Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem BSOD a stolní reproduktor

Po letech bezchybného fungování jsem najednou začal vídat BSOD (MACHINE_CHECK_ERROR 0x0000009C). Nakonec to už ani nechtělo bootovat. Náhodou jsem objevil a opakovaně pokusem potvrdil, že když dám stolní reproduktor pryč, stroj běží bezvadně i pod zátěží. Když ho postavím zpátky vedle bedny, tam kde byl odjakživa, do pěti minut je modrá obrazovka. Po resetu se zasekne na úvodních testech. Když dám pak repro pryč a znova zresetuji, rozjede se bez problémů.

Ten počítač za pár dní půjde do křemíkového nebe, nový je už na cestě, ale stejně by mě zajímalo, jak a co ten malý 5W reproduktor může takhle ovlivňovat.

Předmět Autor Datum
Magnetizmom moze teoreticky ovplyvnovat cokolvek (zdroj, dc menice na doske, apod), ale nemalo by to…
MM.. 11.02.2016 18:17
MM..
Ale bedna počítače je plechová. Neměla by ELM stínit? Zdroj je zdá se mi silnějším zdrojem ELM a je…
JM 11.02.2016 18:36
JM
Magnetizmus neni ELM. A monitor nema tak silne magnety (resp. takmer ziadne :)
MM.. 11.02.2016 18:37
MM..
Myslel bych si, že je to totéž, alespoň pokud jde o účinek. Magnetismus Elektromagnetismus S CRT m…
JM 11.02.2016 20:50
JM
Diamagnetismus Mezi diamagnetické látky lze zařadit např. uhlík, bismut, měď, síru, zlato, vodu apo…
MM.. 11.02.2016 18:42
MM..
Ale odstíníš, nemůže to být ale libovolná tabule plechu. Musí mít vynikající magnetické vlastnosti,…
Pytlík 11.02.2016 18:56
Pytlík
Naprostý souhlas, přesně tak to je i v praxi, pokud dojde k rozebrání magnetického systému, magnetov…
Alfi 12.02.2016 05:23
Alfi
Splietas, obycajnym zelezom neodtienis magneticke pole (nebavim sa o elektromagnetickom vlneni ale o…
MM.. 12.02.2016 09:39
MM..
Tu mas este aj nejaky hightech drahy tieniaci bazmek http://www.nbit.sk/nbit/eshop/1-1-Redukovanie-e… poslední
MM.. 12.02.2016 09:46
MM..
Proč jsou zdroje uzavřené v kovové škatuli a ne v plastové, která by byla levnější?
JM 11.02.2016 20:56
JM
Kvoli ELM (aby neslo zo zdroja von) (ELM neni magnetizmus) BTW. a kov lepsie zvlada teplo a je aj pe…
MM.. 11.02.2016 21:08
MM..

Magnetizmom moze teoreticky ovplyvnovat cokolvek (zdroj, dc menice na doske, apod), ale nemalo by to byt takto vyrazne.
P.S: moze aj magnetizmom pritahovat nejake kovove veci a tym sposobovat mierne deformacie ak tam mas niekde blbe spoje na konektoroch alebo studenaky apod.

Ale bedna počítače je plechová. Neměla by ELM stínit? Zdroj je zdá se mi silnějším zdrojem ELM a je uvnitř. Má sice vlastní plechovou škatuli, ale ta není tlustší než kryt bedny.
Právě jsem pokusně nahradil LCD starým osmnáctipalcovým CRT a postavil ho hned vedle. Jsem zvědav, jestli to lehne.

Ale odstíníš, nemůže to být ale libovolná tabule plechu. Musí mít vynikající magnetické vlastnosti, (např. permaloy) a není vůbec jednoduché to zpracovat (po jakékoliv mechanické deformaci je to nutno speciálním způsobem žíhat, jinak ztratí své magnetické vlastnosti).

Naprostý souhlas, přesně tak to je i v praxi, pokud dojde k rozebrání magnetického systému, magnetovanému "spolu" , a pak "přesnému" složení /např. u výkonných reproduktorů/ , tak již nikdy nebude mít systém stejné - dobré - parametry. Nebyl třeba rozebrán HDD a pak zase složen a do PC vložen? Jinak k odstínění magnetických polí i EMC opravdu stačí "plíšek" PC skříně, zdroj je v "plechu" rovněž z těchto důvodů, a dobře ošetřen na výstupech proti pronikání VF/spínacím impulzům. Jinak je to zajímavý problém s magnetismem - hahaha s čínským magnetem..., ale viděl bych to na stejnou situaci, jako když jedna paní-známá, zapnula vysavač do zásuvky vedle manželské postele, a lampičky na nočních stolcích (secesní ložnice) blikly, ač byly vypnuté od sítě/proudu/. To už je 30 let a rozuzlení bylo jednoduché, ač jsem k ní vezl mnoho přístrojů...... Tak ten reprák vyhoď, a JE TO. Za pajdu seženeš dneska jinou čajnu, a třeba to dělat nebude... - jinak ho dej o 1/2 metru dál od PC a problém (který je určitě jinde - jinak je to dobrej FAKE....) je vyřešený. Alfi.

Tu mas este aj nejaky hightech drahy tieniaci bazmek http://www.nbit.sk/nbit/eshop/1-1-Redukovanie-elek trosmogu/0/5/3-MCL61-folia-na-magneticke-tienenie- sirka-61cm-1m a aj u neho sa pise

MCL61 používa zliatiny na báze kobaltu, ktorého útlm závisí od frekvencie zmeny magnetických polí. Ak nie sú prítomné žiadne zmeny (napr. statických) magnetických polí (v blízkosti permanentných magnetov), produkt nebude klásť takmer žiadny odpor a útlm bude minimálny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru