Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Online synchronizacia serverov

Riesim synchronizaciu dvoch serverov, kde bezi Proxmox a 3 virtualy (linux, 2xwin). Problem je, ze v pripade krachu jedneho servera by som potreboval nahodit druhy, co najrychlejsie a kedze ide o vyrobu aj s datami nech nestoja stroje.
Proxmox sice umoznuje spravit HA riesenie, ale za prve odporucaju mat minimalne 3 servre a za druhe ich HA povazujem za pomerne komplikovane.
Paci mi riesenie "konkurencie", maju vo firme v ich IS 2ks HP servrov, kde maju vytvorene virtualne diskove pole, ktore sa zrkadli, takze v pripade zlyhania jedneho servera nabehne do 5min druhy. Je to nejaka ficura od HP,ktoru ja osobne nepoznam.
Ja mamk dispozicii 2ks Dell (R220 a R330), je mozne taketo nieco spravit aj na Delloch alebo ako najlepsie spravit high availability riesenie s online zalohovanim a synchronizaciou?
Doteraz som pouzival klasicke zalohovanie, synchornizacia dat cez rsync, nahodenie zalozneho servera rucne, nalsedne synchro atd...ale toto trva prevyrobu relativne dlho.

Předmět Autor Datum
Ahoj. pokud bys byl schopen mezi oběma servery mít velmi spolehlivou (a rychlou) síť - nejlépe např…
JR_Ewing 05.08.2016 09:32
JR_Ewing
řešení s drbd používáme. jde o servery pro konverzi a přeposílání měřicích logů + úložiště instalače…
lední brtník 05.08.2016 10:15
lední brtník
DRDB ma napadlo ako prve, ale predbezne som ho zamietol, pretoze mam v hlave spomienku, ze sme pred…
fleg 05.08.2016 10:37
fleg
Je třeba vzít v potaz to, DRBD, stejně jako to "rádoby" přes dva servery od HP rozhodně není záloha.…
JR_Ewing 05.08.2016 10:48
JR_Ewing
An bavime sa o HA, zalohy riesim na NASKo kazdy server osobitne.
fleg 05.08.2016 11:06
fleg
Oproti řešení od HP budeš mít "vendor independent" řešení. Když ti shoří jedna mašina, jednoduše tam…
JR_Ewing 05.08.2016 11:10
JR_Ewing
Pro dva servery, jestli si dobře vybavuji fungovalo ještě řešení pro VMWarem - vStorage Appliance. V…
JR_Ewing 05.08.2016 09:38
JR_Ewing
Problém je tedy v dosažitelnosti ostrých dat na dvou různých virtualizačních serverech? Máš v podst…
touchwood 05.08.2016 13:37
touchwood
Priznam sa, ze neviem zatial ako dalej, pretoze Proxmox howoto je pre 3 masiny, ja mam k dispozicii… poslední
fleg 22.08.2016 20:56
fleg

Ahoj.

pokud bys byl schopen mezi oběma servery mít velmi spolehlivou (a rychlou) síť - nejlépe napřímo propojené dvěma kabely s LACP - nebo možní i s 10Gb (ale rozhodně dvě), můžeš pro online replikaci použít DRBD - prostě to mirroruje přes síť všechno (block device) na druhou stranu. Trošku ruční práce obnáší "obnova" sekundárního nodu. Ale chce to fakt spolehlivou síť mezi oběma stranami, Splitbrain v takové situaci je fakt k ničemu.

Pokud to tedy ten ProxMox pod sebou dovolí udělat. Pak už řešíš jen dostupnost samotné aplikace - nějaký cluster.

EDIT: Jo, pokud ten na tom druhém serveru má na filesystém přistupovat současně také nějaká aplikace, je dobré nad DRBD použít nějaký clusterový filesystém, který se pro změnu stará o distribuci "zámků" souborů a podobných věcí.

řešení s drbd používáme. jde o servery pro konverzi a přeposílání měřicích logů + úložiště instalaček pro výrobu.
propojení 1gb optika pouze mezi 2 servery, pomocné pro zjištění stavu.
synchronizace: tuším že něco je za běhu, něco dávkově přes noc.
větší data (instalačky): přimountované diskové pole.

DRDB ma napadlo ako prve, ale predbezne som ho zamietol, pretoze mam v hlave spomienku, ze sme pred istym casom uvazovali s tw nad zalohami serverov (vratane poradne) a vtedy bolo DRDB z nejakeho dovodu zamietnute, takze mam v hlave blok proti DRDB;o).
No ono to bolo par rokov dozadu, takze mozno sa vselico zmenilo.
Mna furt mata podla mna to elegantne riesenie, co maju na tych HP serveroch s tym virtualny polom, kde by bolo zaistena synchronizacia dat a ked sa mi uz zdrbe server viem ho rucne spustit do par minu, co je prijatelne zdrzanie pre vyrobu.
Skusim oslovit Dell, ci sa cez iDrac neda spravit nieco podobne.

Je třeba vzít v potaz to, DRBD, stejně jako to "rádoby" přes dva servery od HP rozhodně není záloha. Je to nějaká forma HA, ale zálohu to nahradit nemůže. Přes síť do druhého server se tak také přenášejí chyby na Filesystému, smazaný soubor se okamžitě smaže i na druhé straně. Pokud jste tedy uvažovali o "záloze", tak to rozhodnutí bylo zcela správně.

Tady se ovšem, doufám, bavíme o online replikaci (synchronní) mezi dvěma servery. Pokud druhý má být pouze pasivní a čekat, jestli se ten první nerozbije, pak DRBD disponuje režimem Active/Passive, kdy jen jedna strana je vždy RW, zatímco druhá RO.

Pro dva servery, jestli si dobře vybavuji fungovalo ještě řešení pro VMWarem - vStorage Appliance. V každém ESX byla appliance, která si slízla celé uložiště, půlku použivála pro data a půlku pro mirror z druhého ESX. A nad tím bylo clusterovaně NSF, které se pak poskytovalo jako "další" storage, pro ty ESX servery samotné.

No, a pak už tu jsou jen řešení, která vyžadují tři a více serverů v clusteru:
Pro vSphere je to vSAN (kromě distribuce dat v několika kopiích napříč servery umí i Tiering a využívá SSD Cache).
V ProxMoxu (v jednom velmi rychlém testu podle nějakého návodu) jsem nakonfiguroval pro tří nodový cluster CEPH file storage pod tím.

U tebe se nebojím, že bys při zájmu si ty výrazy (co to znamená a umí) nevygooglil :-)

Problém je tedy v dosažitelnosti ostrých dat na dvou různých virtualizačních serverech?

Máš v podstatě jen 2 možnosti:

1. SAN pole připojené k oběma serverům - dá se použít běžný NAS s podporou NFS, dá se použít profi SAN s FC/SAS připojením
2. Synchronizace dat přes DRBD (relativně jednoduchá implementace a prakticky nulové nároky na HW)

PXMX HA počítá tak jako tak POUZE s jednou z výše uvedených možností.

Priznam sa, ze neviem zatial ako dalej, pretoze Proxmox howoto je pre 3 masiny, ja mam k dispozicii len dve.
Nasiel som naznaky, zeby mi stacili len dva pve v clustri + drdb, ktory by bezal na tretej masine. Tak je vlastne rieseny ten SAN od HP, respektive on je rieseny tak akoby som nechcel.
Na vmware stroji je rozdeleny disk na 2 casti, cize vsetky virtualy sa replikuju na druhy diskovy oddiel (virtual masinu). Takto je to riesene na oboch serveroch a nad vsetkych bdie virtualna masina na tretom servri, ktora to cele zastresuje a sleduje, cize stara sa o replikaciu dat medzi tymi dvoma masinami a ked jedna vypadne nahodi druhu.
Tomuto rieseniu by som sa prave rad vyhol, na prvom servri mam zrkadlo 2x2TB, na druhom sice 4x2TB, ale VM mi spotrebovali uz 1.5TB, takze nemozem replikovat vsetky VM na jednom servri.
Teoreticky mam k dispozicii NASko so 4x2TB sluziace na data, takze zatial jedine, co ma napada, ze VM budem z casu na cas zalohovat a presuvat na zalozny server a data bude synchonizovat medzi VM a NASkom cez rsync.
Neviem, zda sa mi to zbytpocne komplikovane, momentalne som vo faze, ze idem upgradovat Proxmox3 na 4 aj s masinami, uz som to skusal na zaloznom servri a trvalo mi to pol dna, ale bezalo to nakoniec.
Navyse typek pisal, ze mu riesenie s 2 nodmi zaberalo pri velkych suboroch cez 1Gb/s a pri malych mu nestihali 10Gb sietovky...samozrejme ktovie, co tam mal, ale celkom sa toho obavam.
Edit: Ako tak citam DRDB vlastne tiez potrebuje rozdelit diskove pole fyzickej masiny na 2 casti?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru