Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem RJ45 - vlastnosti konektoru

Pro tebe bude nejlepší koupit RJ45 cat. 5e na licnu nestíněný (=UTP).
Na licnu proto, že konektor na licnu je vhodný jak pro licnu (t.j. jednotlivé vodiče jsou z lanka), tak pro drát. kdežto naopak, když se konektor pro drát použije na licnu, tak spoje nejsou tak spolehlivé. Když tedy koupíš konektor na licnu, tak nemusíš přemýšlet, jestli krimpuješ na drát, nebo licnu.
Kategorie 5e je snad jasná - zcela určitě nebudeš dělat spoje vyšší kategorie, t.j. cat. 6 a i kdyby jsi se o to pokoušel, tak to stejně neumíš a dopadlo by to špatně.
UTP je totéž, jako nestíněný, což ti doporučuji, aby jsi použil nestíněné kabely (v běžném prostředí ti použití stíněných kabelů přinese jenom problémy, to jenom jedinci obdaření vyšší dávkou paranoi se domnívají, že to bude "určitě" ještě lepší - a ono to, s vyjímkou velmi těžkých podmínek v průmyslu, buď není vůbec poznat, nebo je to spíše horší, protože to špatně uzemní a špatně uzemněné stínění je horší, než žádné).
Jo, a nezapomeň koupit i krytky, které se na kabel navlékají před krimpováním. Nejsou sice nezbytně nutné, ale přece jenom poskytují určitou ochranu (když ale na ně zapomeneš, tak to není žádná katastrofa).
---------------
A dodatečně dodávám: Opovaž se na to při krimpování šahat šroubovákem, jedině kleště! (ten šroubovák bych volil jedině na opuštěném ostrově, kdyby mně nic jiného nezbývalo a závisela na tom moje záchrana)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny