Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přeinstalace Woken

Zdravim. Doma se mi zhroutil systém (můžu se normálně přihlásit, ale jakmile kliknu třeba na nějakou složku nebo otevřu internet, systém se zhroutí a naskočí bluescreen). Tak to chci přeinstalovat. HDD mam rozdělený na 2 oddíly, systém a data. Tak sem do mechaniky dal CD s windows a restartoval ho. Systém se spustil z cd a hned se začal instalovat, aniž by se zeptal, kam ho chci instalovat (C nebo D). A právě že se mi nainstaloval na D (datový oddíl), a já ho chtěl na C. Takže tam mam najednou 2 OS. Tak sem chtěl C naformátovat ve Správci PC a to taky nejde. Proto se ptám, jak udělat, aby se mi na C naistaloval systém a ne na D? Mam Windows XP Home.

Předmět Autor Datum
Hoď disk do jiného kompu a tam zformátuj správný oddíl(nebude to C:\!). Celou složku Windows na D:\…
marekdrtic 12.09.2007 19:41
marekdrtic
A nejde to nějak, abych ten PC nemusel rozebírat? Ještě jsem tam zkusil systém nainstalovat jednou,…
ferokulda 12.09.2007 19:51
ferokulda
Ale to vis, ze to jde. Pokud ti nevadi, ze zformatujes C (D ti zustane) tak spust instalaci, az se t…
Jan Fiala 12.09.2007 20:35
Jan Fiala
Ale ono se mě to při tý instalaci právě nezeptá kam to chci instalovat, rovnou se to začne instalova…
ferokulda 12.09.2007 21:13
ferokulda
ano, ty jediný máš speciální verzi cd, které se rovnou samo začne instalovat na c nebo d, neptá se k…
lední brtník 12.09.2007 22:00
lední brtník
ano, ty jediný máš speciální verzi cd, které se rovnou samo začne instalovat na c nebo d, neptá se k…
Pavel 13.09.2007 17:41
Pavel
Disky pojmenovaný mam, C systém a D data. A ptát se mě to vopravdu neptá, dam tam cd, restartuju a o…
ferokulda 12.09.2007 22:31
ferokulda
možná máš nějaké restore cd od oem velkododavatele, místo originálního cd microsoftu - jenže na tu d…
lední brtník 12.09.2007 23:46
lední brtník
Zkusim to teda při spuštěných windowsech. Mam je mít spuštěný z D nebo z C? A taky proč mi nejde ve…
ferokulda 13.09.2007 17:28
ferokulda
Máš to fakt nějaký divný, ale to už víš. Máš-li opravdu pojmenovaný oddíly, pak je to fajn a prudce…
Pavel 13.09.2007 17:49
Pavel
máš sice windows puštěné z d: (druhá instalace), ale ony při startu používají soubory z rootu disku…
lední brtník 13.09.2007 18:08
lední brtník
Tak už mi to de. spustil jsem windowsy z D a hodil do mechaniky cd s OS. A světe div se, ono se to r… poslední
ferokulda 13.09.2007 20:36
ferokulda

Hoď disk do jiného kompu a tam zformátuj správný oddíl(nebude to C:\!). Celou složku Windows na D:\ mázni(Mně se to osvědčilo, nevím jak tobě. Počítám s tím, že máš určitě udělány poctivé zálohy jak to má být.8-) Poté pusť instalačku Widlí na SVÉM PC a nainstaluj na C:\. Enjoy!:-p

A nejde to nějak, abych ten PC nemusel rozebírat? Ještě jsem tam zkusil systém nainstalovat jednou, a ten se hodil na C, jenže je tam s těma starýma windowsama (ty jsem zkoušel smazat, ale v půli mě to nepustilo dál, takže při zapínání to hlásí že tam sou, ale nejdou spustit). Takže mam v PC celkem 3 windowsy, 2 na C (z nichž 1 nejdou spustit protože viz. výše) a 1 na D. Potřebuju jen nějak přeformátovat C.

Ale to vis, ze to jde. Pokud ti nevadi, ze zformatujes C (D ti zustane) tak spust instalaci, az se te bude ptat, kam nainstalovat, odstran oddil C, vytvor novy a nainstaluj tam Windows.
Predtim si schovej Boot.INI, pokud chces zachovat Windows I na D:, jinak je pak muzes smazat primo z Window, ktere spustis z C:

ano, ty jediný máš speciální verzi cd, které se rovnou samo začne instalovat na c nebo d, neptá se kam, na jaký filesystém to naformátovat, nevaruje před smazáním dat, ani se neptá jak se bude jmenovat adresář s windows.

a tu o perníkové karkulce znáš?

p.s.: pojmenuj si aspoň disky, až zase instalátor windows začne něco nabízet k potvrzování, ať vidíš kam se cpe (a pochopitelně to jde taky měnit, i u instalátoru na tvojem cd).

ano, ty jediný máš speciální verzi cd, které se rovnou samo začne instalovat na c nebo d, neptá se kam, na jaký filesystém to naformátovat, nevaruje před smazáním dat, ani se neptá jak se bude jmenovat adresář s windows

Tohle je možný, jedná se o bezobslužnou instalaci (unattendded), kdy se připraví "soubor s odpovědí na otázky instalátoru" a instalace opravdu proběhne automaticky.

Český info na autoinstall.craftcom.net

Pavel

Disky pojmenovaný mam, C systém a D data. A ptát se mě to vopravdu neptá, dam tam cd, restartuju a ono to začne instalovat, nejdřív to kontroluje nějaký rozhraní atd, pak je tam příprava instalacea pak už vlastní instalace. Když sem to dělal ještě před tim rozdělením HDD, tak se mě to normálně zeptalo.

možná máš nějaké restore cd od oem velkododavatele, místo originálního cd microsoftu - jenže na tu dálku to není jaksi vidět. originální ms média se však takto nechovají, to bychom byli opravdu v říši pohádek.

v té souvislosti mi však nedává smysl věta "Když sem to dělal ještě před tim rozdělením HDD, tak se mě to normálně zeptalo." - že by to samé médium přece jen někdy fungovalo?
instalátor win když narazí na rozdělený disk, tak se vyloženě neptá co s ním, ale vybere podle něj vhodné místo a oznamuje uživateli, kam bude instalovat. pokud najde ntfs filesystém, taky oznamuje že ho zachová - a chce tato oznámení potvrdit. to znamená že v tomto kroku to jde taky změnit.

Zkusim to teda při spuštěných windowsech. Mam je mít spuštěný z D nebo z C? A taky proč mi nejde ve správci uloh naformátovat C, když mam windowsy spuštěný z D? Nejde to ani když jsou spuštěný z C. Jak mam teda naformátovat C, když se mě to ani neptá při instalaci?

Máš to fakt nějaký divný, ale to už víš. Máš-li opravdu pojmenovaný oddíly, pak je to fajn a prudce se snižuje riziko, že si zformátuješ oddíl s datama.

Řešení:
1) "normální" instalační CD WinXP, spustíš instalaci, odebereš (zrušíš) oddíl C a hned ho zase vytvoříš a instaluješ na C: --nebo--
2) Požádáš někoho ve svým okolí, aby ti zapůjčil CD s live operačním systémem (Slax, BartPE atd.) a uděláš to z něj (to = zformátování oddílu C:, ale pozor v LInuxu na značení oddílů!) --nebo--
3) Nabootuješ z diskety s Ranish Partition Manager a zformátuješ oddíl C:

Pavel

máš sice windows puštěné z d: (druhá instalace), ale ony při startu používají soubory z rootu disku c: - poznáš to podle toho, že ve správci disků stále zůstává c: jako aktivní.
čili kdyby se ti podařilo smazat c:, nenabootuješ ani windows na d:

jde to zálohou těch souborů z c:\*.* sice ošetřit, zkontrolovat/editovat i d:\boot.ini a přesměrovat bootovací=aktivní disk na d:, ale člověk musí tušit co a čím dělá.

Tak už mi to de. spustil jsem windowsy z D a hodil do mechaniky cd s OS. A světe div se, ono se to restartovalo a zobrazila se mi ta známá nabídka, kam to chci nainstalovat. Tak sem C odstranil, udělal nevej oddíl, naformátoval a nainstaloval windowsy. Teď už jenom zálohnu data z D, taky ho naformátuju a je to. Dík za vaše odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru