Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neplatná licence Windows u počítače z Aukra

Dobrý den, prosím o radu. Zakoupil jsem použitý počítač z aukra, kde byl uveden v popisu aukce že má systém OS Win 8.1.

Cituji:

Kompletní PC, používáno jen jako záložní server, párkrát do roka. Záruka ještě 12měsíců, bohužel nemůžu najít fakturu - pokud se najde, přiložím k zásilce. Tiché PC s procesorem Intel Core I3 - 2100CPU 3,1GHz 4 Gb DDR3 - Ram -> lze rozšíři, ale zvládne i nové hry 250Gb HDD - Samsung HM251HI Rozměry 25x22x9cm OS Win 8.1 - více info mailem. Základni deska: Intel Eastern Point DQ67EP http://www.intel.com/content/www/us/en/motherboard s/desktop-motherboards/desktop-board-dq67ep.html

Prodejce mne po zakoupení informoval, že měl v plánu dát na ten počítač 90denní zkušební verzi. Což mě šokovalo.
Potom přivolil na to, že tam dá full verzi z multilicence co má z vysoké školy. Jenže - jak jsem se tady na poradně informoval - tato licence nepřenositelná na jinou osobu a tím pádem pro mne nelegální.

V popisu aukce nikde nebyla informace o tom, že by tam mělo jednat o demoverzi.

Jednoduše jsem počítal, že stejně jako u nových počítačů kde je napsáno Windows 8.1 - tak tam ta licence bude. Já nejedu na černých Windowsech.

Prodejce se snaží vymlouvat, že dal do popisu aukce "OS Win 8.1 - více info mailem", a tam že by upozornil na fakt že Windows je na zkoušku.

Radil jsem se s kolegou a ten mi řekl, že popis prodejce z aukce je popis předmětu kupní smlouvy a že když tu píše o systému Windows 8.1 a nezmiňuje se o žádné demo licenci - má se jednat o běžnou licenci - kterou mám požadovat, či požadovat slevu na zakoupení licence, nebo se domluvit na odstoupení od koupě.

Můžete mi prosím napsat váš názor?

Předmět Autor Datum
Muzes odstoupit od koupe nebo muzes pozadovat beznou licenci, ale nepocital bych s tim, ze ti ji pro…
RedMaX 18.10.2014 17:10
RedMaX
Přesně kvůli tomuhle nekupuju žádnou elektroniku z aukra :) Jenom to co je nové :)
RUDOLFIXIS 18.10.2014 17:13
RUDOLFIXIS
ty cakas u skladacky pc z bazaru nejaky system? dobre si pobavil. Pekne si zozen svoj, nikto nema po…
shiro 18.10.2014 17:42
shiro
má systém OS Win 8.1 má to nelegální systém. aukro považuju za podvodné vetešnictví, nevím jaké tam…
lední brtník 18.10.2014 19:04
lední brtník
Windows 8.1 může znamenat pouze název operačního systému bez definice edice a licencování. Může tedy…
kacikac 18.10.2014 19:41
kacikac
Měl jsem před lety podobnou zkušenost - v aukci uvedeno nb Acer 5220 vč. legálních Win 7 - já aukci…
tojezdenek 18.10.2014 20:14
tojezdenek
no, pěkně, až na pár podstatných omylů: 1. Licence Windows7 je taková ta papírová nálepka. Ne číslo…
touchwood 18.10.2014 20:25
touchwood
Upřesnění!!! Tak potom jsem kecal - nerad! Já tehdy Win 7 neznal, tak jsem nevěděl ani, kde bych hle…
tojezdenek 18.10.2014 20:31
tojezdenek
Již jednou aktivovanou oem lecenci na jiném pc Microsoft automaticky přes internet neaktivuje, to al…
kacikac 18.10.2014 20:58
kacikac
Kdopak ví, jak to tehdy vůbec bylo? Už je to X roků, co k prodeji došlo. Jak říkám, nemuselo to být…
tojezdenek 18.10.2014 21:04
tojezdenek
A a jen taková poznámka mimo. Dnes kupují alibi ("licenci" Windows 8.1) lidé na aliexpressu v přepoč…
kacikac 18.10.2014 21:08
kacikac
Teď se na to dívám http://www.aliexpress.com/item/W-8-1-pro-Fpp-Code- for-w8-1-professional-NEW-soft…
OndZL 18.10.2014 21:52
OndZL
Háček je v tom, že se jedná nejspíš o nevyužité msdn licence nebo o školní licence, ktéré jsou nepře… poslední
kacikac 18.10.2014 22:15
kacikac
Podle aktuálního výkladu práva lze OEM licenci prodat i když byla již jednou aktivována na jiném pc…
kacikac 18.10.2014 20:52
kacikac
len doplním:OEM verziu windows je možné predať inému človeku,ale výlučne spolu s hardwarom,na ktorom…
audax 18.10.2014 21:14
audax
http://www.vyhodny-software.cz/pro-media/poznejte- druhotny-software/ http://curia.europa.eu/juris/d…
kacikac 18.10.2014 21:23
kacikac
oni ale neprodávají sw, který už byl v minulosti aktivován. to jsou nevyužité licence od oem distrib…
lední brtník 18.10.2014 21:47
lední brtník
Netuším jestli prodávají i již aktivovaný software, každopádně to, co jsem psal, se týká i použitých…
kacikac 18.10.2014 22:02
kacikac

Muzes odstoupit od koupe nebo muzes pozadovat beznou licenci, ale nepocital bych s tim, ze ti ji prodejce da, taky si na prodejce muzes stezovat na aukru, pokud by nechtel vratit penize pri odstoupeni od koupe, hlavne ale je tvoje blbost, ze kupujes PC na aukru a pak se jeste divis.

má systém OS Win 8.1

má to nelegální systém.
aukro považuju za podvodné vetešnictví, nevím jaké tam mají manýry. jestli to jde stopnout, žádat o slevu z ceny za nedodaný legální systém, nebo rovnou poslat oznámení na policii.
tebe sice prodejce okradl jen o cca 2t. za w8, ale je pravděpodobné, že se toho dopouští ve větším rozsahu.

Windows 8.1 může znamenat pouze název operačního systému bez definice edice a licencování. Může tedy znamenat i zkušební Windows 8.1 Enterprise (90 denní evaluation).
A jak tam je uvedeno, více informací by podal mailem.
Problém je pokud ti tam dal ty licencované skrz multilicenci ze školy. Ty po něm můžeš tak akorát žádat přeinstalování za tu zkušební verzi.

Měl jsem před lety podobnou zkušenost - v aukci uvedeno nb Acer 5220 vč. legálních Win 7 - já aukci vyhrál, zaplatil a když mi balík přišel - žádný legální Win 7 přiloženy nebyly - jen nainstalované a aktivované na nb. Domáhal jsem se fyzicky legálních Win 7, které jsem vydražil, po prodejci - se mi vysmál. Obrátil jsem se na vedení Aukra, at mi pomůže věc dotáhnout do konce a mám Win 7 na cd - a z Aukra mi odepsali, že má pravdu prodávající - to mě dožralo. 3-[
Proto jsem se sebral a pomocí jakéhosi programu jsem z nb "vytáhl" licenční číslo a z netu jsem si sehnal plnou legální verzi Win 7 - jako ISO. Do toho ISO jsem pak vložil svůj texták, kde jsem uvedl to licenční číslo a i popsal, jak jsem k Win 7 přišel, vč. nafocených webových stránek z Aukra, kde se uvádí vše, co jsem tady napsal. A to jsem komplet vypálil na cd.:-/
Potom jsem dal sám do aukce, že prodávám legální Win 7 za 1.300Kč a v aukci zhruba nastínil o jakou licenci jde. Pak mi chodily dotazy od případných kupců, kde jsem vše skutečně poctivě a popravdě popsal - jsem férový obchodník. Na Aukru mi to viselo asi 4 dny.:i:
Samozřejmě případní kupci, jak jsem jim pravdivě sdělil, o jaký Win 7 jde, tak od toho dávali ruce pryč a zájemce se nenašel jediný. A ikdyž aukce končila - už přesně nevím - třeba v pondělí, tak jsem tu aukci z Aukra stáhnul a lámal si hlavu s tím - jak na to? A věc se vyřešila sama!
Asi v neděli se mi ozval zájemce, proč prý byla aukce skončena, že by za tu cenu měl o Win 7 zájem? Opět jsem poctivě věc vysvětlil a sdělil důvod ukončení aukce. Řekl mi, že když to je takhle, pak by to za tu cenu koupil - penízky poslal na účet a já jemu to mnou vypálené cd s legálními Win 7 a mým textem, jak jsem uvedl výše.:!:
Po několika dnech mi psal mail, že si tyto Win 7 nainstaloval, vložil licenční číslo, ale jak je má aktivovat? Na netu jsem našel číslo pro ČR na výrobce (Microsoft) softwaru, at tam zavolá, což udělal a přes ně si je aktivoval úplně bez problémů - a funguje doted. A oba jsme spokojeni - já se Win 7 zbavil - tehdy jsem jel na XP a kupec má funkční a legální Win 7. Tolik moje situace.:))
Můj názor je, že na takovéto věci je Aukro nespolehlivé. Bud nakupovat od spolehlivých prodejců, nebo nakupovat bez operačního systému! Byla chyba tvoje (si myslím), že ses neoptal, jestli o jaké Win 8 jde? Jestli je legální a aktivovaný a funkční a ... . Po mojí zkušenosti - u Aukra oporu nehledej - ani mně nepomohli.:-?
Proto si myslím, že nepochodíš s žádostí o slevu, nebo odstoupením od koupě. Neřád ti Win 8 dodal - ikdyž demo - je to bordel teda fest. 8-)

no, pěkně, až na pár podstatných omylů:

1. Licence Windows7 je taková ta papírová nálepka. Ne číslo a už vůbec ne instalační medium.
2. prodej licence OEM (to je ta, která je nalepena na počítači a nikoli na žlutém COA štítku v krabici) je NELEGÁLNÍ, pokud už daná licence byla jednou aktivována na jiném PC.

Takže ses v podstatě 2x seknul.

Upřesnění!!!
Tak potom jsem kecal - nerad! Já tehdy Win 7 neznal, tak jsem nevěděl ani, kde bych hledal, že je Win 7 aktivovaný - já ho jen viděl nainstalovaný na tom nb a hned ho chtěl naformátovat na linux. Pak je tedy předpoklad, že aktivovaný NEBYL! Zbytek odpovídá skutečnosti, jak jsem popsal. 8-)

P.S.: Potom by mu to patrně od výrobce neaktivovali, že? Kdyby tam netelefonoval, bych si nedovolil o této situaci ani pípnout - ale mu to z MS posvětili a zprovoznili (aktivovali)!

Vratme se k původnímu dotazu - můj názor: Jde o to, že obvykle na Aukru se soft legální plnou licencí člověk nepochodí. Můžou být i vyjímky.

Již jednou aktivovanou oem lecenci na jiném pc Microsoft automaticky přes internet neaktivuje, to ale neplatí pro aktivaci po telefonu, tam je možná i tak. Po telefonu by aktivace nešla pouze v případě, že uvedený klíč Microsoft blokne z duvodu hromadné aktivace třeba při uniku klíče na net.
Další možností je, že původně tam byla oem licence s tím globálním oem klíčem výrobce, který je jiný než dodaný klíč na oem licenci, v tom případě by šla aktivace pravděpodobně i přes net automaticky.

Háček je v tom, že se jedná nejspíš o nevyužité msdn licence nebo o školní licence, ktéré jsou nepřenositelné, sice to fungovat může, problém nejspíš s aktivací po koupi nebude, ale časem aktivace jít nemusí (zablokování klíče, expirace klíče), nebo to může být něco podobného.
Licence je to s velkou pravděpodobností tedy nelegální.
Každopádně pokud to někdo kupuje jako alibi, tak za 60 Kč je to myslím dobrá koupě, ale osobně to nevyužiji, protože tu potřebu nemám.
To alibi je to myšleno tak, že pokud bude například domácí prohlídka a bude Windows shledán jako nelegální, tu máte aspoň doklad o koupi a za to nelegální používání by ten dotyčný neměl být nijak popotahován.

len doplním:OEM verziu windows je možné predať inému človeku,ale výlučne spolu s hardwarom,na ktorom bola prevedená prvotná aktivácia,samostatne predávať inštalačku OEM verzie bez plne asemblovanej zostavy nieje oficiálne legálne,výnimku tvoria len legalizačné sady pre Českú a Slovenskú republiku,ktoré boli dostupné v predaji po určitú dobu a OEM System Builder Pack,ten sa predáva ako bulk balenie samostatne bez akéhokolvek hardwaru a až po aktivácii nadobudne všetky nevýhody bežnej OEM verzie-licencia zostane trvalo zviazaná s hardwarom,na ktorom bola prevedená prvotná aktivácia......pokial bola prevedená aj nepovinná registrácia OEM licencie,je možné ju preregistrovať,ale len v prípade,že OEM licencia bola predaná inému človeku spolu s hardwarom,na ktorom bola prevedená prvotná aktivácia

http://www.vyhodny-software.cz/pro-media/poznejte- druhotny-software/
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf ?text&docid=124564&pageIndex=0&doclang=CS&mode=req &dir&occ=first&part=1&cid=2588692
a všechno co se za poslední roky točilo kolem OEM licencí a práva, na netu je toho hodně.

Takže z hlediska práva myslím nemáš pravdu.
Jak už jsem psal, výklad autorského zákona je víc než znění mslt/euly.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru