Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lubuntu

Dobrý podvečer. Dostal se mi do rukou od známých velmi starý PC :) Chtěli ho vyhodit, ale já jsem se rozhodl, že s tím zkusím něco udělat. No a teď k věci. Je na tom Windows XP (legální). A chtěl bych něco co je méně náročné než Windows XP (nejlépe linux). Uvažoval jsem nad Lubuntu, ale nevím zda je to méně náročné. Nemá s tímto OS někdo nějaké zkušenosti ? Děkuji za ochotu i za odpovědi.

Komponenty : Intel Celron 1,6 GHZ

GK : AGP v MB
Zdroj : Seasonic 350W
RAM : 1,5GB DDR

Předmět Autor Datum
Mam lubunty na starem aceru extensa 5220 podobne konfigurace jak pisete a jsou super ... mam 12.04lt…
adosq 03.12.2014 17:16
adosq
Uvažuju na tom, že je tam mrsknu :) A ten ZORIN OS je náročnější než to lubuntu ? :) Díky za radu.
RUDOLFIXIS 03.12.2014 17:23
RUDOLFIXIS
Linux nie je naocny sam o seba (kernel), narocne su graficke nadstavby, a preto je takmer jedno, co…
fleg 03.12.2014 17:31
fleg
Ok :) Hele díky moc, asi ho tam hodím :-) Pak kdyžtak ještě juknu na ten Zorin, ale to by ten PC ner…
RUDOLFIXIS 03.12.2014 17:33
RUDOLFIXIS
Vybodni se na Linux, pred pár dny jsem vyskoušel znovu pár verzí, což o to, použitelné to je, rychlo…
Joseph 03.12.2014 18:29
Joseph
Co to placas? ::)
RedMaX 03.12.2014 21:15
RedMaX
otevri očka a koukni se na Linux pohledem dneška, jako nástroj pro profesionály vyhovuje, pro bežnéh…
Joseph 03.12.2014 23:39
Joseph
mam podobne skusenosti, je to proste polepenec veci od skupin ktore sa vzivote nedohodnu na niecom j…
MM.. 04.12.2014 02:23
MM..
Inac ale dotaz bol o Lubuntu a to je asi jeden z najnormalnejsich. Fonty mozu vypadat mierne odlisne…
MM.. 04.12.2014 02:27
MM..
Pouzivam Ubuntu, nic takoveho nepozoruji. Co se tyka dialogovych oken, tak pod Windows je to to sam… poslední
RedMaX 04.12.2014 18:19
RedMaX
Xp neni nijak narocny, neexistuje "menej narocne" :)
MM.. 03.12.2014 18:33
MM..
Náročné jsou aplikace a webový prohlížeč rozhodně dnes patří mezi velmi náročné aplikace na systémov…
ms 03.12.2014 18:42
ms
Ok :) Ser* na to :-D Nechávám tam XP a zkusím si s tím pohrát :/
RUDOLFIXIS 03.12.2014 18:45
RUDOLFIXIS
Optimalizovat sluzby ve Windows XP (nepotrebne zastavit, odebrat vsechny nepotrebne aplikace pri spu…
RedMaX 03.12.2014 21:20
RedMaX

Mam lubunty na starem aceru extensa 5220 podobne konfigurace jak pisete a jsou super ... mam 12.04lts a parada... chtel sme neoc co vzpada jako windows, ale tedkom sem mel moznost vykouset distribuci ZORIN OS ... a ta sviha celkem dobre a hlavne pro nekoho kdo je zvykly na windows je hodne podobny s windowsem. Sem z nej hodne prekvapen jak rychlost tak vzhled je paradni. Pokud se v linuxu ale vyznas a o vzhled ti az tak nejde (ja si pomenil k svetu i ty lubunty, at vypadaj :D)- lubuntu nebudou spatnou volbou ;-)

Vybodni se na Linux, pred pár dny jsem vyskoušel znovu pár verzí, což o to, použitelné to je, rychlost ujde, no není to ono, jak jednou jsi navyklej na hezkou grafiku Windows, toto velice rychle zahodíš, desktop a základ je v porádku, no jak dojde na aplikace a další vrstvy systému, je to špatné, podivné fonty, nelogické ovládáni, pustíš Firefox a weby co znáš, neco úplne jiné a bohužel k špatným smerem, vypadají hrozne. Tak takovou alternativu nebudeš chtít. Je to jako návrat v čase minimálne 10 let zpátky.

Vlezu do správce software snad pomúže nová verze Firefoxu, systém mel verzi 28. Stáhl jsem 33, zmena minimálni. A behem chvilky nepozornosti jsem se nestačil divit, jak jsem hledal ten Firefox, systém, když už jsem povolil pripojení na servery, začal synchronizovat balíčky, stahoval a stahoval, mohl jsem to stopnout, no byl jsem zvedavej co z toho vzejde. Snad 1GB stáhl, 1/2 hodiny updatoval a po restartu systém znatelne spomalenej. Po tomto ríkam, Windows Update a jeho balíky .Net si s tímto nemá co vyčítat.

Jenom pekne zústaň na XP, stáhni Nlite, vyhraj si tím, vyhoď milion blbin a pújde to svižne.

Linux nejsou žádna sláva pro bežného usera, jako pracovní nástroj je to v porádku, no je to pro tvrdou náturu co na grafiku moc nedbá.

otevri očka a koukni se na Linux pohledem dneška, jako nástroj pro profesionály vyhovuje, pro bežného usera je to ale zmatek nedodelanej a navždy jím asi zústane,

Popisuju co vidím, co je pod kapotou nerozpoznám, chci to používat a né studovat do super detailú. No ono to normálne užívat proste nejde. Co jsem popsal je skutečnost, podivná grafika, chaos v dialogových oknech, jednou je potreba klikat "save", jindy prosté zavrení okna uloží vykonané zmeny, jindy né. Jednou je dialogové okno témer prázdne, jindy není videt co je v popisce navrchu a okno nejde roztáhnout. Chci aplikaci startovat z desktopu, vypisuje to nejaké dementní chybové hlášky a je potreba vyskoušet nejaký volitelný parametr aby to šlo bez toho varováni.

Toto má být normálni chováni ?

Nedodelek, už hodne mnoho let, moc mnoho let

.... :puff:

Inac ale dotaz bol o Lubuntu a to je asi jeden z najnormalnejsich. Fonty mozu vypadat mierne odlisne, to neznamena ze tie linuxove su zle a windowsove dobre, tvar pismen neni nikde zakonom dany :) P.S> a XP tiez nemali cleartype. Co ja osobne som povazoval za dobre, neznasam rozmazane pismena, dementny MS ma k tomu proste donutil :) Spravne je to ale ked je to ostre hranate

Pouzivam Ubuntu, nic takoveho nepozoruji.

Co se tyka dialogovych oken, tak pod Windows je to to same, nicmene v mensi mire. Je to zpusobene pouzivanymi knihovnami, ve Windows mas primo knihovny, ktere resi dialogy jako "ulozit jako", "otevrit", atp., pokud je programator vyuziva, tak pak je to u kazde aplikace stejne. Pokud je programator nevyuzije a napise si vlastni nebo pouzije alternativni knihovny, mnohdy stazitelne na netu i jako free, tak pak dialogove okna vypadaji jinak. Kdyz si spustis pod Windows aplikaci napsanou v Jave, tak ta samozrejme dialogove knihovny z Windows pouzivat nemuze a tudiz to take vypada jinak.
Na linuxu je to to same, akorat toho je vic, protoze je jeste Qt a GTK + varianty a prizpusobeni. V zasade se ale da pouzivat jen aplikace s jednim a tedy to vypada stejne.
V zasade dobry priklad je oblibeny Total Commander, ktery nepouziva zpomalovaci knihovny z Windows, ale proste vypada jinak (nastesti) a lepe.

Pouzivam jako bezne domaci PC (internet, video, kancelar) Ubuntu 14.04 dokonce jsem nejak zustal na Unity a zadne chybove hlasky nevyskakuji. Vetsina veci vypada uplne normalne a naopak linux obecne umi pracovat s dpi, takze neni problem spoustet ho pod jakymkoli rozlisenim a vzdy se to prizpusobi, vec kterou Windows stale neumi a duvod proc je naprosto smesny prichod 4K monitoru, nebot k cemu, kdyz si s tim Windows neporadi.

Optimalizovat sluzby ve Windows XP (nepotrebne zastavit, odebrat vsechny nepotrebne aplikace pri spusteni systemu), ono se to hned zrychli.

Ubuntu je uplne jedno jake, nechal bych normalni Ubuntu 14.04 a potom bych vymenil graficke prostredi Unity za nejake sviznejsi. Efektivni ale ne zrovna efektni je fluxbox, to rozjedu i na Celeronu 300MHz. Z pokrocilych bud to LXDE, ktere ale posledni dobou nic moc nebo Mate. Vyzkouset jich muzes kolik budes chtit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru