Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Návrh "proti špatně formulovaným dotazům"

Ahoj lidičky,

mám takovej nepatrnej návrh. Jestli by šlo zasáhnout proti lidem, co neumí formulovat dotaz v titulku (předmět) a pořádně popsat svůj problém nebo se chovají nevhodně. Např. tím, že se takový vlákno na jeden den zamkne.

Co vy na to?

Pavel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
imho dostatečně velkej trest je to, že to pak musej hledat - a kolikrat ani najdo- pod jinám názvem.…
AZOR 27.11.2006 00:55
AZOR
Jo tak takhle toje ..... on musí byt tazatel náležitě potrestán ... za podle moderátorů nesprávný do…
StanB 27.11.2006 13:27
StanB
Tohle vlákno jsem rozjel já a nejsem moderátor, admin nebo něco takovýho, jsem tu trpěnej návštěvník…
Pavel 27.11.2006 13:51
Pavel
Tak jako to píšeš teď, tak mohu jen souhlasit, ale tenhle ten "plevel" je bohužel součástí většiny f…
StanB 27.11.2006 15:06
StanB
Trochu opravím tu alegorii (jak říkáš) s doktorem. Modelový příklad 1: Přijdeš k doktorovi, řekneš…
host 27.11.2006 17:18
host
Dovolím si ještě jednu modifikaci: Přijdeš k doktorovi a řekneš "Není mi dobře" a doktore starej se…
Kráťa 27.11.2006 17:41
Kráťa
Vyborny Kráťo :-D Este teda k tem doktorum : Ja se k nim snazim nechodit a kdyz mi neco je, tak si… poslední
Redmarx N 25.12.2006 11:48
Redmarx N
Ja mám lepší nápad. Ak niekto potrebuje prečítať pravidlá správania na poradni, tak ich treba nanúti…
msx. 27.11.2006 22:47
msx.
Dokud nebude technika na takový výši, aby povelem Péhápéčka nebo Java skriptu udeřila klávesnice o h…
Remca 27.11.2006 23:09
Remca
ROFL! :-D
touchwood 28.11.2006 07:04
touchwood
ahoj vššichni chlapci , ččetl jsem to tady všše pozorněě ažž do konce.Vššichni víme žže já patřřím t… nový
vlada5506 24.12.2006 08:20
vlada5506
Taky jsem si toho všimnul, že slovenští kolegové jsou mírnější, ač bych řekl, že z nátury jsou ohniv… nový
Fuente 25.12.2006 08:26
Fuente

imho dostatečně velkej trest je to, že to pak musej hledat - a kolikrat ani najdo- pod jinám názvem. to je naučí ]:)

Jo tak takhle toje ..... on musí byt tazatel náležitě potrestán ... za podle moderátorů nesprávný dotaz, event. nezveřejnění velikosti disku, verze OS a adresy tety v Pardubicích 3-[
Tak snad zbývá už jen vyhlásit Velkou Vánoční Soutěž o nejlepší titulek. A ..nebo se blíží doba, kdy se zde za den objeví jeden příspěvek, kde si budete vzájemně blahopřát, že se ti blbci konečně naučili používat gúgla a neotravují blbými dotazy, které je potřeba opravovat. :x:

Tohle vlákno jsem rozjel já a nejsem moderátor, admin nebo něco takovýho, jsem tu trpěnej návštěvník.

Psal jsem ho po předchozích špatnejch zkušenostech s lidma, co se neumí vymáčknout o co jim jde. Nebo neuvedou základní informace k problému. To mi opravdu vadí.

Přijdu k doktorovi a řeknu: není mi dobře. A doktor má poznat co mi je, musí vědět který vyšetření, kam mě poslat, co si vyžádat. Tohle nikomu normální nepřijde.

A pak tady někdo v poradně nahlásí: "Pomoc help plz nefunguje mi Windows costím poraďte!!!!!". A spousta lidí se ho zastane, že chudák je teprve začátečník a on prostě nemůže vědět jak se má vyjádřit. Pak se nad ním někdo ustrne a napoví mu nebo si vyžádá bližší info a dozví se, že: "Hele ty namyšlenej frajírku kdybych vjeděl tag se neptám ne?".

Proti tomu jsem chtěl "bojovat". Za svůj názor se nestydím.

Pavel

Tak jako to píšeš teď, tak mohu jen souhlasit, ale tenhle ten "plevel" je bohužel součástí většiny fór, poraden, diskuzí a pod. a těžko se dá úplně vymýtit. Tady není ani tak problém ta forma dotazu jako spíš neadekvátní (arogantní) odezva na případnou výtku.
Mě trochu "zvednul" příspěvek AZORa [imho dostatečně velkej trest je to, že to pak musej hledat ], který určitě byl a asi stále je jedním z moderátorů a přijde mi to zase hulvátské vůči tazatelům.
Tvá "alegorie" na doktory dle mého soudu nesedí. S tím jak to popisuješ příjde k doktorovi většina lidí a následnými doplňujícími otázkami a vyšetřeními se doberou k podstatě problému (nemoci). Nebo se snad dostavíš k lékaři se zjištěnou samodiagnózou a doporučením přes google na množství "peniscilínu" co máš užívat a zeptáš se jen jestli je to tak správně?
Ten problém s formulací tázací věty, nebo s postupným zužováním výběru pomocí klíčových slov má poměrně dost jinak chytrých lidí a tak je snad zbytečné je odrazovat různým zamykáním na den (já vím byl to jen návrh), nebo někdy i povýšeným přístupem (to je snad lepší nereagovat vůbec).
To co teď popíšu je kombinace z více příspěvků, ale podstatu to vystihuje.
1. Tazatel podá dotaz (blbě, neúpně, ......).
2. moderátor1 přidá "doušku" Opraven dodaz, původně ........
3. moderátor2 přidá "doušku" Upraven obsah příspěvku, původně ........
4. moderátor1 přidá "doušku" kde poděkuje moderátorovi2 za opravu chyby, které si nevšiml
5. První reakce je od moderátoraXX, který vložil odkaz na "Než položíte dotaz"
6. Druhá reakce moderátoraXY se vložením URL_kamsi s poznámkou, že google našel za 15s jako první odkaz.
7. Otevření nabídnutého odkazu ukáže, že je zde sofistikovaněji popsán naprosto stejný problém s jakým na poradnu přešel tazatel ....... ovšem při absenci jakéhokoliv řešení.
Myslíš, že "potrestaný tazatel" najdoucí konečně svůj příspěvek bude po jeho shlédnutí otevřen další komunikaci?
No jo,.... moc jsem se rozkecal, ale vyjadřuje to můj názor, že veškeré "zásahy" z venku by měly být -řečeno slovy našeho nejvyššího- váženy na lékárnických vahách a používany jen v nejkřiklavějších případech .. a tím nemyslím jen tuhle poradnu.

Trochu opravím tu alegorii (jak říkáš) s doktorem.

Modelový příklad 1:
Přijdeš k doktorovi, řekneš "Není mi dobře" a doktore starej se.
Takový doktor bude tápat, kvůli obyčejné zácpě tě třeba pošle vyříznout slepý střevo, doba léčení se prodlouží, mohou nastat zbytečné komplikace, atd... Nebudeš spokojený ani ty, ani doktor.

Modelový příklad 2:
Přijdeš k doktorovi, řekneš "Bolí mě tady a tady, mám zvýšenou teplotu, už týden mám kašel, atd..."
Doktor na základě indícií s velkou pravděpodobností určí, o jaký problém/nemoc se jedná. Ty nezdržuješ doktora a doktor ti může lépe pomoct.

Chápeš ten rozdíl?

Dovolím si ještě jednu modifikaci:

Přijdeš k doktorovi a řekneš "Není mi dobře" a doktore starej se.
Doktor se zeptá: "Máte kašel, či zácpu?"
Místo odpovědi je doktor označen za náfuku, který chce pacienta pouze zesměšnit.
Podle mě je lepší, doktorovi hned říct o zácpě a nebude se možná ani na kašel ptát. A pokud přijdeš k doktorovi a ukážeš mu pořezanou ruku, nebude se možná vyptávat na zácpu, kašel, teplotu a rovnou ošetří pořezanou ruku.
Je ale jasné, že i když je doktor jediná osoba, na kterou se smí "beztrestně" plazit jazyk, není vhodné, vstupovat do ordinace s vyplazeným jazykem, když tam jde člověk s pořezanou rukou.

(to je ale blábol co?)

Vyborny Kráťo :-D

Este teda k tem doktorum : Ja se k nim snazim nechodit a kdyz mi neco je, tak si to radsi najdu na googlu, jenze obvykle se dostanu k tomu, ze prasek, ktery je na diagnozu, co si urcim, tak ten je jen na predpis. Tim padem stejne musim k doktorovi, no a jak tam vejdu, tak reknu : Dobry den, potrebuju napsat ten a ten prasek, protoze me boli tohle a tohle a nejspis se tedy jena o tuto nemoc. Doktor rekne, jak to vite ? Ja reknu, ze jsem si to nasel na internetu a pak me doktor vyrazi (ne vzdycky, ale to co chci mi stejne napsat nechce). Pak je teda otazka, jestli neni lepsi prijit k doktorovi a rict : Je mi blbe. Konec. Mozna to bude snazsi, ale zase vzrusta pravdepodobnost spatne diagnozy, no proste alegorie na doktory nebyl vubec dobry napad. ;-):-D

Ja mám lepší nápad. Ak niekto potrebuje prečítať pravidlá správania na poradni, tak ich treba nanútiť vždy, keď ide vkladať odpoveď alebo čítať odpovede. Proste, musí odklepnúť, že to čítal. Takto mu to nanútiť aspoň 5-10x a možno sa uvedomí.

ahoj vššichni chlapci , ččetl jsem to tady všše pozorněě ažž do konce.Vššichni víme žže já patřřím také mezi ty začčáteččníky a dopoušštěěl jsem se a snad uz ne, stejných chyb. Spatněě formuloval dotaz, atd.Nicméněě byl jsem něěkolika ochotnými vžždy něějak nasměěrován a doššli jsme společčněě k cíli.Patřří vššem těěm kterí tady dobrovolne radi obrovsky dik auznani. Nicmene chci poprosit za vsechny ty zacinajici-mejte trpelivost, vyplati se. A jeste prosim jedna poznamka, vsimnete si ze kolegove ze Slovenska jsou malicko laskavejsi a snazi se tazatele dotlacit k vysledku.Ted jen doufam ze na můůj pristi "lamackyŮŮ DOTAZ OBDRZIM RADU, AHOJ A MEJTE SE VSICHNI MOC A MOC PEKNE, VLADA.PS:nejak mi blbne klavesnice, omlouvam se za text.:)):)):))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru