Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr zrcadlovky

Aby bylo jasno. Neodrazuji od koupě zrcadlovky. Když potenciální kupec ví proč zrcadlovku chce a chce si jak je uvedeno s focením hrát, tak tomu jen fandím. Není pak co řešit a nezbývá než ho jen povzbudit a koupi jednoznačně doporučím. Snažím se jen vysvětlit, že zrcadlovka není vždy tou správnou volbou a vždy nedělá lepší fotky a někdy pak skončí po úvodním nadšení i kvůli váze nezaslouženě ve skříni a fotí se mobilem. To v případě, že se kupující zpočátku někde dočte o tom, že zrcadlovka ty lepší fotky dělá a přitom nechce vědět, co je třeba dál udělat, aby ty fotky skutečně lepší byly.

Jen pro vysvětlení. Zrcadlovka nedělá automaticky lepší fotky. Ano, má pro to vzhledem k velikosti čipu předpoklady. Když je ale používána v automatickém režimu a pouze s jedním objektivem, tak je na úrovni už zmíněných 1" kompaktů. Bohužel váhou a skladností ne.

Zrcadlovka dělá v rukách stejného člověka lepší fotky pokud je vybavena kvalitním objektivem obvykle cenou násobně překračující uvedený limit a pokud se fotí do raw a následuje postproces. V tom případě tvoří tělo zrcadlovky jakýsi základ a zvyšování ceny těla obvykle jen zvyšuje komfort obsluhy a použitelnost i v horších podmínkách.

Jen pro upřesnění, bavíme se o APS-C ne o full frame, kde je už pokrok více znatelný, ale také tam o to více platí, že s full frame neznalý neudělá lepší fotku jak s kompaktem.

A na závěr souhlasím s tím, že amatér není synonymum pro diletant. Amatér se od profesionála liší předně tím, že profesionál si nechává za focení platit, kdežto amatér fotí "jen" ze zájmu. A pokud dostane případně zaplaceno, tak jen tak na koupi zmrzliny. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny