku, dvoch) prepastovat procesor ale to odporucam len skusenejsim

Též hlasuju pro HP, máme jich ve firmě několik a stále max.spokojenost. Zkus se podívat třeba sem product.asp , typů notebooku je strašně moc, vyber si ten, který Ti bude nejlépe vyhovovat. Uvažuj též o tom, jaké porty a kolik jich budeš potřebovat (my potřebujeme nutně LPT, čímž se nám notně zúžilo nabízené spektrum ntb). Taky potřebujeme nutně USB porty - chtěli jsme čtyři. Doporučuju si raději něco připlatit na dostatečně velký harddisk a paměť, i kdyby sis měl pár peněz půjčit. Stolní pc rozšíříš snadno i později, ale u ntb to bývá leckdy problém a stojí to dost peněz.
PS: Pokud potřebuješ často psát číslice, vyplatí se investovat i do přídavné numerické klávesnice. Tu ale můžeš dokoupit i později. Zabere jeden usb port, tak ať máš dost portů pro další zařízení.

Zkusím sem napsat pár svejch zkušeností s noťasama.
1. na čo mám dávať pozor pri kúpe - dej si pozor na to, abys nekoupil příliš nevýkonnej noťas, když bys mohl mít o tisícovku dráž (relativně) výkonnější model.

2. ktoré parametre sú pri baterií ntb rozhodujúce pri výdrži - hodně důležitej je procesor, co se umí podtaktovat (Intel Speed step; AMD Power Now!). Regulace jasu displeje, vypnutí bluetooth a wifi modulu, ...

5. či, ako, čo všetko a koľkokrát treba čistiť na ntb, aby mi nevyzeral spustnuto po 2 mesiacoch - jednak se vyhnout prašnýmu prostředí; pak čistit displej a semtam klávesnici, žádná extra velká údržba, radši pravidelná.

6. čo všetko je dobré nastaviť, aby batéria vydržala čo najdlhšie - to záleží na tom, co ti tam pojede a jak to budeš používat. V době nečinnosti se obvykle spouští služba indexování (pokud teda mluvíme o WinXP), tu je pak dobrý vypnout. Dále viz bod 2.

7. s čím mám počítať, o čo bude ntb iný, ako klasický počítač? - Možná širokoújlej displej, ale na to si zvykneš rychle. Jiná klávesnice, klávesa Fn.

8. ako je to s chladením ntb - pokud nezakryješ větrací otvory, pak naprostá většina modelů nemá problémy.

Jinak subjektivně se mi zdá 25k (slovenskejch) málo na to, aby noťas splňoval nároky po několik let. Přednost bych dal rozhodně paměti - čím víc tím líp i na úkor výkonnějšímu procesoru. Pokud ale budeš mít později nějaký peníze, tak naopak a paměť dokoupíš později.

Myslím, že tu jsou dvě recenze notebooků, takže i když bys měl zájem o jinej model, přesto si můžeš přečíst info, třeba tě něco inspiruje.

Pavel

mám pocit že hp = bývalý compaq má v notebukách vyfičurenost: skrytý oddíl na disku. dělá to potíže při přeinstalaci, chce na to dát bacha a pravděpodobně nevyhazovat papíry od něj.

tu v poradně i na webu asusu si kdosi stěžoval že mu u jeho modelu šíleně topí hdd (59° je na pokraji smrti) - firemní fs má 38-40°.

disky 5400ot jsou kompromis mezi rychlostí a spotřebou - ale pak to chce ram 1gb ať furt nesvapuje, cena fs krámu s dockem byla přes 50.000 (díky šéfe).

je dobré když má dírky na všelijaké karty, ať člověk nemusí dokupovat a tahat čtečku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru