Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kopírování fotek z fotoap. do PC

Když kopíruji fotky z fotoaparátu - Canon EOS 350D - do PC, tak se mi neobjeví průvodce,musím pokaždé nejprve dobít baterii. Aparát vypnutý připojím k PC, potom ho jen zapnu. Nemám ten fotoap. ještě nějak nastavit? Z návodu jsem to nevyčetla. A ještě jeden dotaz - fotím na max. rozlišení 3456x2304, abych měla co nejkvalitnější snímky. Když to vypálím na CD, vede se mi tam tak 200 fotek. Dělám to správně? Máte někdo svůj osvědčený postup? Poraďte mi prosím.:-( Děkuji.

Předmět Autor Datum
Používám digifoťáky zn. Olympus a pro stahování fotek do pc i pro další práci s nimi používám výborn…
Eva_M 13.05.2007 17:49
Eva_M
Asi tak nějak, já bych to jen doplnila - při focení hodně fotek ve velkém rozlišení je pak lepší si…
merlouska 13.05.2007 17:54
merlouska
Ano, vypalovat raději na DVD nebo zálohovat na externí harddisk - obecně na provádění velkých záloh…
Eva_M 13.05.2007 18:00
Eva_M
jestli trváš na nějakém průvodci stahováním fotek, měla bys vědět co to máš za program nainstalovaný…
lední brtník 13.05.2007 18:14
lední brtník
evka psala o zoner exploreru - jeho nejjednodušší verze je zdarma nebo za pár chechtáků (nebo mají z…
Eva_M 13.05.2007 18:39
Eva_M
Mockrát Vám děkuji za rady. Mám pocit, že se učím pořád. Na to DVD to určitě zkusím vypálit. Přeji v…
Ramgada 13.05.2007 18:27
Ramgada
Ve Windows XP (možná to funguje i jinde) jsem žádný soft na vytahování fotek z foťáku (už asi z pěti… poslední
Kráťa 14.05.2007 06:43
Kráťa

Používám digifoťáky zn. Olympus a pro stahování fotek do pc i pro další práci s nimi používám výborný český sw Zoner. Nevím, přes jaký sw stahuješ ty a neznám obslužný sw foťáků Canon. Ve většině slušných programů lze nastavit, že mají samy nabídnout stahování fotek do pc po připojení zařízení, tak se zkus podívat, jestli tam takovou volbu máš, případně jestli jsi ji omylem zpočátku nezakázala.

Pokud máš k dispozici čtečku karet - třeba u notebooků už jsou celkem běžné a ke stolním pc je lze snadno dokoupit - lze kopírovat do pc přímo z karty, tj. bez ohledu na to, jestli jsou ve foťáku baterky a jestli jsou vybité.

K rozlišení - záleží na tom, co s těmi fotkami pak děláš. Na tisk běžných fotek cca 10x15 cm by stačilo i nižší rozlišení, na tisk větších ploch je samozřejmě lepší to vyšší rozlišení. Vyšší rozlišení je samozřejmě lepší i pro případnou další práci s těmi fotkami, např. budeš chtít dělat výřezy atd. a ty pořád budou mít ještě dost vysoké rozlišení.

Pokud ale nepotřebuješ nějaké super vysoké rozlišení a stačí ti "normální" fotky, tak můžeš ty své fotky hromadně zmenšit a vejde se ti jich pak víc na cd, flash-disk atd. Hromadné zmenšení a mnoho dalšího umí mnoho prográmků, mj. i ten můj oblíbený zoner ;-)

Ano, vypalovat raději na DVD nebo zálohovat na externí harddisk - obecně na provádění velkých záloh je ext.HDD vynikající, vejde se všechno na jedno místo a cena za MB uložených dat vyjde příznivěji než u nosičů typu CD.

PS:
Ostatně zálohování dat - jakýchkoliv - lze doporučit velmi důrazně. Sice každý ví, že by "měl" zálohovat, ale často se setkávám s uživateli, který svůj pc považují za velmi spolehlivý a zálohování berou velmi laxně. Pak se něco stane a z bývalých suverénů jsou najednou vystresovaní človíčkové, kteří moc prosí o záchranu dat, neboť je jaksi "zapomněli" zálohovat. A to se netýká jen fotek z dovolených, ale i firemních dat, účetnictví, služebních emailů, zpracovaných projektů atd. atd. Myslím, že řada zdejších návštěvníků by mohla vyprávět podobné příběhy. Ale to jsem odbočila a na tohle ses neptala, tak promiň ;-) a přeju hezký den :-)

jestli trváš na nějakém průvodci stahováním fotek, měla bys vědět co to máš za program nainstalovaný ve svojem pc*. pokud má třeba ikonu na tvojí ploše, dáš si zobrazit vlastnosti tohoto zástupce, bude tam cesta k programu

pak by pro tebe bylo výhodné si nastavit pro tento foťák automatické spouštění aplikace: připojíš ho přes kablík k pc, zapneš, a klikneš na tento počítač.

- buď se ti objeví jako další disk: pravým myšem na něm, záložka automatické spuštění, v seznamu akcí vyhledáš tvůj program s průvodcem
- nebo dole pod všemi disky se objeví jako zvlášní zařízení ve skupině foťáky/skenery. to rozklikni a něco si tam nastav (blíže tvůj krám neznám)

*) zástupce toho průvodce bude buď na ploše, nebo pod start - programy - jméno tvojeho fotáku - jméno aplikace, a zástupce si můžeš zas dát na plochu. když se ti nepodaří rozchodit automatické spuštění, můžeš zástupce z plochy spouštět ručně.
evka psala o zoner exploreru - jeho nejjednodušší verze je zdarma nebo za pár chechtáků (nebo mají zdarma starší verzi), zvaž ho kdyby se tvůj originální program choval tupě a nepřátelsky.

k velikosti fotek: mám sice 5mpx foťák, ale myslím že nefotím žádné umělecké zázraky ani to nechcu zvětšovat na a4 pro tisk, proto mám přednastavenou default velikost fotek na 3mpx (rozumné detaily / zabrané místo)
prakticky: třeba pro web, vkládání ilustrací do textu, nebo prohlížení na tv stačí obvykle 1mpx.

evka psala o zoner exploreru - jeho nejjednodušší verze je zdarma nebo za pár chechtáků (nebo mají zdarma starší verzi)

Ten Zoner zadarmo ve verzi 5 pro NEkomerční použití je ke stažení zde
http://www.zoner.cz/registrace/download1.asp?Produc tID=60
Od verze 6 jsou v současnosti verze placené, aktuální je nyní verze 9. Ale pro běžné (neprofesionální) užívání bohatě postačuje ta verze 5, umí toho opravdu hodně, myslím že vše důležité, co fotograf amatér potřebuje ke štěstí ;-)

Ve Windows XP (možná to funguje i jinde) jsem žádný soft na vytahování fotek z foťáku (už asi z pěti různých) nikdy nepotřeboval. Prostě se připojí foťák, ten se zobrazí jako další disk a je to.
Co se týče ukládání, vyfotit to na to nejlepší, ale pak si to dávkovou konverzí zmenšit. Rozlišení 3000 odpovídá monitoru tak 80 cm a to asi nemáš. Pokud to zmenšíš třeba na 1024xněco, ušetříš značně místa a ještě to bude dost velké.
Na zmenšení třeba padesáti fotek naráz během pár minut je dobré, použít dávkovou konverzi. Jak se to dělá třeba v programu Irfan View (umí to i jiné), najdeš na
http://krata.bubakov.net/tipy-triky-finty/navody/d_ konverze/d_konverze.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru