Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ovládání hlasitosti přes SPDIF na TV + spárování TV a reciveru

Ahoj všem,
nepatří to sice mezi PC, ale určitě tu má hodně lidí zkušenosti s následujícím:

-plánujeme doma novou TV (ne hned, někdy letos). TV mám ještě napojenou k STB a AV reciveru + repro a aktivní sub. Aktuálně zapínáme celou sestavu trojhmatem, tedy zapnout STB, TV a reciver. Do budoucna bych chtěl zapínat vše jedním, tj. zapnu TV a zapne se i zesilovač, což do budoucna obnáší nákup novýho zesilovače, protože stávající něco takovýho neumí.

Zatím bych tedy novou TV chtěl připojit na zesilovač pomocí SPDIF (coax, optika), ale zajímá mě, zda a jaké značky TV umí ovládat hlasitost na SPDIF. Aktuální settopbox má na SPDIF konstantní hlasitost, předchozí settopbox hlasitost nastavit uměl. Nechci tedy ovládat hlasitost druhým ovladačem od zesilovače, ale z TV přes SPDIF.
Podotázka - když propojím zvuk přes SPDIF, jde vypnout repráky v TV?

Do budoucna bych chtěl k TV přikoupit zesilovač (AV reciver), ale nevím, zda se umí současné recivery samy zapnout, jakmile nadetekují na nějakým vstupu signál (SPDIF, HDMI). Prostě chci přístroj s automatickým zapnutím na signál. Takto mi funguje i subwoofer. Kolega má Samsung TV a Samsung domácí kino, jeden ovladač na vše, zapnutím zesilovače zapne i TV. Jenže Samsung asi nedělá AV recivery.

Z TV preferuji Samsung, ale nezavrhuji ani jiné značky.

Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Na spdif sa hlasitost nikdy neovlada (ma to aj svoje dovody napr. SNR apod). Riesi sa to pomocou HDM…
MM.. 16.06.2016 13:56
MM..
Na spdif sa hlasitost nikdy neovlada "Nikdy" bych netvrdil, když mi to tak doma fungovalo. Ano, byl…
Prasak 16.06.2016 14:17
Prasak
Nechapes o com pisem. SPDIF je linearne PCM. Jeho cela dynamika je niekde na 80dB. Hlasitost sa regu…
MM.. 16.06.2016 14:26
MM..
OK, ten settopbox byl levnej čínskej šunt, to nepopírám. Magnat - asi máš jinej model :-)
Prasak 16.06.2016 14:38
Prasak
vsetky settopboxy maju aj na sebe ovladanie hlasitosti, ale typicky sa tam pohybujes kdesi v okoli 5…
MM.. 16.06.2016 14:43
MM..
Jenže já se toho STB chci zbavit, když už koupím novou TV.
Prasak 16.06.2016 18:34
Prasak
Aha tak to si nepovedal. Stale mozes cez sluchatkovy vystup z TV zapojit stary receiver analogovo, a…
MM.. 16.06.2016 19:41
MM..
Jo, tohle řešení mě taky dneska napadlo, že to asi nakonec budu krmit ze sluchátkovýho výstupu, jen…
Prasak 16.06.2016 19:50
Prasak
Noo, na TV napatie nie je, ono je to opacne (STB dava napatie na pin8 aby prepol TV na AV vstup). Al…
MM.. 16.06.2016 20:01
MM..
Skus si pripadne zmerat aj pin 10 a 12 ci tam TV nema nejaky 5V pullup (moze tam byt I2C ci co). Nep…
MM.. 16.06.2016 20:04
MM..
Klopný obvod potřebuju, zesilovač se ze standby zapíná tlačítkem, takže potřebuji jen impuls. poslední
Prasak 16.06.2016 20:52
Prasak
A napriklad ked mam TV-> receiver cez HDMI ARC, tak zapnem receiver a automaticky TV vypne svoje rep…
MM.. 16.06.2016 14:30
MM..
Tak TV Samsung HDMI CEC podporují (nazývají to Anynet+), takže do budoucna najít jen zesilovač, kter…
Prasak 16.06.2016 14:37
Prasak
Ked ten zosik pouzivas furt, tak si predsa nastav na TV hlasitost na 0, a nezvysuj to nikdy :) Mozes…
MM.. 16.06.2016 14:40
MM..
OT: pohlídej si, aby ta TV uměla "tu novou normu", kterou pro terestrické vysílání v ČR připravují (…
L-Core 16.06.2016 18:54
L-Core
Ano, DVB-T2 je podmínka. Na SmartTV by mělo stačit upgradovat software, až se rozhodne, jakej formát…
Prasak 16.06.2016 19:53
Prasak

Na spdif sa hlasitost nikdy neovlada (ma to aj svoje dovody napr. SNR apod). Riesi sa to pomocou HDMI ARC kanalu. A HDMI CEC. (samsung podporuje obe veci a aj receivery roznych znaciek samozrejme to podporuju tiez)
P.S. to zapinanie sa riesi cez ten HDMI CEC, a ne nejake detekovanie (detekovanim to riesi len lacny sracka sub a funguje to uplne nahovno, mam jeden taky sracku (magnat ci co to je) sub doma, zapinam to radsej rucne) .. resp ani nezapinam lebo magnat zvuk je sracka :D Basy z hifi repro L+R stacia :)

Na spdif sa hlasitost nikdy neovlada

"Nikdy" bych netvrdil, když mi to tak doma fungovalo. Ano, byl to noname settopbox, ale nevidím důvod, aby se to nepoužívalo, právě ten způsob přenosu šum eliminuje. Ale to je vedlejší.

to zapinanie sa riesi cez ten HDMI CEC

No to je to, na co se ptám. A teď se zeptám jak blbec - HDMI CEC musí podporovat i samotná TV, nebo je to standardní součástí HDMI protokolu?

K tomu Magnatu - taky mám Magnat sub, hraje IMHO dobře. Spíš současný reciver má slabý zesílení basů, takže bedny nebasují tak, jak bych si přál.

Nechapes o com pisem. SPDIF je linearne PCM. Jeho cela dynamika je niekde na 80dB. Hlasitost sa reguluje v rozsahu povedzme 50dB, takze keby si to mal na nizkej hlasitosti tak by si siel na 3bitoch na vzorku (silny kvanizacny sum), a za druhe zosik by musel byt vzdy na max zosileni a teda SNR by si mal milionnasobne ako nmormalne, ptz signal by bol o 50dB slabsi jak max signal. Preto sa to nerobi, co robi nejaky cinan na stb mi je jedno, cinan neni normalny.

HDMi cec musi podporovat aj TV aj vsetky zariadenia ktore tym chces ovladat. Da sa tym zapinat/vypinat a pustat play pause a prechadzat menu apod (//edit: a samozrejme aj ovladat hlasitost receivera) jednym ovladacom. Treba to povolit v menu tych zariadeni a nastavit spravanie (co sa ma zapnut kedy). Typicky ak by si mal zapojene STB->receiver->TV tak zapnes receiver na dany vstup a mohlo by sa zapnut vsetko ostatne, ak to podporuju a ak to je tak nastavene. Samotna TV ci vie zapnut receiver neviem ci sa to tak da nastavit (teoreticky ano prakticky to musi tam to nastavenie cinan urobit), ja to tak nemam ptz nechcem aby sa mi spolu s TV zapinal receiver, hlavne v noci kvoli susedom.

K magnatu - vacsiu sracku som este nevidel :D (duni. T.j. vymysla si zvuk ktory v nahravke neni)

vsetky settopboxy maju aj na sebe ovladanie hlasitosti, ale typicky sa tam pohybujes kdesi v okoli 50%, a tu nejaku "normalnu" hlasitost mas nastavenu na zosiku/TV normalnym sposobom (zmenou zosilenia zosiku). Ale to je snad len pre analoh vystup a ne digital (to som este nevidel ale ani ma to nikdy nezaujimalo). Konieckoncov tu hlasitost na STB mozes pouzivat aj nadalej. Nemusis potom riesit ovladanie hlasitosti ostatnych veci

Aha tak to si nepovedal.
Stale mozes cez sluchatkovy vystup z TV zapojit stary receiver analogovo, a budes mat normalne regulovanu hlasitost pomocou TV, a ziaden zvuk z TV. Novy receiver potom kup s ARC a CEC (yamahy to maju ale aj plno dalsich samozrejme, resp. asi vsetky co maju HDMI)

Jo, tohle řešení mě taky dneska napadlo, že to asi nakonec budu krmit ze sluchátkovýho výstupu, jen ještě udělám automatický zapínání reciveru pomocí klopnýho obvodu - ze SCARTu vytáhnu signál (měl by tam být pin indikující zapnutí) na náběžnou a sestupnou hranu signálu by klopný obvod vyslal impulz, kterej přivedu za zapínací tlačítko reciveru.

Skus si pripadne zmerat aj pin 10 a 12 ci tam TV nema nejaky 5V pullup (moze tam byt I2C ci co). Nepotrebujes klopny obvod, ked tam napatie je tak TV je zapnuta, ked neni tak je vypnuta. Treba na to odpor a tranzistor a rele a jednu ochrannu diodu paralelne k rele. A nejaky zdroj napatia pre cievku rele samozrejme.

Tak TV Samsung HDMI CEC podporují (nazývají to Anynet+), takže do budoucna najít jen zesilovač, kterej to taky podporuje. Horší bude propojit novou TV se současným reciverem. Můžu to udělat analogově, ale bude třeba zajistit vypnutí integrovaných repráků. Zvuk z repráků z TV stojí za prdlačku.

Že SPDIF je jen jednosměrný, to vím.

OT: pohlídej si, aby ta TV uměla "tu novou normu", kterou pro terestrické vysílání v ČR připravují (nedávno jsem o tom někde četl), aby se hýbal kšeft a lidi zase museli kupovat buď TV nebo settopbox. Pokud jedeš jen přes kabel, satelit či IPTV, nemusí tě to zajímat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru