Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Několik dotazů ohledně stínění

Dobrý den, nevím jestli se moje dotazy hodí sem, ale nevím kam jinam.

1) První dotaz je ohledně kovových mobilů. Například Nokia N8, Ta je téměř celá z kovu, ale anténu má připojenou jinde. Zajímá mě, proč autoři nevyužili kovové tělo telefonu jako anténu (předpokládám že to nějaký důvod mít bude).

2) Druhá otázka je ohledně stínění vodičů. Pokud použiji alobal, nebo jen síťku, tak jestli bude nějaký rozdíl v kvalitě výsledného stínění.

3) Nakonec jestli nějak bude fungovat když stínění nepřipojím k zemi. Jestli to bude stínit aspoň trošku, nebo vůbec. (předpokládám že vůbec, ale nevím)

PS.: I když to může vypadat že se to PC netýká, tak trošku ano, neb si dělám mikrofon a chci vědět jak nejlépe ho odstínit aby nešuměl.

Předmět Autor Datum
Šum nemá se stíněním nic společného.
karel 10.04.2015 21:43
karel
Když mám mikrovon, připojenej na dva 15ti centimetrové dráty, tak tam je slyšet pouze šum. Ty dráty…
MarekkK 10.04.2015 21:57
MarekkK
Na to přece stačí normální koaxiální kabel normálního výrobce.
karel 10.04.2015 21:59
karel
Ale na druhou stranu je pravda že tu může šumět i trochu něco jiného. Nevím čím to spravit, třeba tí…
MarekkK 10.04.2015 21:59
MarekkK
První dotaz - kovové tělo nemůže být anténa, protože ho držíš v ruce a funguješ jako uzemnění. Tím p… poslední
mia 10.04.2015 22:15
mia

Když mám mikrovon, připojenej na dva 15ti centimetrové dráty, tak tam je slyšet pouze šum.

Ty dráty, které tam musí být, fungují jako anténa, a proto to musí být odstíněno. Jen nevím jak aby to bylo co nejefektivnější.

První dotaz - kovové tělo nemůže být anténa, protože ho držíš v ruce a funguješ jako uzemnění. Tím pádem by vysílaný signál šel z velké části do kopru. Pokud se ovšem kovové tělo využije jako protiváha k anténě, funguje to dokonale. Přečti si něco o tom, jak fungují antény.
Druhý dotaz: pokud použiješ alobal, mohlo by to být odstíněno o něco lépe než síťka, ale pro běžný provoz je to jedno. S tím souvisí i odpověď na Třetí dotaz: stínění, které není připojené k zemi, nestíní. Pro zapojení mikrofonu k PC stačí vést signál jedním vodičem a stínění funguje jako druhý vodič. Mikrofon má dva vývody, jeden je obyčejně spojený s kovovým obalem - to je zem (GND). Ten druhý vývod je živý výstup. Takže živý výstup na drát, zem na stínění a zapojit do PC.
Klasický mikrofon k PC (taková ta kovová tabletka) má v sobě zesilovač, který je napájený napětím z živého vodiče. Pokud dráty přehodíš, zesilovač nebude zesilovat a bude to jen šumět, případně i brumět.

edit: ke druhému dotazu - alobal=hliník=láme se to a blbě se na to pájí (prakticky to bez patřičného vybavení nejde), takže měděná síťka je lepší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru