Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem GPS pro mobil bez předplaceného internetu

Dobrý den.

Mám Xperii Z a jezdím často někam autem a napadlo mě, zda existuje nějaké zařízení pomocí kterého bych plně využíval GPS v mobilu ale nemusel si kupovat mobilní internet. Mám wi-fi doma i ve škole i v práci tak je pro mě internet v mobilu zbytečný. Pochybuju že existuje jen jednoduchý program, mám na mysli spíš nějaké zařízení. Předem díky.

Předmět Autor Datum
Co přesně si představujete pod plným využíváním GPS v mobilu? Jako navigace? Existují navigace do mo…
shark.jd 21.09.2014 10:25
shark.jd
Většinou jsou ale tyto mapy neaktuální. I několik let.
kozakl 21.09.2014 12:21
kozakl
Jsou to stejné mapy, které se používají do obyčejných navigací. Pokud máte placený produkt, není dův…
shark.jd 21.09.2014 12:58
shark.jd
Zřejmě máš na mysli navigaci v mobilu off-line(bez internetu),tak si např.nainstaluj toto(zdarma): h…
ajavar 21.09.2014 10:28
ajavar
Ano myslím klasickou GPS navigaci do auta. Vyzkouším. Teď co jsem koukal, načel jsem jakou si aplika…
man.in.trouble 21.09.2014 10:31
man.in.trouble
Sygic je v současné době nejspíše nejlepší navigace na Android. Na Google Play můžete vyzkoušet týde…
shark.jd 21.09.2014 10:33
shark.jd
Ano,mám.Ale ta je placená,pokud jsi ji nekoupil,bude fungovat pouze 7 dní.
ajavar 21.09.2014 10:33
ajavar
Mám ten Mapfactor Navigator, ale Sygic vypadá opravdu výrazně lépe. Střední Evropa za 35€, to jde C…
L-Core 21.09.2014 10:43
L-Core
Dají se sehnat Voucher edice, které dostávají později aktualizace, ale fungují, hlavně je to pak dož…
shark.jd 21.09.2014 14:00
shark.jd
Telefon místo navigace není vhodná náhražka, fungováni GPS je závislé od "viditelnosti" satelitú, co…
Joseph 21.09.2014 10:47
Joseph
Stačí si nekupovat levné a "šitské" telefony s MediaTekem. Telefony se Snapdragonem mají GPS dostate…
shark.jd 21.09.2014 10:53
shark.jd
když stejnou práci odvede i telefon Tak určitě. Normální navigaci někdy v ruce měls?
Mayhem 21.09.2014 11:09
Mayhem
Několik, dokonce teď i v autě. Prozraď mi, co tak skvělého přinese tato navigace oproti telefonu. Př…
shark.jd 21.09.2014 11:52
shark.jd
Když už vůbec nic jiného, pak třeba to, že navigace vydrží na baterku asi tak osmkrát tolik, co tele…
Mayhem 21.09.2014 17:21
Mayhem
Díky za osvětlení, Vaše argumenty chápu. Je ale potřeba si pročíst dotaz a hlavně pak post, na který…
shark.jd 21.09.2014 17:45
shark.jd
Reagoval jsem hlavně kvůli tomuhle: vyhazovat peníze za navigaci je úplná hovadina Pokud to vezmu…
Mayhem 21.09.2014 21:23
Mayhem
Mam Garmin GPSMAP 60CSx, na kole ji pouzivam na riditka, vodotesnost je kvuli prehankam urcite vybor…
RedMaX 21.09.2014 18:12
RedMaX
Asi nebudeme moc ve při. Co se týká signálu, mobily (tedy alespoň ten můj) na tom o moc hůř nejsou.…
Mayhem 21.09.2014 21:18
Mayhem
Co mas za Garmina? Mam na tom svem Cyklomapy 2013 a ze bych byl z mapovych podkladu nejak odvarenej…
RedMaX 21.09.2014 21:22
RedMaX
Dakota 20. Mám tam ty lepší turistický mapy (PRO?) a jsou fakt přesný, je tam snad každá pěšinka. (r… poslední
Mayhem 21.09.2014 21:31
Mayhem
Na specializované GPS navigace to - pravda - asi stále nemá Ale ma, jsou to hrozny sracky - teda zk…
RedMaX 21.09.2014 11:55
RedMaX
Na google play si stáhni navigaci: Be-on-road, za mě určitě nejlepší z dostupných offline navigací,…
šmejký 21.09.2014 11:44
šmejký
Jo pro mě je fakt zbytečný koupit si do auta originální GPS. Mám to jen po ČR abych v Liberci našel…
man.in.trouble 21.09.2014 12:20
man.in.trouble
Navigace z místa A do místa B je určitě výborná věc a pokud se člověk neživí tím, že řídí 12 hodin d…
Moas 21.09.2014 13:32
Moas

Telefon místo navigace není vhodná náhražka, fungováni GPS je závislé od "viditelnosti" satelitú, co u auta je mírnej problém i telefon umístenej za predním sklem má viditelnost omezenou a každou chvíli stráci signál.

V telefonu ty pidi anténky jsou tak na dve veci ... a k tomu aby výrobce mohl napsat že telefon GPS umí. Umí ale bez podporných režimú asistované GPS je použitelnost mírne a víc než mírne na prd.

Specializovaný prístroj určený k primárnemu užití jako navigace do auta má antény optimalizované a je na tom s príjmem líp, také jeho software je neco jiné, než to v telefonu.

Spekuluješ kolem blbin. Když navigaci do auta tak potom skutečnou navigaci, na tu v telefonu se vybodni. Je to hračka pro dítka.

... :puff:

Stačí si nekupovat levné a "šitské" telefony s MediaTekem. Telefony se Snapdragonem mají GPS dostatečně přesnou (třeba teď tu mám na stole Xperii Z3 Compact a ta chytí satelit i v místnosti, odkud píšu) a signál v autě rozhodně neztrácí. Na specializované GPS navigace to - pravda - asi stále nemá (bylo by to špatné, kdyby ano), ale já osobně už několik let vím, že vyhazovat peníze za navigaci je úplná hovadina, když stejnou práci odvede i telefon a výrazně levněji. Výjimkou je navigace, která je integrovaná přímo v autě (hlavně kvůli displeji).

Když už vůbec nic jiného, pak třeba to, že navigace vydrží na baterku asi tak osmkrát tolik, co telefon. (Ovšem pochopitelně i mezi navigacemi jsou sračky) Lepší navigace jedou na tužkovky a s šesti baterkami dojedeš klidně až na Ural. Pochopitelně to pak ale nesmí být taková ta rádobynavigace na tisícovku.

Jasně - teď mi napíšete, že přece mám zapalovač - jenže v tom mám kameru.

Ještě bych vyzdvyhnul stabilitu. Vy mi sice budete tvrdit, že ne, ale já ještě neviděl telefon, kterému by ta navigace šlapala naprosto vždy, naprosto všude. Furt něco nefunguje, zlobí, padá...

Mapy - nevím jak u autonavigací, ale turistické mapy jsou poněkud ZÁSADNĚ na jiné úrovni. Pokud už s navigací někam jdu, drží se zásadně líp, než telefon (tady opět záleží na modelu, což ovšem u telefonu taky...), lepší (a dělané do terénu) jsou vodotěsné atd.

Mobilní navigace se mi svou nepoužitelností v terénu natolik znusila, že jsem to nezkoušel, ale umí třeba vyexportovat trasu, různě je sčítat, počítat spotřebu, navádět mě po ujeté trase zpátky, má vyznačené mýtné brány, placené úseky dálnice, pumpy, turistické zajímavosti atd.?

(Já si například jedu na výlet, přepnínám si profily a po doražení domů vidím, že jsem
12km ušel
37km ujel na kole
275km ujel autem
)

Jistě, tazatel si navigaci kupovat nebude, dotaz zněl na offline aplikaci a na cestu do Kauflandu mu mobil asi bude stačit.
Myšlenka, že mobil vyjde na stejno s normální navigací značí, že jste navigaci ještě asi nikdy OPRAVDU nepotřebovali.
Jo, můžu jezdit jenom na krátké trasy, chodit jenom po turistických trasách... Ale já mám rád svobodu a jistotu, což mi telefon neposkytne. (S telefonem bych jel, jenom kdybych měl v kufru ještě rezervní papírovou mapu)

Díky za osvětlení, Vaše argumenty chápu. Je ale potřeba si pročíst dotaz a hlavně pak post, na který jsem reagoval. O použití navigace ven či v terénu nebyla vůbec řeč. Tazatel potřebuje navigaci do auta a jelikož ji dříve nepoužíval, rozhodně nebude nikterak náročný (nic proti tazateli). A v tomto případě je můj výrok, že telefon odvede stejnou práci, pravdivý.

Mam Garmin GPSMAP 60CSx, na kole ji pouzivam na riditka, vodotesnost je kvuli prehankam urcite vyborna vec, nedokazu si moc predstavit, ze bych tam mel mit mobil jak kvuli moznemu zmoknuti, tak kvuli robustnosti provedeni - otresy. Stejne tak, jak pises o vydrzi, tak tam je 2xAA a vydrzi to zapnute nejakych 20 hodin, samozrejme bez podsviceni displeje a neni problem sebou mit dalsi 2xAA nahradni a vymenit to v pripade potreby. Ale jinak je navigace v mobilu aspon teda v mem (Huawei Horor 2) pouzitelnejsi, hlavne po strance vyberu aplikaci. Co se tyka kvality GPS signalu, tak jsem s tim v zivote nemel problem, signal to neztraci ani v lese, nikde. Problem je samozrejme ve vydrzi, protoze s vypnutym displejem (pouze zaznam trasy) to vydrzi nejakych 10-12 hodin. Kdyby to melo celou dobu navigovat s podsvicenym displejem, coz je na mobilu nutnost, tak pocitam, ze bych to vybil za 2-4 hodiny.

Asi nebudeme moc ve při.
Co se týká signálu, mobily (tedy alespoň ten můj) na tom o moc hůř nejsou. Ba možná i naopak, ve městech (myslím úzké ulice mezi vysokými domy), kde je možnost využít i informace z buněk operátorů (či jak se tomu nadává) na tom telefon může být dokonce i lépe, než navigace "normální".
Co se signálu týká, špatné to je akorát v kapse u džínů (nevím proč), tam to nějak nerobí... (A Garmin ve stejné kapse ano...) :-D

Zda je navigace v mobilu "použitelnější", jak píšeš, to nevím. Já tedy z mobilních navigací moc vyplesknutý nejsem, i když Huawei jsem netestoval.
Proč jsem psal už nahoře. V autě bych si to snad ještě představit dokázal. V terénu bych se z mobilu ale zláznil. Pak s tím velkým krámem ještě někde třísknu o šutr a je to na nový displej. :-)

Dakota 20. Mám tam ty lepší turistický mapy (PRO?) a jsou fakt přesný, je tam snad každá pěšinka. (r. 2013) Pokud někde bloudíš terénem mimo civilizaci, je to k nezaplacení.

Běhat by mě s tak velkou (a hlavně těžkou) věcí snad ani nenapadlo, na to mám iPod (nano).

Poslední dobou jsem se s tím naučil navigovat i v autě, zapnu si autonavigaci a pípá mi před odbočkou. I na jízdu to je docela dobré (blbý jsou jenom kulaťáky, který mají třeba 7 odboček... To se pak může upípat a já jezdím dokolečka jak trotl :-D )

Na specializované GPS navigace to - pravda - asi stále nemá

Ale ma, jsou to hrozny sracky - teda zkusenost mam s Garminem. Pokud clovek neni profesionalni ridic a nebo netravi v aute vetsinu sveho zivota, tak specializovana GPS nema vubec smysl, akorat holt musi dotycny investovat do nejakeho lepsiho smartphonu a ne nejakeho smecka (nejen Mediatek). Jak pises treba Sony Xperia Zx nebo i muj Huawei Horor 2, jestli jsem s nim v necem spokojenej, tak je to GPS, kterou chyti sice s problemama, ale i v baraku (samozrejme se nesmi jednat o zelezobeton, tam se nechytne zadna GPS).

Na google play si stáhni navigaci: Be-on-road, za mě určitě nejlepší z dostupných offline navigací, zkoušel jsem i sygic, ale nic moc. Bez problémů nás dovezla do Chorvatska, objetí slovinské dálnice, navádění do jízdních pruhů atd... Poté nás celou dobu po chorvatsku vozila na výlety, vždy nás dostala přímo před dům kam jsme chtěli. Má to možnost hledat místa poblíž dané adresy, takže není problém cokoliv najít od památek, supermarketů, benzinek až po diskotéky a zoologické zahrady, pláže a spousty dalšího. Vždycky večer, jsem na navigaci hledal kam se další den podíváme.
K navigaci si stáhneš celkem příjemný hlas Zuzana k tomu mapy státu po kterých budeš jezdit a pohoda :-).

Jo pro mě je fakt zbytečný koupit si do auta originální GPS. Mám to jen po ČR abych v Liberci našel kdejakou ulici nebo kavárnu v Praze. Příští rok pojedu do Itálie takže myslím že po tom roce používáni budu vědět jestli to má cenu kupovat ale už teď si myslím že nemá na ty jednorázové cesty. Be-on-road se mi podle obrázků líbí víc ale vyzkouším i MapFactor, uvidím která z nich mi bude vyhovovat. Každopádně všem děkuju za tip, nevěděl jsem že největší problém bude to stáhnout.

Navigace z místa A do místa B je určitě výborná věc a pokud se člověk neživí tím, že řídí 12 hodin denně, pak smartphone naprosto vyhoví.
Nicméně aby člověk opravdu využil naplno možností, které nabízí, je vhodné mít alespoň nějaké online připojení i během jízdy. Pak si můžeš u placené aplikace za směšný obolus dokoupit aktuální dopravní informace, které pomohou v hledání optimální trasy.
Ještě lépe je začít používat nějakou navigaci komplet zdarma, která sice není offline, ale má natolik zanedbatelné nároky na přenos, že i s vyčerpaným FUPem bez potíží funguje. Např. Waze. Výhodou těchto online navigací je mj. i to, že např. nové silnice ti jsou nabízeny pro cestování prakticky od toho dne, kdy jsou pro veřejnost otevřeny. To u offline navigací zhusta není možné a musíš si počkat na mapový update.
Takže já jednoznačně doporučuji online navigaci, kdy si stačí u operátora za pár šušňů aktivovat nějaký datový balíček a máš rázem navigaci, která předčí i řadu specializovaných jednoúčelových navigací (protože zdaleka ne každá umí umí přijímat tyto informace).
Osobně mám v mobilu jako záložní řešení Sygic, ale primárně jezdím s Waze. Nutno říct, že za poslední dva roky jsem ten Sygic pouštět nemusel...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru