Předmět Autor Datum
www.ubuntu.cz Ale pokud nevíš, do čeho jdeš, tak asi budeš hodně nespokojen.
Wikan 18.01.2015 20:08
Wikan
Ubuntu. Možná se ani neoběsíš.
mif 18.01.2015 20:09
mif
Když se takto ptáš, tak zůstaň u Windows. Linux je pro "pokročilé nadšence", kteří mají určité zkuš…
host 18.01.2015 20:17
host
ot: bože můj hoste co tam s tím serverem děláte. strašlivě to laguje.
kmochna 18.01.2015 20:26
kmochna
Ano. Takhle nějak fungovaly stránky CNN, když Američanům zbourali dvojdomek.
karel 18.01.2015 20:29
karel
Už to jede. Taky jsem proklínal (ale jen lehce).
mif 18.01.2015 23:44
mif
Ale hovno. Už musím být sprostý. Ten občan se táže, jakou distribuci Linuxu a místo odpovědi se opět…
Rce 18.01.2015 22:32
Rce
Nebudu se s tebou hádat. Ještě jednou si přečti toto: Rdá bych jsi nainstaloval linux,ale nevím,ja…
host 18.01.2015 22:40
host
Blbovzdorný linux je podle mě Mint. Takový "pro začátek". Časem pak dotyčný zjistí, zda chce víc. Tř…
Polyn 18.01.2015 22:40
Polyn
Ani jeden z jmenovaných si to neinstaloval, ani nenastavoval sám. On je jaksi rozdíl mezi administra…
ms 18.01.2015 22:44
ms
Ten občan se táže, jakou distribuci Linuxu a místo odpovědi se opět dozví, že je akorát blbec Zauji…
Greenfour 18.01.2015 23:39
Greenfour
Ubuntu ma live CD, spustis to z cedecka nebo usb flash disku, nejprve ozkousis, pokud to bude vyhovo…
RedMaX 18.01.2015 22:45
RedMaX
Co ten Xubuntu nahrál jsem ho znamimu na starej PC a taky OK.
sambilionk 18.01.2015 23:06
sambilionk
Tak Ubuntu nebo Xubuntu, to je jedno. Osobne tohle silenstvi, tisice verzi, rikam tomu "Bubuntu", ne…
RedMaX 18.01.2015 23:49
RedMaX
Tak já to jenom zkoušel to bylo prvni naco jsem narazil a vypalil , chvilku mě trvalo si zvyknout na… poslední
sambilionk 18.01.2015 23:57
sambilionk

Ale hovno. Už musím být sprostý. Ten občan se táže, jakou distribuci Linuxu a místo odpovědi se opět dozví, že je akorát blbec, že chce co chce a nikdo mu neporadí na co se ptal. U tebe hoste, mě to docela zaráží, že jsi též přijal tento trend odpovědí, měl jsem tě za rozumného. Jestli si myslíš, že Linux je jen pro pokročilé nadšence se zkušenostma, tak jsi zaspal dobu deseti let. Nejméně. Nainstaloval jsem Linux dobrým dvaceti lidem, totálním BFU a jsou dokonale spokojeni a nepotřebují mít inženýrské znalosti. Mezi nimi je jedna prodavačka která vede Linuxem pokladnu v krámku, jeden zedník který si na tom eviduje zakázky. A jestli jsi někdy viděl terminál Sazky, na on line sázení a kontrolu sázenek, tak hádej co je uvnitř? Windows 8? Kdepak. Linux Debian. A obsluhují to prodavačky i důchodkyně. A funguje to. Nechodí denně po tom ajťáci a neladí to. Prostě funguje to.

To majklis: Doporučuji Fedoru 21 s KDE, žádný problém při instalaci, žádný problém při používání. Stáhneš zde: jak-stahnout, stručný popis tady: co-je-fedora, podrobný popis včetně návodu na instalaci tady: http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka: obsah .

Nebudu se s tebou hádat.

Ještě jednou si přečti toto:

Rdá bych jsi nainstaloval linux,ale nevím,jako verzi zvolit.Jsem začátečník,tak prosím o radu..a pokud možno,kde ho stáhnout

Trvám na svém názoru, že instalace a používání (myslím opravdové používání, ne obsluhu jednoho programu) Linuxu není vhodné pro začátečníky. A už vůbec ne takové začátečníky, kteří se ptají, kde ho stáhnout...

Ale třeba se pletu, jsem taky jenom člověk.

Ani jeden z jmenovaných si to neinstaloval, ani nenastavoval sám. On je jaksi rozdíl mezi administrací a uživatelskou prací.
Pokud tazatel zvládne jen takový dotaz, pak jakýkoliv os nebude schopen administrovat. Ať se to líbí, nebo ne.

Poznámka: Chtěl nějakou verzi Linuxu, pak mu rád posloužím ke své potěše.
Poznámka 2.: A ani jednu z dosud jmenovaných distribucí bych nedoporučil, ale to překračuji hranice, protože na to se přeci tazatel vůbec neptal.

Ubuntu ma live CD, spustis to z cedecka nebo usb flash disku, nejprve ozkousis, pokud to bude vyhovovat, tak teprve potom instalujes. Jestli mas nainstalovane na pocitaci Windows, tak si stahni Virtualbox a do nej nainstaluj Ubuntu jako "aplikaci" pod Windows, ozkousis a uvidis, jestli prejit z Windows nebo zustat.

Vicemene pro bezne uzivatele Ubuntu, Mint nebo Fedora. Ubuntu ma nejvic uzivatelu a teda kdyz nahodou neco nefunguje, tak ti vzdy na webu nekdo poradi, jak to vyresit, vetsinou kdyz zadas problem do Google, tak uz to nejake reseni vyhodi. Mint je vicemene to same jako Ubuntu, takze obvykle reseni z Ubuntu se da pouzit i na nem. Fedora ma v CR sice i sve vyvojare, ale mene uzivatelu a teda se muze stat, ze na nejaky problem nenajdes reseni na ceskem webu. Ostatni distribuce jsou minoritni a pro bezneho uzivatele nenadsence nema cenu se s nima zabyvat.

Tak Ubuntu nebo Xubuntu, to je jedno. Osobne tohle silenstvi, tisice verzi, rikam tomu "Bubuntu", nesnasim. Pro zacatecniky je to naprosto matouci. Davam vsude normalni klasicke Ubuntu a pokud pocitac nema dost vykonu na graficke prostredi Unity nebo chce uzivatel nejake prostredi podobne Windows, tak teprve potom doinstaluju to, pro ktere se ja nebo uzivatel rozhodne. Je to otazka jednoho prikazu.
Ale pokud zminujes Xubuntu nebo-li graficke prostredi Xfce, tak to nepouzivam, vyvoj je pomaly a uz davno zaostalo za jinymi. Osobne jsem skoncil po dlouhych letech s KDE u Unity, stejne tak muze byt i Gnome3, to je podobne. Zajimavou alternativou by mohl byt Cinnamon, nebot je vic podobny tradicnimu ovladani na Windows, ale stale to neni uplne stabilni a ma to vic chyb nez Unity. (Z hlediska stability je jednicka porad KDE.)
Co se tyka mene vykonnych PC, tak LXDE s podobnym ovladanim jako W2000 a XP nebo potom prostredi Mate. No a opravdu stare pocitace s malym vykonem se osadi fluxboxem. To je opravdu spartanske graficke prostredi, ale dokazu si na nem predstavit i bezneho uzivatele, idealne mu nastavit, aby se po spusteni prostredi rovnou spustil Firefox pripadne Chromium a netbook muze slapat klidne dvakrat tak rychle nez s tema samyma programama na Windowsech.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru