Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dlouhodobé uložení dat

V posledním Chipu je docela zajímavý článek u životnosti médií pro uložení dat. Uvádí se tam reálná životnost uložených dat na různých typech médií. Kupodivu, kdo by to čekal, reálná životnost vychází podstatně kratší než životnost uváděná výrobci.

Co mě ale zaujalo je to, že jako nejvhodnější pro uložení dat se zde doporučuje mg. páska a DVD-RAM. Pásce rozumím (cena je ale jinde než je vhodné použití doma), nerozumím ale tomuto:
"Pokud chcete archivovat svoje data na DVD, nejlepší volbou je použít přepisovatelná média DVD-RAM. Ta mají sofistikovaný "management" defektů: identifikují se poškozené sektory a ty se pak nepoužívají. Pravděpodobnost chybovosti při zápisu se pak značně snižuje."

Nerozumím tomu, jak tento sofistikovaný přístup pomůže oproti klasickým DVD v případě, že data (v mém případě např. fotky nebo homevideo) jednou zapíšu a až je nepřepisuju. Přitom stejně jak u nich také není moždé doma zaručit skladování ve stabilní teplotě a vlhkosti, což se jinde v článku uvádí jako nedostatek DVD.

Přitom DVD mechanik pro počítače, které by uměly pálit a číst boxované DVD-RAM asi moc není.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ja pouzivam vyhradne DVD+R (nemam ako hlasovat :-O ), pretože, citujem: There are a number of signi…
pravy-exolon 06.08.2007 16:45
pravy-exolon
Na DVD+R dělám měsíční zálohy dat ze serverů. Někde jsem o jejich vyšší odolnosti čet, ale nenašel j… poslední
Jack 06.08.2007 21:19
Jack

ja pouzivam vyhradne DVD+R (nemam ako hlasovat :-O ), pretože, citujem:

There are a number of significant technical differences between the "minus" (actually strictly incorrect - it was a hyphen prior to the introduction of the DVD+RW format) and the "plus" format, though most consumers would not notice the difference. One example is the ADIP (ADdress In Pregroove) system of tracking and speed control being less susceptible to interference and error than the LPP (Land Pre Pit) system used by DVD-R, which makes the ADIP system more accurate at higher speeds. In addition, DVD+R(W) has a more robust error management system than DVD-R(W), allowing for more accurate burning to media independent of the quality of the media. Additional session linking methods are more accurate with DVD+R(W) versus DVD-R(W), resulting in fewer damaged or unusable discs due to buffer under-run and multi-session disks with fewer PI/PO errors.

pekny clanok na tuto temu je aj tu: http://adterrasperaspera.com/blog/2006/10/30/how-to -choose-cddvd-archival-media/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru