Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Doporučení OS

Dobrý den, v podniku mám 24 PC propojených v síti a z toho jeden funguje jako centrální PC, kde se ukládají společná data (dokumenty, tabulky, multimedia). Dnes je na něm nainstalován OS Win XP Pro, ale ten už přestává stíhat a čím dál častěji se objevuje hláška, že se nelze připojit pro velký počet přípojení. No a protože plánuju další rozšíření počtu PC a systém centrálního PC chci zachovat, prosím o doporučení nějakého OS nebo způsobu připojení, který by umožnil připojení cca 30 PC k jednomu. Centrální PC má CPU PIV 2,8 GB, RAM 512 a HDD 750 GB. Děkuju za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
24 PC je docela velka firma, jednoznacne doporucujem zakupenie znackoveho servera + OEM SBS 2003. N…
beginner 08.07.2007 21:16
beginner
jo. A dopadne to tak, že si koupí raketoplán za spoustu peněz - SBS je za tuším 25k a 4x 5user licen…
touchwood 08.07.2007 22:51
touchwood
...nebo aspoň Exchange, když už neměli na lepší Tak to je rudý hadr pro Vladimírovy oči.... :-D nový
host 08.07.2007 23:18
host
já bych to spíš upravil na "když už neměli na dražší". Exchange není to nejdražší řešení a zvlášť na… nový
Vladimir 09.07.2007 00:08
Vladimir
jj, souhlas - SBS je "killer" právě v malých podnicích, kde se počítá každá kačka do IT. A že to vid… nový
touchwood 09.07.2007 07:27
touchwood
Exchange (v poslední verzi) rozhodně není špatné řešení, ale je to řešení, které je postaveno na jed… nový
touchwood 09.07.2007 07:24
touchwood
QFT Problém s SBS a Exchange bývá právě ten, že to nikdo neumí používat. Ostatně znalost a orientac… nový
Vladimir 09.07.2007 00:04
Vladimir
jj, mám naprosto tytéž zkušenosti. Ale když už máš pár jedinců, kteří to začnou používat, je to vyni… nový
touchwood 09.07.2007 07:30
touchwood
sa mi zda je tu to zacina zavanat flamewar :-D ak ma firma potencial rastu a rozsirovania, jednozna… nový
beginner 09.07.2007 12:09
beginner
Bať. Jenže když nemají svého IT správce a mají požadavky typu "chci na konzole serveru pracovat" tak… nový
Vladimir 09.07.2007 13:41
Vladimir
Pánové vidím, že diskuze na mé původní téma "jak sdílet veřejná data s cca 30 PC" se dostala do rovi… poslední
S.G. 12.07.2007 15:59
S.G.

24 PC je docela velka firma,

jednoznacne doporucujem zakupenie znackoveho servera + OEM SBS 2003. Novy server /nie PC/ + SQL + Exchange + file + print + ISA za cca 150 tis a mas vystarane na najmenej na 2 roky. A to nehovorim o OWA + VPN + Sharepoint + Active Directory a dalsich veciach co ma teraz nenapadnu :-)

Pricom SBS 2003 znesie maximalne 75 uzivatelov /podla licencii/.

jo. A dopadne to tak, že si koupí raketoplán za spoustu peněz - SBS je za tuším 25k a 4x 5user licence á 10k to je celkem 65 tisíc Kč a to bez železa. Dobrý server s kvalitním RAID řadičem je dalších 60-100 tisíc + UPSka + nějaký zálohovací SW na zálohy SQL a Exchange a jsi v nebeských výšinách. To je IMHO na prosté sdílení wordovských+excelovských fajlů moc.

Osobně jsem "integroval" několik firem na různé groupwary typu Lotus Notes nebo aspoň Exchange, když už neměli na lepší, a problém těchto menších firmiček bývá někde jinde než v IT, nemají firemní procesy, nemají štábní kulturu, povětšinou je to one-man-show v podání p. ředitele + několik podržtašek. Nakonec mají problémy i s použitím blbého kalendáře i přes to, že jim to člověk vysvětlí a objasní výhody. Bohužel to narazí právě v tom organizačním aspektu, protože oni tyhle věci jednoduše ve stavu v jakém jsou vlastně ani nepotřebují. Výsledkem je frustrace, že "vyhodili tolik peněž pro nic za nic" (ačkoliv byli předem varováni). Toť mé, praxí ošlehané, zkušenosti. ;-)

edit: jo a 24 lidí, to je ještě fakt malá firma ;-)

jj, souhlas - SBS je "killer" právě v malých podnicích, kde se počítá každá kačka do IT. A že to vidí stejně i v IBM je nabíledni, protože se snaží zpřístupnit LN i právě takto malým firmám (např. poslední obch. model pro firmy do 100 licencí, kdy je server Domino zdarma a platí se jen licence za klienty)

QFT

Problém s SBS a Exchange bývá právě ten, že to nikdo neumí používat. Ostatně znalost a orientace uživatelů je mizivá i ve velkých firmách, kde je tzv. "procesů" a štábních kultur ještě víc než oktávek na parkovišti. Pracuji ve velké firmě a vím velmi dobře, že možnosti zakoupeného softwaru umí využít minimum lidí. Na druhou stranu ale zase platí, že člověk který třeba umí používat všechny vlastnosti Exchange + MS Project + Project serveru je obvykle potom víc efektivní a je tudíž dobré mu ty nástroje dát, i když to 90% jeho kolegů (na stejné pozici) nikdy nepoužije.

jj, mám naprosto tytéž zkušenosti. Ale když už máš pár jedinců, kteří to začnou používat, je to vynikající a máš skoro vyhráno. Problém je právě v tom "rozjezdu", kdy ty lidi musíš přesvědčit (že to je přínos) a naučit (používat).

edit: a ještě bych rád vypíchl jednu věc - mnoho manažerů dost nelibě nese, že se jim někdo z IT (a ještě třeba externista) montuje do řízení firmy a procesů v ní. To právě pramení z naprostého nepochopení IT, kdy IT je degradováno na "počítače", přičemž se nikdo nepozastaví nad tím že se jedná o "informační technologie", tj nejen "hardware a software", ale i informatika jako obor (do kterého bezesporu patří procesy, informační kanály, atp.)

sa mi zda je tu to zacina zavanat flamewar :-D

ak ma firma potencial rastu a rozsirovania, jednoznacne sa oplati zainvestovat cca 150 tis
na nakup SBS2003 + Servera. Vyhody ktore z toho vyplynu len prispeju ku spokojnosti uzivatelov manazerov a spravcu.

Uberat sa bez dobrych znalosti do sveta linuxu je neuveritelne sialenstvo najma v rovine sietovej tlace a atypickych tlaciarni a ich ovladacov...

Pánové vidím, že diskuze na mé původní téma "jak sdílet veřejná data s cca 30 PC" se dostala do roviny zaostalých one - man - showmanů, chtějících pracovat za každou cenu na konsolách serverů, namísto prostého zaměstnání zkušených IT rádců ke zlepšení, ne-li zavedení elementární "štábní kultury" a vyvedení procesů řízení podniku z dogmatické mlhy v podání p. ředitele. Mě skutečně původně stačila rada ve smyslu...Vista umožňuje XY připojení a je lepší než XP, či ta které se mi dostalo a za kterou jsem vděčný "tzn. za krabičku s diskem". Tedy ještě jednou děkuji za VŠECHNY rady i hodnocení. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru