Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Životnost starých základních desek a CPU

Ahoj,
tak si tu dumám nad tím, jak pořídit legální systém.
Kdysi (4 roky zpátky?) jsem v podstatě věnoval jednomu známému počítač na Internet a filmy. Byla tam (sice nově koupená, ale už dávno zastaralá) deska Syntax s čipsetem snad VIA KT266 a do ní jsem posadil Duron 750. K tomu 256MB RAM a Radeon 9000 do AGP. Použitelné a stabilní. I dnes přehrává čerstvé DivX filmy, využití procesoru osciluje kolem 80 procent.
No a protože tam byl použitý placený OS ale nelegálně nainstalovaný a už mě otravuje tu mašinu pořád udržovat zajištěnou tím, že na ni dohrávám záplaty ručně, tak jsem zvažoval zakoupení legalizačních XPhome a měl bych pokoj.
Kardinální otázka - udělali byste to na mém místě? Pro tak starý (4 roky?) stroj? Ten Duron byl už tehdá z bazaru a deska i jako nová stála 980 Kč. Moje zkušenosti s provozem starých neznačkových a bazarových komponent jsou silně negativní a obávám se, že jakmile bych koupil dolegalizační XP, tak deska umře a já se s XP za dva litry budu moct akorát vyfotit.
Skoro přemýšlím o koupení nové desky s int.VGA a AM2, nejlevnějšího CPU a 512MB - 1GB RAM. Ale to by byly zase nějaké 3 tisíce navíc a dokopat někoho k tomu, aby dal 3k navíc, když mu aktuální řešení stačí, je náročné.
Co vy na to? Díky...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na tak stary pocitac kupovat novy OS je nezmysel IMHO, hlavne na filmy, to uz radsej novy DVD prehra… poslední
Dreamer 25.09.2007 21:18
Dreamer

Na tak stary pocitac kupovat novy OS je nezmysel IMHO, hlavne na filmy, to uz radsej novy DVD prehravac. Mam velmi male skusenosti s Linuxom, ale ak je to len na internet a filmy, Linux mi pripada ako najlepsia volba. Ak ten pocitac dodycha, strata bude nulova, ak by sa tam dal Windows, znacna.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru