Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výběr grafické karty

Zdravím , před rokem jsem získal počítač za pakatel od známých. Věnuji se programování a práci v programech pro 3D objekty (blender apod..)Ovšem má grafická karta se přehřívá i při jednodušších objektech a absolutně nestíhá to co potřebuji. Mnohdy se přehřeje i když se člověk dívá na film a přepne na plochu a poté zpátky na film .
Jelikož počítačům nerozumím obracím se zde na poradnu.

Můj dotaz zní : Vyplatí se kupovat nějaká nová grafická karta (nějaká levnější... nemám zrovna peníze na rozhazování za .. věci které až tak nepotřebuji) , nebo je problém jinde než v grafické kartě , nebo je již třeba koupit kompletně nový PC .

Konfigurace PC:
Procesor: Intel Core(TM)2 Quad CPU Q6600 2,4Ghz
Paměť: 4Gb RAM ( přesněji jsou to tyto ramky - ADATA 2GB KIT DDR2 800MHz Extreme Edition Vitesta)
Zdroj: 450W
Grafická karta: ATI Radeon HD 3800 Series . Zde je problém.. tato grafika už je dávno vyřazena ve všech směrech a na internetu mi to vyhledává nějaký o dost novější model.. Toto je nějaký starý model .. veškeré informace co mohu poskytnout :
ČIP :ATI Display Adapter 0x9501
Typ DAC: Internal DAC 400Mhz
Celková paměť 1914MB
Takt GPU: stabilně 300MHz s přístupem až k 776Mhz (přetaktovaná , aby šlo spustit vůbec něco )
Takt paměti: 1126Mhz s přístupem k 1286Mhz
Více informací nevím jak zjistit..

Grafika velice často padá i při jednoduchých úkonech. počítač se zamrazí , případně rovnou vypne .. Grafika velmi hřeje (není divu) a já už opravdu nevím co s tím.. nechce se mi utrácet moc peněz a nevím co případně koupit.. hledám pokud možno levné řešení s tím , aby počítač fungoval a zvládal alespoň jednoduchou práci v 3D programech .. případně aby alespoň zvládal standartní úkony

Pokud se najde někdo , kdo toto přelouskal a byl by ochoten pomoci tak děkuji předem a opravdu si jakékoliv pomoci cením. Děkuji .
Na tuto grafiku jsem hledal docela dlouho ovladače a všechny

Předmět Autor Datum
Většinou stačí vyčistit chlazení grafiky od prachu. Dost často je taky problém se skříní, tyhle graf…
touchwood 27.12.2014 11:32
touchwood
Buď máš PC zanesené prachem - v tom případě vyfoukat, anebo přetaktem si z gpu udělal žhavou pec a l…
icepower32 27.12.2014 11:32
icepower32
Skříň mám otevřenou , kvůli špatné pozice umístění počítače.Počítač odprašuji pravidelně skoro co 2…
Doomwalkerx 27.12.2014 11:43
Doomwalkerx
Otevřená skříň nepomáhá. Ba naopak, spíš to je důvod, proč se to přehřívá. Otázkou je, jestli je pas…
Mayhem 27.12.2014 11:50
Mayhem
Moje skříň k PC má průduchy jenom vzadu. Můj stůl k PC má přihrádku , která zadní stranu poměrně blo…
Doomwalkerx 27.12.2014 12:03
Doomwalkerx
Vyčistit chladiče, vrátit na původní takt a přeinstalovat ovladače, pokud nepomůže, tak bych koupil…
dusakovacik 27.12.2014 12:03
dusakovacik
Chladiče jsou odprašovány co 2 týdny, původní takt bohužel nestíhá a ovladače jsem zkoušel snad všec…
Doomwalkerx 27.12.2014 12:05
Doomwalkerx
Tak zrovna tahle grafika je naprosto o ničem. Jedná se o recyklát neúspěšných předchozích řad: http:…
touchwood 27.12.2014 12:07
touchwood
Děkuji za tip poslední
Doomwalkerx 27.12.2014 12:39
Doomwalkerx

Buď máš PC zanesené prachem - v tom případě vyfoukat, anebo přetaktem si z gpu udělal žhavou pec a logicky seriově vyráběné chlazení nestíhá, tudíž řešení - zpátky podtaktovat, zlepšit chlazení (netuším jak konkrétně u přetakt.gpu) anebo zainvestovat 1-2 tisíce a koupit lepší.

¨Jinak zamrzání, padání je způsobeno vysokýma teplotama, nebo nestabilním přetaktem.

Skříň mám otevřenou , kvůli špatné pozice umístění počítače.Počítač odprašuji pravidelně skoro co 2 týdny , jelikož bydlím v poměrně rušné oblasti. Grafika je chlazena přes žebrový chladič. Já jsem ke grafice přidal ještě větráček , kterým kdysi kamarád chladil jeho poměrně hodně výkonnou grafiku. Grafiku bohužel když podtaktuju , tak při jakékoliv činnosti nestíhá a začne zasekávat, případně pro jistotu spadne ovladač. Vyplatila by se tedy investice do nové karty ? Nebo by to bylo zbytečně vzhledem k ostatním komponentům PC?

Otevřená skříň nepomáhá. Ba naopak, spíš to je důvod, proč se to přehřívá.
Otázkou je, jestli je pasivně chlazená a možná i nízkoprofilová karta schopná být vůbec uchlazena, obzvláště při taktování.

při jakékoliv činnosti nestíhá a začne zasekávat

Co je jakákoli činnost? Pokud hry, pak budiž. Pokud se seká při přehrávání videa, je něco špatně.

Pokud do toho padá ovladač, pak by to asi chtělo přeinstalovat ovladač/systém...

Moje skříň k PC má průduchy jenom vzadu. Můj stůl k PC má přihrádku , která zadní stranu poměrně blokuje a jediný vhodný přístup je z boku . Když byla skříň zavřená , nestíhalo se chladit téměř nic , a počítač padal ještě více. Toto byla prostě krizová řešení..

Zkoušel jsem spousty ovladačů a u všech stejný výsledek. U různých operačních systémů efekt stejný. Zkoušel jsem udělat co se dalo , zkoušel grafiku i na jiných PC a výsledek byl všude stejný. Takže problém bude v té grafice. Dotaz je pořád stejný : Zvládl by můj počítač (komponenty popsány výše) novou grafickou kartu ( né nějak náročnou) , případně jakou a nebo jedině koupit nový PC ?

Jakákoliv činnost Abych to popsal tak nějak.. u mě to je téměř cokoliv. Spustím PC a otevřu Eclipse - virtuální prostředí pro práci s Javou.. Zde se někdy vyjímečně stává , že grafika sekne ... opravdu minimálně. Poté pustím Windows Media Player abych si mohl užít hudbu , pustím internetový prohlížeč a na něm nějaké svoje věci. Někdy se stane , že když přepnu z Eclipse na prohlížeč , nebo naopak... grafika zamrazí a musím čekat. Veškeré aplikace na internetu jsou rizikové , jelikož se sekají , případně zamrazí celý prohlížeč . Tak stejně přepínání z filmu který sleduji na plochu ( Tabem se přepnu na plochu a pak zpátky na film a počítač nestíhá tak opět freezne . Videa na Youtubu taktéž nestíhá .. musím sledovat na nízké kvality , jelikož HD nezvládá ( internetové připojení je opravdu silné.. tím to není ... ) video je načtené hned a obraz je jak obrázková prezentace a né jak video. Zvuk ovšem jede perfektně tak jak by jet měl.

Hry opravdu ne . Na hry mám herní konzoli. Počítač mám na práci a filmy a surfování na internetu. Proto jsem myslel , že nenáročný PC bude stačit na tyto činnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru