Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záměna trafa u aku-nabíječky (aku-vrtačka)

Nejsem elektrikář a z fyziky si toho moc nepamatuju... :-|

Nefunguje (zkrat?) trafo k nabíječce k aku-vrtačce.
Záruka a dokumentace není, jde o supermarketový šunt (mým potřebám ale dostačuje). Původní trafo mělo parametry 16V, 400mA. Doma mám plonkovní 13,5V, 1000mA. Vlastní vrtačka má na sobě napsáno 12V.

Neodpálím nějak akumulátor vrtačky, pokud ho připojím na nabíječku napájenou tímto trafem? Nabíječka nemá automatické vypínání po nabití akumulátoru, musela se ručně vypnout po 5 hodinách nabíjení vybité baterie.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nakonec jsem se rozhodl to risknout bez měření. Trafo, nabíječku a akumulátor jsem zapojil (na dvoře…
L-Core 09.02.2007 14:09
L-Core
Tak to je OK, to nove trafo je teda tiez dostatocne makke, zmeraj este ten prud preistotu (zaujimavy…
MM.. 09.02.2007 17:15
MM..
To jsem si pohlídal; aku se nabije skoro 2x rychleji (červená ledka zhasne) než při původním trafu.… poslední
L-Core 09.02.2007 17:29
L-Core

Nakonec jsem se rozhodl to risknout bez měření. Trafo, nabíječku a akumulátor jsem zapojil (na dvoře, kdyby něco...). Za tři hodiny a něco červená ledka na nabíječce zhasla, čili bylo nabito. Akumulátor se během nabíjení jen velmi mírně zahřál, tipoval bych to tak do 35°C.

Co mohu posoudit výkon aku-vrtačky v praxi, chová se naprosto normálně.

Zajímavé bylo měření napětí z trafa: ač bylo na štítku 13,5V - ve skutečnosti onen zapůjčený aparát ukazoval přes 18V. Na konektorech nabíječky pak bylo 16,5V. Vypadá to, že soudruzi z Číny byli v odhadu výstupního napětí trafa příliš zakřiklí. Anebo švagrův aparát optimistickými výsledky svých měření napomáhá k potlačení blbé nálady ve společnosti ]:)

Proud jsem neměřil... :-x

Tak to je OK, to nove trafo je teda tiez dostatocne makke, zmeraj este ten prud preistotu (zaujimavy je pri polovybitom/vybitom akumulatore, pri nabitom akumulatore bude prud mensi).

P.S. ten novy zdroj mam pocit podla toho co pises je trochu silnejsi ako ten stary (asi dosiahne 13.5V az pri 1000mA zatazi), takze ten akumulator radsej nenechavaj v nabijacke moc dlho ked uz je nabity, zbytocne by sa prebijal zbytocne vysokym prudom. Nic by sa sice nemalo stat ale akumulatory to nemaju moc radi co sa tyka zivotnosti apod. Zhasne len LEDka ale aku sa nabija dalej :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru