Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vyber macbooku pro vyrobu grafiky

Dobry den,

rad bych na Vanoce koupil pro pritelkyni macbook pro ale tapu v tom, jaky vybrat (jakou konfiguraci a zda novy nebo starsi bazarovy). Jelikoz jsem sam uzivatelem PC, tak budu rad, pokud mi poradite.

Na zacatek bych jeste uvedl cenovy limit, ktery mame okolo 55tis korun.

Pozadavky na macbook:
- Na Macbooku se bude vytvaret grafika v programech Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign (k tvorbe 3D grafiky, rendrovani apod Mac slouzit NEBUDE). Z nejakych 75% se bude jednat o mene narocnou vyrobu typu mensi tiskova data, webove bannery apod. Ve zbylych 25% se jedna o narocnejsi vyrobu typu velke tiskove plochy, billboardy, polepy aut/dodavek apod. Takze jisty vykon je urcite potreba.
- Dale je dulezite, aby Mac vydrzel takovouto praci alespon nekolik hodin (dostavadni notebook zvladne pouze 1hod bez adapteru)
- Stolni iMac je nerealny, z duvodu caste prace mimo kancelar. Proto macbook

zkouseli jsme na 14 dni zakladni verzi Macbook pro 13", i5 2,7GHz, 8GB RAM s grafikou Iris 6100 a bylo to naprosto nepouzitelne. Photoshop nekolikrat pri exportu dat spadl nebo se Macbook zasekl a jak procesor, tak RAM byly vytezovany na 100%.

Momentalne pritelkyne pracuje na Lenovo y50-70 s konfiguraci i7 4720HQ, 32GB RAM, SSD disk, grafika GTX 960M a vse funguje dobre ale narazi se na limity prave pri vyrobe velkych tiskovych dat, kdy napriklad pohyb s vrstvami je znacne pomaly, export a ukladani dat trva i 10 minut...

snad je pochopitelne, k cemu je macbook potreba a k cemu bude vyuzivan a rad bych se jeste zeptal na par otazek:
- jaka je realna vydrz macbooku pri podobne praci/zatezi? nepredpokladam ze vydrzi uvadenych 10 hodin, ale zvladne alespon 3hodiny takovehoto provozu?
- da se vubec najit nejaky macbook, na kterem by podobny typ prace byl alespon pocitove srovnatelny (prace s velkymi daty nemusi byt 100% plynula a rychla, staci aby se s tim nejakym zpusobem pracovat dalo ale aby to napriklad nepadalo pri ukladani apod)

budu rad, pokud mi doporucite nejaky konkretni model, zda jit do uplne noveho nebo spise se kouknout po nejakych (i par let) starych bazarovkach.

Dekuji,

T.

Předmět Autor Datum
- pokud jsi chtěl pracovat na baterky, tak na to rovnou zapomeň. 3 hodiny ani náhodou - možná, když…
touchwood 07.11.2016 12:14
touchwood
Ahoj, v privni rade dekuji za odpoved. 1. 3 hodiny prace se mi zdaji realne na zaklade toho, co js…
antiS 07.11.2016 12:28
antiS
ad grafika: ono to je tak půl na půl. Některé věci prostě CPU oddřít musí, ale ta grafika mu může do…
touchwood 07.11.2016 13:07
touchwood
vyborne! dekuju moc za prinosnou odpoved, po praci mam doma co cist ;) zacinam se pomalu priklanet k…
antiS 07.11.2016 14:22
antiS
• Ono, dobrá alternativa ve stejné kategorii je i Microsoft surface /*PRO, Microsoft BOOK, . Photosh…
XoXoChanel 07.11.2016 14:37
XoXoChanel
Jednak MAC už dávno není něco HW neobvyklého - je to platforma IBM PC. Jednak je opravdu nutný stroj… poslední
ms 07.11.2016 15:34
ms

- pokud jsi chtěl pracovat na baterky, tak na to rovnou zapomeň. 3 hodiny ani náhodou - možná, když bude matlat nějaké logotypy v Illustratoru.
- Macbook bez AMD karty neakceleruje práci s bitmapami
- obecně notebook na tuto práci není určen, pro práci s velkými daty je třeba Mac pro, ten ale stojí cca 2x tolik co máš limit.

Ahoj,

v privni rade dekuji za odpoved.

1. 3 hodiny prace se mi zdaji realne na zaklade toho, co jsme behem 14 dni vyzkouseli na zminenem macbooku pro. Samozrejme ze drtivou vetsinu prace se jednalo o vyrobu webovych banneru v Photoshopu nebo nenarocne prace v Illustratoru.. Zakazky na vyrobu plachet, billboardu apod se nevyskytiji tak casto
2. Chapu tedy spravne, ze vliv na praci s bitmapovou grafikou (tedy Photoshop) ma predevsim graficka karta a je dobre se zamerit na vyber stroje, ktery ma dedikovanou AMD graf. kartu? Procesor hraje pri tomto druhu prace spise druhe housle?
3. Navyseni limitu prichazi v uvahu (nerad bych ovsem koupil neco za 90tis, kdyz by praci odvedl i stroj za 70tis. Sice ne na vybornou, mozna na prumernou, ale i to je v poradku), ale stale bohuzel musime zustat v kategorii macbook pro, jelikoz mobilita je priorita cislo jedna i z duvodu, ze pristi rok bychom radi cestovali po svete a na mac pro/iMac by se moc prace bohuzel neudelalo

ad grafika: ono to je tak půl na půl. Některé věci prostě CPU oddřít musí, ale ta grafika mu může docela zásadně pomoci (za předpokladu že používáš aktuální verzi CC).

ad cestování: naši grafici jedou na Mac Pro a ani tam to leckdy není úplně bleskurychlé. Samozřejmě záleží, jak kdo s PS/Illustratorem/ID umí, spousta věcí lze udělat tak, že je kvalitní, a přesto malá (já dělal DTP v dobách, kdy brutální výkon představovaly první modely PowerMaců - což je výkon, který má dnes mobil za 20 tisíc a dělaly se na tom věci, které dnes "nezvládají" výkonné mašiny, prostě proto, že se při práci přemýšlelo). Osobně si myslím, že s Macbooky narazíš na problémy malé konektivity a nízkého výkonu, zejména aktuální Macbook (Pro) jsou dost tristní v tomto ohledu.

Upřímně: já bych si z této nabídky nevybral: http://www.macrumors.com/guide/macbook-air-vs-macb ook-pro-vs-macbook/ - nebo vybral, MB Pro v nejvyšší konfiguraci...

testy máš zde:
https://macperformanceguide.com/mbpRetina2015-SSD- diglloydMedium.html
pro srovnání tentýž test s Mac Pro: https://macperformanceguide.com/Reviews-MacProWest mere-Photoshop-diglloydMedium.html
https://macperformanceguide.com/macbook2016-create SizeVariants.html

proklikej si, je tam toho celkem dost.

• Ono, dobrá alternativa ve stejné kategorii je i Microsoft surface /*PRO, Microsoft BOOK, .
Photoshop mám vyzkouseny na 2 modelech PRO navíc s Microsoft PEN /*Doteková tuska (která je v balení kazdé Surface PRO), je v nekterych pripadech v Photoshop lespí a presnejsí (hlavne v tahu) jako mys, ale prechod z OSX na WIN muse byt drastiský :-)
• Jestli potrebujes opravdu vykon vykon, placku, tak za tu samou cenu nabidka Ultra Notebooku je docela slusná, Dell (XPS), Lenovo (Yoga, PRO), Asus /* i7, 8-16Gb RAM, Nvidia 9/10m (s podporu CUDA, PhysX), SSD /* plotnovy pomaly HDD 5700Rpm na shop nepripadá v uvahu.

Jednak MAC už dávno není něco HW neobvyklého - je to platforma IBM PC. Jednak je opravdu nutný stroj s logem ohryzaného jablka? Pokud je licence produktů Adobe i pro redmondský os, pak bych se spíše zamýšlel o mobilní pracovní stanici s profesionální grafikou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru