Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jemné škubání videa při švenkování

Dobrý den,
mám foťák Sony CyberShot DSC-HX60 a mám problém co se týče švenkování. Všiml jsem si, že nejsem sám, kdo má tento problém a už jsem se s tím setkal na více foťácích a kamerách.

Když švenkuji, tak se video jemně trhá. Ale děje se to jen při horizontálním pohybu kamerou. Prostě při švenkování. Nejvíce je to vidět na záběru na okrajích budov nebo na cedulích s textem. Při vertikálním záběru se to netrhá.

Zde je záběr, kde se to škube. Je to hlavně vidět na dopravní značce a věži: ID_euOwJ6JE
Chápu, je to z youtube a tam není kvalita vždy úplná, ale pokud máte výkonný PC a nepřehráváte to přes flash player, tak je to podobný jako originál.

Zjistil jsem, že to dělá hlavně prokládané video. U progresivního to je lepší. Ale já natáčím v 50p s bitrate 24 Mbps a stejně je tam škubání. U 25p se to škube trošku víc, ale to protože má méně snímku než 50p a pak jak jsem zmiňoval, tak u 50i to škube nejvíc.

Originální video, které vyjde přímo z foťáku má příponu .mts a už v tuhle chvíli se škube. Když to přes Power Director překonvertuji do m2ts, mkv či mp4, nic se na tom nezmění.

Jediné, kde to funguje je v televizi. Tam se to neškube. Ale to je proto, že televize ty snímky dopočítává nebo jej víckrát zopakuje.

Pokud by nebylo řešení, existuje nějaký program na dopočítání snímků?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Čau kámo, doufám, že ti poradim správně. To co popisuješ nemá co dočinění s kamerou ale rychlostí zá…
expoziční čas 28.03.2016 22:27
expoziční čas
Díky! Skvěle jsi mi to tady vysvětlil. Jenže tohle vše v podstatě dělají profesionálové na profesion…
Ryba 01.04.2016 19:57
Ryba
Ano a proto se poslední dobou snažím raději mít kameru s 60p a mám po problému.Přehraji to hezky na… nový
Ruda_O. 20.11.2018 00:12
Ruda_O.
Kámo, a to video se trhá kde? Myšleno na jakém displeji s jakou obnovovací frekvenci. Podle mě bude… poslední
varion 22.11.2018 14:56
varion

Čau kámo, doufám, že ti poradim správně. To co popisuješ nemá co dočinění s kamerou ale rychlostí závěrky. U profesionálního filmu to funguje tak, že aby jsi měl takový ten měkký, hladký pohyb musíš nastavit správně rychlost závěrky. Když natáčíš na 50fps rychlost závěrky musí být 1/100s. Když budeš natáčet 25fps bude rychlost závěrky 1/50s. Tohle je velmi důležité dodržet aby video bylo plynulé. Při dodržení tohoto pravidla docílíš plynulost pohybu na jednotlivých snímcích. Tzn, že nebudou tak ostré jako u velmi krátkého expozičního času. Zárověň ale budeš muset pořídit ND filtr bez kterého to nejde. Je to základní pomůcka filmařů. Když totiž nastavíš exp. 1/100s obraz bude na dením světle přeexponovaný. Musíš teda clonit ND filtrem. Mohl bys teoreticky clonou ale to je dost neprofesionální protože každý objektiv má nejlepší kresbu kolem f5 takže by sis velkou clonou kazil obraz. Cinema filmy jsou točeny na 24 nebo 25 fps a představ si to tvoje video na teto snimkove frekvenci. To by se trhalo jako prase. Prostě ty jednotlivé snímky jsou moc ostré a tím pádem není vyplněno celé filmové políčko a obraz se zdá trhaný. Podobně fungují kamery jako GoPro. Tam můžeš zastavit obraz v jakékoliv chvíli a obraz bude stále ostrý. Plynulost tam ale nebude. Tu budeš muset dohnat vysokým fps. Kdybys potřeboval ještě poradit napiš na liscastudio@gamil.com

Díky! Skvěle jsi mi to tady vysvětlil. Jenže tohle vše v podstatě dělají profesionálové na profesionálních kamerách, na tyhle zařízení já nemám. Já mám jen foťák, kde ani nemůžu ručně ostřit. Měl jsem půjčenou taky foťák, kde jsem si mohl vyhrát se clonou a závěrkou. Ale byl to jen kompakt a žádný filtr se už na něj nedá přidat.
Když jdu ale do kina a sleduju škubání, tak jsem zjistil, že to v kině dělá při švenkování taky. Těch 24p je prostě málo. Proto se většinou ve filmech nešvenkuje. Naposledy jsem to viděl v Revenantovi. Při švenkování kolem Toma Hardyho se krajina v pozadí nehorázně škubala, ale vzhledem k tomu, že divák se kouká na herce, který se hýbe, tak škubání nepostřehne.
Nebo to taky bylo vidět v Osmi hrozných hned na začátku, kde probíhá švenk na hory.

Jak jsem si všiml, tak se filmaři spíše švenku vyhýbají.
Ale jinak moc díky za vysvětlení! Zase jsem se něco přiučil a moc mi to pomohlo :)

Jinak já už jsem ten problém vyřešil. 60fps se neseká na 60HZ, 50fps se neseká na 50HZ. No a Windows ke defaultně nastavený na 60HZ, takže 50fps videa se na něm sekají. Takže jsem začal natáčet v 60fps a je to bez problému :)

Ano a proto se poslední dobou snažím raději mít kameru s 60p a mám po problému.Přehraji to hezky na monitoru i televizoru. Používám k televizi Kodi (OSMC) na raspberry pi kde se dá nastavit automatická kontrola a nastavení fps před přehráním jednotlivého video souboru .60 fps mají např. kamery dovezené s USA. Měl jsem Canon HF100 s 60i a Sony hdr-pj440, obě super co se týče plynulostí záznamu a ten Canon i co do ovládání, zoom u displeje, start , stop plus dálkové ovládání.Panasonic hc-v700 (jinak docela fajn kamera) jsem dal pryč protože to mělo právě 50p / 50i a při přehrávání na monitoru u pc to nebylo úplně plynulé , byl to model pro Evropu.Na tv už potom ano , ale upravuji to na pc a 90% času strávených s mými videi trávím právě u monitoru a nebo projektoru . Osobně pokud bych si pořizoval nově nějakou kameru , tak jedině 60 snímků za seundu i za cenu že bych si ji objednal a koupil v dalekém zahraničí .:-)

Kámo, a to video se trhá kde? Myšleno na jakém displeji s jakou obnovovací frekvenci. Podle mě bude problém v tom, že video má určité FPS a přehráváš to na monitoru, který má jiné fps a dojde a nějak se snímky do sebe netrefují (např 24 vs 25fps nebo 25 vs 60).

Krátký expoziční čas jak radil lucas GAMIL, není příčinou problému, ale problém zvýrazní.

Rada pro detekci: Zkus si video přehrát (není nutná ani konverze, natož ztrátové re-enkódování) s modifikovanou playback rate, která odpovídá celočíselnému podílu FPS monitoru (nebo opačně nastavit monitor, aby jeho Framerate byla násobek, ale to u některých nejde)

Teoreticky, můžeš zjistit Frekvenci škubů, tím pak můžeš ze střídy zjistit poměr FPS. Například 25 fps video na 60fps monitoru: snímky se přehrávají průměrně 2.4násobek doby framerate, to znamená, že některé snímky se zobrazují 2x a některé 3x nebo 4x: 00001122334455 nebo AAABBCCCDDEEFFFGGHHHIIJJ pravidelněji

On v roce 2015 ještě někdo natáčí prokládaně?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru