Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz k Autorun

Dobrý den, ahoj. Předem se omlouvám, že opět vytahuji několikrát řešený Autorun. Snažil jsem se hledat, jestli někde nenajdu odpověď. Nepodařilo se, proto bych se raději zeptal.
- Vypnutí Autorun Windows XP Home SP1: Před několika dny jsem instaloval uvedený systém do starého ntb. Ihned po dokončení instalace a prvním spuštění Windows jsem kvůli lepšímu zabezpečení založil běžný účet pro práci a ntb restartoval. Poté jsem chtěl deaktivovat zmiňovaný Autorun pro celé PC pomocí registru. Co mě ale zaskočilo bylo, že jsem příslušnou položku /explorer/NoDriveTypeAutoRun nenašel. Daná větev končí položkou Policies a ten zbytek tam již není. Samozřejmě, hodnotu mohu přidat ručně, ale nerad se hrabu v nečem, čemu ne zcela rozumím a nebyl jsem si jistý, když bych přidal jak položku explorer a pak i záznan o Autorunu, jesli by to fungovalo (nechci se v tom zbytečně šťourat, ať něco nerozvrtám). Chtěl bych se raději zetpat, čím to, že tam ony položky nebyly. Jedinné, co mě napadlo bylo, jestli není problém v tom, že mám jen XP Home SP1, kdežto oficiální návod (uvedený zde i na webu Microsoft) se údajně týká až XP SP2 a SP3, tedy jestli se ony chybějící položky náhodou nepřidají až po instalaci druhého service packu. Nevíte náhodou jestli tomu tak je?
- Kdosi v nějaké diskusi psal, že pokud chci deaktivovat Autorun pomocí registru, mělo by se tak učinit ve všech větvích, kde se položka NoDrive... nalézá. Údajně proto, že jednotlivé větve mají údajně různé úrovně (pokud dekativuji Autorun ve větvi LocalMachine, měl bych ho deaktivovat i v CurrentUser, jelikož práva uživatele jsou nadřazena obecným nastavením pro PC a deaktivováním položky pouze v jedné větvi by to nemuselo fungovat pro všechny uživatele). Přijde mi to jako nesmysl, ale raději se zeptám jako to je doopravdy. Stačí opravdu vypnout položku v HKEY LocalMachine, aby se Autorun vypnul pro celé PC a všechny uživatele/účty?
Díky moc.

Předmět Autor Datum
Najprv nainstaluj servicepacky, potom steluj. Daj si tam v registry vyhladat to slovo NoDriveTypeAut…
MM.. 16.04.2015 15:57
MM..
A nadradeny by mal byt local machine, ale netestoval som to. Proste zmenim vsetky.
MM.. 16.04.2015 15:58
MM..
sp2 přeskoč, dej tam rovnou sp3. hklm větev stačí.
lední brtník 16.04.2015 18:13
lední brtník
Ahoj, díky za rady. Takže: - Ideální je klasický postup (tedy alespoň u XP): nainstalovat systém - i…
Rola 17.04.2015 08:50
Rola
autorun je spuštění autorun.inf na různých discích, "ff" blokuje všechny. autoplay je vyskakovací me…
lední brtník 17.04.2015 09:30
lední brtník
Ahoj, díky za rady. Nejlepší a nejjistější tedy zřejmě bude opatrně se proklikat registrem a vypnout…
Rola 19.04.2015 10:00
Rola
nejde vyloučit, že mrchosoftí fixit má zase nějaké chyby, nebo že jím nastavené podmínky pro autopla… poslední
lední brtník 19.04.2015 10:28
lední brtník

Najprv nainstaluj servicepacky, potom steluj. Daj si tam v registry vyhladat to slovo NoDriveTypeAutoRun a vsetky co najdes mozes zmenit. Ja som to tak robieval u XP. U vyssich Win staci vypnut autorun v ovl.paneloch. Explorer nepouzivam (lebo v nom je dvojklik autorun)

Ahoj, díky za rady. Takže:
- Ideální je klasický postup (tedy alespoň u XP): nainstalovat systém - instal. ovladače - instal. service packy a pak až ladit systém (je možné, že některý z SP sám vyřeší to, co chci ladit já).
- Pro deaktivaci Autorun stačí změnit hodnotu NoDrive... na FF ve větvi HKEY LocalMachine. Upravovat další větve již netřeba. Tato by měla být nadřazena CurrentUser a snad i dalším. Druhá možnost je použití MS FixIt, který to udělá za mě.

Když už jste nakousli i další systémy. Rád bych se ještě zeptal, jak je to u Windows 7 - Je funkce AutoPlay (přehrát automaticky) a AutoRun to samé nebo jsou to dvě různé funkce?
Na internetu se totiž objevují dva názory. Jedni tvrdí, že je to stejné tedy a tedy, že stačí v ovládacích panelech odškrtnout "Použít funkci přehrát automaticky pro všechna media" a tím se deaktivuje obojí. Druzí ale tvrdí, že to jsou dvě různé funkce (někde to bylo podrobněji rozebráno) a vypnutím AutoPlay se pouze vypne okno s nabídkou programů, které lze využít pro spuštění souboru, které jsou na vloženém mediu, ale rizikový Autorun zůstane funkční i nadále. Pokud ale vypnu Autorun přes registr (stejně jako u XP), pak tím vypnu jak rizikový Autorun, tak i Autoplay.
Chtěl bych se tedy zeptat jako to je? Je lepší vypnout Autorun pomocí registru (případně MS FixIt) nebo stačí vypnout funkci Přehrát automaticky v ovládacích panelech (má to stejný efekt) a deaktivuje se obojí?
Děkuji.

autorun je spuštění autorun.inf na různých discích, "ff" blokuje všechny.
autoplay je vyskakovací menu s nabídkou akcí podle typu obsahu, toto zmateně látá ten ms fixit. (aha, píšeš to, mě se to celé nechtělo číst)
zákazem nodrivetypeautorun se vyřadí i okno autoplay.

ms se neustále zaměřuje na primitivnost a ignoruje to důležitější:
třeba default schovává ikonu usb zařízení v systray. většina uživatelů tak ikonu pro odpojení nehledá a odpojuje flashky za chodu. časem se jim musí poškodit souborový systém na flashce.

Ahoj, díky za rady. Nejlepší a nejjistější tedy zřejmě bude opatrně se proklikat registrem a vypnout Autorun přes registr v HKEY Local Machine, a to jak v XP, tak i 7. MS FixIt lze asi použít také, jen jsem z odpovědi nepochopil, jestli řeší oboje (Autorun + Autoplay) nebo jen ten Autoplay (Autorun nechá zapnutý). A než se pustím do "ladění" systému, tak určitě naistalovat ovladače a raději i Service Pack.
Díky.

Měl bych ještě jeden (poslední) dotaz, ale týká se jiného tématu (virtuální paměťi, resp. jednoho údaje), tak nevím, jestli mohu zeptat ještě zde nebo založit nový dotaz? Hledal jsem různě v poradně i na internetu, jestli nenajdu odpověď, ale přímou odpověď jsem nenašel.
Díky.

nejde vyloučit, že mrchosoftí fixit má zase nějaké chyby, nebo že jím nastavené podmínky pro autoplay nejdou obejít. (jde to konfigurovat ručně v registrech jako kombinace povolení + stupně povolení autoplay, ale kdo by to řešil)
proto volím zákaz autorun:

reg add HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer /v NoDriveTypeAutoRun /t REG_DWORD /d 0xff /f

.
nový problém ve starém, jinak pojmenovaném dotazu nemá moc smysl - rapidně snížíš šanci na odpověď.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru