Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Využití monitoru ntb, jako základního monitoru pro PC?

Zdravím a prosím o pomoc.

Chtěl bych se zeptat, jestli je způsob, jak využít dočasně monitor od ntb (který funguje), jako monitor pro PC.

Abych vysvětlil problém, tak si dnes/zítra sestavuji PC, ale monitor mi přijde až asi za týden a já bych potřeboval nějakým způsobem napojit nově sestavený PC na monitor od NTB (nechci čekat, protože by mi zatím ubíhaly 14 denní lhůty apod.), abych mohl zjistit, zda vše funguje jak má (vstoupit do BIOSu atd), případně abych mohl nainstalovat drivery, windows a další základní software.

Jde to nějak? a pokud ano, tak jaký kabel k tomu budu potřebovat?

Předmět Autor Datum
Nejde.
Wikan 12.02.2015 13:14
Wikan
Hmm, sakra... To je škoda Abych nezakládal nové téma... co je špatného na TN monitorech? že je všic…
Díkydík 12.02.2015 14:34
Díkydík
O dost horší obraz, malé pozorovací úhly...
Pytlík 12.02.2015 14:41
Pytlík
Nic. Vacsinou na ne nadavaju exoti, ktori si honia ego nad milionmi farieb z ktorych ludske oko aj t…
shiro 12.02.2015 14:42
shiro
nesplietaj nezmysly. TN poznas uz ked sa na to pozres z 10° uhla, prip. v rohoch alebo rozdiel jasu…
MM.. 12.02.2015 14:51
MM..
A taky se tu zatracují 120/144 Hz monitory.. přijde mi vtipný když "odborníci" teoretici vysvětlujou…
Vondrs 12.02.2015 17:17
Vondrs
Nikto to nezatracuje, tam ide o ine veci. Nepotrebujes to nutne. Ak si maniak ktoremu zalezi na neja…
MM.. 12.02.2015 17:57
MM..
Nejde jen o odezvu, nýbrž o celkovou plynulost obrazu. Můžeš říct, že 60 Hz stačí, ale v porovnání v…
Vondrs 12.02.2015 18:05
Vondrs
To je problem toho ze ta hra nezobrazuje motion blur. Potom bude vyzerat nahovno aj 300Hz, len troch…
MM.. 12.02.2015 18:18
MM..
Dobrá narážka na motion blur - ten umí pěkně zamaskovat neplynulost. Nicméně to, že jej nějaká hra n…
Vondrs 12.02.2015 18:37
Vondrs
Vacsinu veci pises spravne ale splietas v tom ze to vidno pri statickom obraze, a ze CRT bol ostrejs…
MM.. 12.02.2015 18:41
MM..
To s tím permanentím rozmazáním je dobrý, ale taky jsi měl kratší perzistenci pixelů :) Nicméně na 1…
Vondrs 12.02.2015 18:56
Vondrs
.. inac napisane: ked sa na to koncentrujes tak to vidis, ale ked sa na to nekoncentrujes ale uzivas…
MM.. 12.02.2015 18:51
MM..
Na CS:GO, například, se to celkem hodí. Uvedu příklad: chceš obsadit bomb site, takže kontroluješ rů… poslední
BěžnýUživatel 12.02.2015 23:20
BěžnýUživatel

Nic. Vacsinou na ne nadavaju exoti, ktori si honia ego nad milionmi farieb z ktorych ludske oko aj tak dokaze rozoznat len desatinu... na domace pouzivanie nepotrebujes ziadne drahe IPS, PVA ci MVA panely, je to zbytocnost. Tiez sa radi ohanaju pozorvacimi uhlami. Ale povedz mi, kto normalny sa diva na monitor zo sikma? Nik, pretoze nieje dovod to robit a tudiz je cele agrumentovanie nejakymi pozorovacimi uhlami uplna blbost.

Na DTP, grafiku ci podobne veci je to uz samozrejme nieco ine.

nesplietaj nezmysly. TN poznas uz ked sa na to pozres z 10° uhla, prip. v rohoch alebo rozdiel jasu hore a dole (ptz tie 2 miesta su pod roznym uhlom) apod. Mam tu pred sebou dualview TN a ne-TN, to je uplne jak z inej planety.

P.S. doma mam TN a nestazujem si, na tie rozdiely jasu hore a dole si clovek zvykne, ale nebudem tvrdit ze to je jedno, ked neni.

Nejde jen o odezvu, nýbrž o celkovou plynulost obrazu. Můžeš říct, že 60 Hz stačí, ale v porovnání vedle sebe je 60 a 120/144 Hz rozdíl jak nebe a dudy. Dám příklad z reálného života: dejme tomu, že jedeš autem rychlostí 50 Km/h a připadá ti, že jedeš vcelku rychle. Pak ale zrychlíš na řekněme 130 Km/h. Následné zpomalení na 50 Km/h ti pak s největší pravděpodobností bude připadat jako "šnečí tempo". Vnímání rychlosti (v případě monitoru plynulosti) je zkrátka relativní.

Ale beztak se vlastně jedná jen o placebo, jak by napsali někteří, že?

To je problem toho ze ta hra nezobrazuje motion blur. Potom bude vyzerat nahovno aj 300Hz, len trochu menej nahovno. Vseobecne ale to clovek pri hrani az tak nevnima, resp. bezny hrac ani nerobi sialene pohyby :) Neni to vyslovene nutne. (napr. ja som hraval kedysi ked take veci vobec neexistovali a vobec mi to nevadilo)

Dobrá narážka na motion blur - ten umí pěkně zamaskovat neplynulost. Nicméně to, že jej nějaká hra nemá bych neviděl nutně jako problém, když se snažíš dosáhnout co nejvyšší ostrosti obrazu při pohybu (jakémkoliv).

Kdyby ten rozdíl byl poznat jen při šílených pohybech (řekněme otočka o 180°) tak by to nebyl zas až tak big deal, jenže on je ten rozdíl vidět pořád, kromě statického obrazu (nečekaně). Ikdyž se třeba pohybuješ jen dopředu, je tam rozdíl. I na ploše ve Winech při pohybu kurzoru (jemném, nešíleném) je poznat rozdíl. 120/144 Hz je zkrátka vyšší level plynulosti.

Ohledně Tvého hraní - nevím kolik Ti je, ale předpokládám že jsi hrával na CRT monitoru. 60 Hz na CRT vypadá o dost ostřeji než 60 Hz na LCD. A poslední dodatek: lepší CRT monitory uměly v nižších rozlišeních třeba 150 Hz (myslím že jsem viděl ve specifikacích nějakého monitoru dokonce něco jako 800x600 @ 200 Hz), takže z mého pohledu nejde ani tak o nějaký nový trend, jako spíš o pokus přiblížení se možnostem z dob CRT monitorů.

Vacsinu veci pises spravne ale splietas v tom ze to vidno pri statickom obraze, a ze CRT bol ostrejsi, nebol a nemohol byt. Praveze bol rozmazanejsi tak si tie jednotlive pozicie obrazov tak nevnimal. Taky permanentny blur :) LCD cez digitalne rozhranie je perfektne ostry uz z principu, tak ti to skakanie viac bije do oci.
Hraval som aj na CRT aj na LCD (TN) ked zacinali, nikdy mi nevadilo ziadne trhanie. Ono na nejakeho pentiu1 bol clovek nadseny ked to vobec slo 50FPS, to uz bol zazrak techniky :-D

To s tím permanentím rozmazáním je dobrý, ale taky jsi měl kratší perzistenci pixelů :) Nicméně na 120/144 Hz LCD existuje tzv. LightBoost (zjednodušeně řečeno zkrácení dosvitu pixelů pohasínáním podsvícení - jestli tě to zajímá tak si o tom něco přečti třeba na stránce www.blurbusters.com , myslim že je zbytečný abych to tu přepisoval :) )

A taky je vlastně pravda že hry dřív neběhaly na tolik FPS jako dneska - třeba takovej DOOM má hard-coded lock na 35 FPS (ať žijou source porty bez FPS locku).

.. inac napisane: ked sa na to koncentrujes tak to vidis, ale ked sa na to nekoncentrujes ale uzivas si hru alebo film (tie su podaktore aj v 24FPS), tak to mozog nevnima a podvedome vytvara pocit ze to je plynule. Mam vyskusane x-krat :) Naposledy som hraval ca v 2006 trackmaniu nations na 60Hz LCD :) Uzival som si, a stejne viac jak 50FPS by asi ani nestihala grafika vtedy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru