Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Klonovanie disku v.z. vadne bloky

Fyzicky - vadny blok je blok, ktery disk neumi spolehlive precist a/nebo do nej neumi spolehlive zapsat. I puvodne dobry blok se casem muze stat vadnym, bez ohledu na to, zda do nej bylo zapisovano.

V zakulisi - disk pri pozadavku OS na zapis muze zjistit, ze je blok vadny, pak ho zasantroci nekam do neviditelna a ze zasoby vytahne dobry blok, do ktereho zapise - tohle OS nevidi. (Ale ta zasoba jednou dojde a jakmile se zacnou objevovat vadne bloky, tak maji tendenci se sirit a nabyvat na poctu)

Logicky - OS muze pri cteni zjistit, ze dany blok je vadny (nekdy i pri zapisu, kdyz mu to disk oznami a nezataji, treba kdyz mu dosla zasoba, nebo je tak nastaveny - ale to bylo hlavne driv), pak si do sveho zapisnicku (treba FAT tabulky) ten blok oznaci jako vadny a uz se ho nepokusi pouzivat. Taky se mu muze stat, ze nejakym omylem oznaci dobry blok za vadny (kdyz se mu treba splasi nejake zapisy a misto do dat si zapise do systemove oblasti)

---

Klonovani muze probihat dvema zpusoby - bud na logicke urovni (tedy se jen kopiruji soubory), nebo na urovni disku, kdy se kopiruje blok za blokem.

Na urovni disku - kdyz je zdrojovy blok vadny, tak se precte nesmysl a ten se zapise do cile na dobry blok, ktery ale obsahuje nesmyslna data (a sam je dobry).
- kdyz je cilovy blok vadny, tak se bud cilovemu disku podari ho zasantrocit a podstrcit dobry (cili vsechno dopadne dobre), nebo se mu to nepovede a puvodni data jsou ztracena (a vysledny blok je samozrejme vadny).

Zaroven se na teto urovni prekopiruje i zapisnicek OS, pokud tento obsahuje oznaceni nekterych bloku za "vadne", tak v cili ho obsahuje taky a dobre bloky oznacuje mylne jako "vadne".

Na logicke urovni (kopirujes jen soubory z disku na disk) se "vadne" bloky vubec neprenaseji a pokud jsou v cili nejake vadne, tak se je disk pousi zasantrocit - cili skoncis nejspis se stejnymi soubory na dobrych blocich.

---

Tedy pri klonovani na urovni disku 1) cilovy disk se neposkodi, ale OS si sebou pretahne seznam "vadnych" bloku, ktere jsou v cili ovsem v poradku.
2) Ano, ale disk se to pokusi (a casto uspesne) zachranit, cili uzivateli se jevi, ze NE. Pokud disk neuspeje, tak se naklonuje do vadnych bloku a prislusna data jsou ztracena (cili ANO).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny