Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Můj pokus s CCleanerem

Dávám úmyslně do pokecu, protože vím, jak výbušné to může být ;-) I když správně by to mělo být v operačních systémech.

Starý záložní PC (blíže tady). Vista plně funkční, XP po obnově přes rok starého mirroru taky. PC prakticky nebyl používán, nebyl důvod dělat čerstvější.

XP byly pomalé. Původní příčina bylo to, že jsem na tom PC dost dlouhou dobu bojoval v volným místem (25GB se mi zdálo v roce 2007 dost). V průběhu let byla instalována spousta aplikací (volnočasových, editačních, pracovních) a stovky her. Hry jsem sice primárně instaloval na jiný fyzický disk a Dokumenty jsou na D, ale přesto postupně do Documents and Settings natahaly gigabajty svých dat.

Rozhodl jsem se onen PC revitalizovat, aby byl plně připraven zaskočit, kdyby něco. Přitom že si vyzkouším přímo na sobě radikální metody očisty.

Hromadu již nepotřebných aplikací jsem odinstaloval, nechal v XP jen minimální potřebný základ. Odinstaloval jsem dost her (mimo Steam i ze Steamu), další budou následovat průběžně. Něco si tam ale určitě nechám, něco prostě ve W7 nerozjedu (a už vůbec ne v XP-mode). Po odinstalaci jsem promazal adresáře odstraněných věcí, promazal pozůstatky v Dokumentech a Documents and Settings, které jsem našel.
Připojil jsem se na windowsupdate, abych dostal XP do posledního podporovaného stavu (4/2014?). Bohužel, microsoftupdate nefungoval (hledání nejnovějšího sw se nějak zacyklovalo, nepomohla ani utilita z touchwoodova článku. Teprve po přepnutí na pouze windowsupdate (Office97, co tam mám, by stejně čerstvě aktualizovány nebyly) se hledání rozjelo, stáhlo a nainstalovalo 72 věcí.
Restart, ruční smazání tempů (GB!).

Bylo mi jasné, že po takovém radikálním řezu bude v systému spousta bordelu. Mohl jsem sice místo revitalizace volit čistou instalaci, ale nějak se mi do toho nechtělo (možné sata problémy & dualboot s plně funkčními Vistami, co kdyby se něco prostě nedařilo..). Šáhl jsem po CCleaneru, dobře si vědom rizik.

No, rizik.. Vlastně nebyly. Původní mirrory (i několik let staré) zazálohované, data zastaralá (nová jinde a několikrát zálohovaná). Nic, čeho bych mohl litovat. Udělal jsem i mirror XP před zásahem.

Nechal jsem CCleaner úřadovat ve dvou oblastech
- smazání nepotřebných souborů (tempy, cookies, logy, MRU atd..) ze systému a z CCleanerem podporovaných aplikací
- pročištění registru (vše zaškrtnuto!), se zálohou. Nalezeno a odstraněno tisíce a tisíce neplatných položek.

Restartoval jsem XP. No a prošlo to bez ztráty kytičky, sám jsem byl docela překvapen. Spustil jsem to ještě jednou, ještě to našlo pár položek v registru, opět odstraněno.

XP se mi zdají při spuštění opravdu pocitově rychlejší. "Žížala" (start WinXP) proběhne méněkrát než na začátku. V XP se zdá vše v pořádku, vyzkoušel jsem pár klíčových aplikací a her, co tam zůstalo, na žádný problém jsem nenarazil.

Jeden problém ale přece jen mám. Po očistě jsem opět XP zamirroroval a zkusil přeinstalovat nVidia drivery na novější (jsou tam tak 2,5 roku staré). Nedaří se. Ani jako "normální" (updatovací, nahrazující) instalace, ani jako čistá s odstraněním všeho). Selže instalace driveru grafiky, k dalšímu se ani nedostane. Tento problém jsem už ale měl už několik let, proto jsem skoro 3 roky byl nucen jet na starých ovladačích. Zkoušel jsem několikrát různé postupy, ale asi je něco hluboko zažráno v systému a změně ovladačů se brání. Sice mě to štvalo, ale tehdy primární PC jsem nechtěl přeinstalovávat (týden práce, než bych to tam všechno - hlavně hry - dostal zpět). Pokud by nějaká hra odmítala se starými ovladači fungovat, mohl jsem jí nainstalovat ve Vistách, kde byly aktuální.

S výsledkem jsem spokojen. A vlastně i docela překvapen. Vyjma neaktuálních ovladačů grafiky je vše v posledních verzích a funkční. Otestoval jsem i své DOSovské apky, přiinstaloval sdílenou tiskárnu, otestoval síť s dalšími PC i virtuálními stroji.

Samozřejmě, mohu narazit časem na nějaké problémy. Zatím ťuky ťuk na dřevo.

Závěr: Vlastně jsem ani nepočítal, že se to povede. K tunícím/čistícím utilitám prostě slepou důvěrou neoplývám. Na druhé straně, neměl jsem na PC žádné divočiny (warez, cracky), které občas dokážou více, než se od nich čeká. Protože data byla v bezpečí, zálohy disků taky, o nic nešlo, mohl jsem si dovolit jakékoliv experimenty. Jsem rád, že to vyšlo. Tento PC stejně plánuji používat jen minimálně, je to prostě jen záložní stroj.

Doporučit takový postup obecně ale nemohu. Jsem pořád přesvědčen, že je to riskantní krok. Ano, registr se dá zálohovat (sice nevím, co to pomůže, kdyby po čištění XP ani nenabootovaly). Mažou se i různé soubory mimo registry, může dojít k omylu CC, může smazat i něco, co nezná a co je potřeba). Doporučím ho ale v případě, kdy jsou data i OS bezpečně zazálohovány, kdy už člověk tak nějak počítá s reinstalací systému, ale časově se mu do toho moc nechce. Za vyzkoušení nic nedá (CC je zdarma), třeba to dopadne taky dobře. A když ne: obnova ze záloh nebo ten reinstall.

Snad nebudu za černou ovci ;-)
Prostě jsem si to mohl dovolit zkusit a zkusil to. Výsledek mě překvapil. To ale samozřejmě neznamená, že takto se zadaří každému. Ono asi záleží i na míře zahnojenosti systému.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
si to tak pročítám... uděláme si takový testík: kapitola1 vytvoříme si txt na plochu přejmenujeme př… nový
kmochna 13.12.2014 12:58
kmochna
edit// muicache, prefetch- ježíšmarjá- jdite do pihele a co by ty čističe jinak čistily? vždyť musí… nový
lední brtník 13.12.2014 21:29
lední brtník
to mi připomíná film noc na karlovo hradu: hláška- předstírej nemoc je parádní. poslední
kmochna 13.12.2014 23:36
kmochna

si to tak pročítám...
uděláme si takový testík:
kapitola1
vytvoříme si txt na plochu
přejmenujeme příponu txt na hovno
klikneme na hovno a jmeme se ho otevřít
nevíme čím hovno otevřít, tak zavřeme.
-----
kapitola2
otevřeme cc a čistíme registry
zatrhneme zbytečné přípony souboru a hladájtěs rybjáta
zaškrtneme vítězoslavně zbytečnou příponu hovno a systém se rozjede teda
a mažem.
-------

kapitola1
vytvoříme si txt na plochu (u druhého pokusu jen proklikneme)
přejmenujeme příponu txt na hovno
klikneme na hovno a jmeme se ho otevřít
nevíme čím hovno otevřít, tak zavřeme.
-----
kapitola2
otevřeme cc a čistíme registry
zatrhneme zbytečné přípony souboru a hladájtěs rybjáta
zaškrtneme vítězoslavně zbytečnou příponu hovno a systém se rozjede teda
a mažem.
-------

toto nevidíte dvojitě, tohle je cyklické nepochopení funkce- no, hlavně, že tam je tisíce položek- počet, ne jakost.

kdykoliv budete volat shell explorer u otevřít jako, tak se vytvoří klíč a ne že by to něčemu vadilo.

edit// to jen tak k radkum ban boosterum.
edit// muicache, prefetch- ježíšmarjá- jdite do pihele.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru