Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Životnost starých základních desek a CPU

Ahoj,
tak si tu dumám nad tím, jak pořídit legální systém.
Kdysi (4 roky zpátky?) jsem v podstatě věnoval jednomu známému počítač na Internet a filmy. Byla tam (sice nově koupená, ale už dávno zastaralá) deska Syntax s čipsetem snad VIA KT266 a do ní jsem posadil Duron 750. K tomu 256MB RAM a Radeon 9000 do AGP. Použitelné a stabilní. I dnes přehrává čerstvé DivX filmy, využití procesoru osciluje kolem 80 procent.
No a protože tam byl použitý placený OS ale nelegálně nainstalovaný a už mě otravuje tu mašinu pořád udržovat zajištěnou tím, že na ni dohrávám záplaty ručně, tak jsem zvažoval zakoupení legalizačních XPhome a měl bych pokoj.
Kardinální otázka - udělali byste to na mém místě? Pro tak starý (4 roky?) stroj? Ten Duron byl už tehdá z bazaru a deska i jako nová stála 980 Kč. Moje zkušenosti s provozem starých neznačkových a bazarových komponent jsou silně negativní a obávám se, že jakmile bych koupil dolegalizační XP, tak deska umře a já se s XP za dva litry budu moct akorát vyfotit.
Skoro přemýšlím o koupení nové desky s int.VGA a AM2, nejlevnějšího CPU a 512MB - 1GB RAM. Ale to by byly zase nějaké 3 tisíce navíc a dokopat někoho k tomu, aby dal 3k navíc, když mu aktuální řešení stačí, je náročné.
Co vy na to? Díky...

Předmět Autor Datum
Já sem měl Duron 750 a také 256 mb ram a vše šlo ,ale někdy to začalo "trucovat" a nic z toho nevyle…
filda 24.09.2007 08:52
filda
rozhodně upgrade HW. Ty staré desky většinou nakonec chcípnou na nafouklé kondíky (dříve či později)…
touchwood 24.09.2007 09:03
touchwood
na sračku s via chipsetem a 256milibajtů ram jedině win2000, kritické záplaty, zaghostovat, a až se…
lední brtník 24.09.2007 10:16
lední brtník
Souhlas, W2k a ještě bude rychlejší!
ancer 24.09.2007 12:39
ancer
No a protože tam byl použitý placený OS ale nelegálně nainstalovaný a už mě otravuje tu mašinu pořád…
Ynd0r 24.09.2007 10:47
Ynd0r
Osobně bych do toho už peníze nevrážel. Ty XP by na tom sotva běžely a kdo ví, jak dlouho. Nejlepší…
jbo 24.09.2007 11:55
jbo
Suhlasim s nazormi ze raz to zabezpecit (ak je to XP tak SP2 + pripadne aktualne zaplaty ak chces +…
MM.. 24.09.2007 15:14
MM..
Nikdo mi nevybije z hlavy že když ještě všechno dělali "soudruzi" poctivě, tak to drželo: 1.Mám doma…
marekdrtic 24.09.2007 19:50
marekdrtic
Ano, jenže 286 nebyl vyráběn 130nm technologií jako to AMD, není taktován tak vysoko, nezahřívá se t…
touchwood 25.09.2007 07:15
touchwood
To je jednoduché. OS bych zazálohoval a dál se o něj nestaral, na záplaty kašlal. Rozhodně bych Woky…
HamHam 24.09.2007 22:02
HamHam
"placený OS ale nelegálně nainstalovaný" hehe takže corporate verze co už někdo zaplatil /vojáci, šk…
MM_tank 25.09.2007 01:49
MM_tank
tím "placený OS ale nelegálně nainstalovaný" jsem chtěl říct, že by se mělo za to platit, ale nezapl…
Moas 25.09.2007 06:58
Moas
Jak přesvědčím MS na druhé straně drátu,... Tohle už jsem několikrát musel řešit právě při výměnách…
TarasBulba 25.09.2007 07:35
TarasBulba
Ta legalizační nálepka už taky není nutná, je to nějaký doprodej. Poslední verze: stačí OEM, jiné ve…
MM_tank 25.09.2007 14:06
MM_tank
Na tak stary pocitac kupovat novy OS je nezmysel IMHO, hlavne na filmy, to uz radsej novy DVD prehra… poslední
Dreamer 25.09.2007 21:18
Dreamer

rozhodně upgrade HW. Ty staré desky většinou nakonec chcípnou na nafouklé kondíky (dříve či později) a výměna, ne že by to bylo nemožné, je dost náročná a hrozí další poškození desky (já teda už měnil kondíky na několika deskách, ale raději se tomu vyhýbám).

Jinak ten starý PC se vyhodit nemusí, stačí jej používat jako "samohrajku", např. s distrem Movix (movix)

No a protože tam byl použitý placený OS ale nelegálně nainstalovaný a už mě otravuje tu mašinu pořád udržovat zajištěnou tím, že na ni dohrávám záplaty ručně...

Než tam dávat "placený OS ale nelegálně nainstalovaný", tos tam mohl dát rovnou XP s krekem: na nelegálnosti by se nic nezměnilo a záplaty + aktualizace by se stahovaly automaticky přes Windows Update... měl bys pokoj.
Ale koupě "dolegalizačních XP" je samozřejmě eticky správnější.

Osobně bych do toho už peníze nevrážel. Ty XP by na tom sotva běžely a kdo ví, jak dlouho. Nejlepší by asi byla opravdu nějaká vhodná distribuce linuxu. Na internet a filmy by to myslím neměl být problém ani z hlediska obsluhy.

Suhlasim s nazormi ze raz to zabezpecit (ak je to XP tak SP2 + pripadne aktualne zaplaty ak chces + zapnut FW vo Win), zaghostovat system.particiu, a vybodni sa na nejake dalsie zaplaty alebo co, naco do toho vrtat kym to funguje? Ja osobne mam SP2+FW a na nejake dalsie MS zaplaty ktore narobia niekedy viac problemov jak uzitku kycham.

Nikdo mi nevybije z hlavy že když ještě všechno dělali "soudruzi" poctivě, tak to drželo:
1.Mám doma funkční 286 s DOSem
2.Dneska koupíš novej počítač a máš garanci, že ti ani těch 5 let vše nevydrží
3.Pořídil jsem si osciloskop "autobus" (BM450), jeden modul amíckej, v pr.deli, druhej modul ruskej, PARÁDA

Ano, jenže 286 nebyl vyráběn 130nm technologií jako to AMD, není taktován tak vysoko, nezahřívá se tolik atd. atd. U 286, kde je IO minimum (vše je prakticky z diskrétních součástek, dokonce většina ani není SMD) lze případné problémy najít pouhým okem a celkem jednoduše opravit. Zkus opravit vyhořelý northbridge u KT133.. ;-)

"placený OS ale nelegálně nainstalovaný" hehe takže corporate verze co už někdo zaplatil /vojáci, škola.../

Legalizační cdčka už nejsou. Na legalizaci můžeš použít normální oem sw koupený v nerozbalené papírové krabici ve který se to prodává-vevnitř je to cdčko a číslo. Tu krabici nerozbalenou prodáš zákazníkovi a on si to rozbalí a má to legálně zlegalizované. Pak už to jen nainstalovat.

Tu desku bych a procesor bych neřešil, pokud to chce zlegalizovat tak bych to koupil a až odejde deska tak bych tak by se vidělo,(nové oem bych při upgradu nekupoval).

Procesor vydrží teoreticky dalších 10let a desku pro socket A máš teoreticky poslední možnost koupit tenhle rok za nějakých 1300, pak už podle mě se dělat nebudou.

tím "placený OS ale nelegálně nainstalovaný" jsem chtěl říct, že by se mělo za to platit, ale nezaplatilo. Zkratka XPpro ale s proflaknutym volume license klicem.
Legalizační CD, pokud to dobře chápu, sublimovala do OEM, jak říkáš - http://www.alza.cz/oem-microsoft-windows-xp-home-ed ition-cz-ceska-czech-sp2b-s-legalizacni-samolepkou- d56875.htm

až odejde deska tak bych tak by se vidělo

- to by mě právě zajímalo, co by se vidělo. Jak přesvědčím MS na druhé straně drátu, že výměna desky (+ všeho ostatního, což vědět už nemusí) je v rámci reklamace?

Kupovat dnes za 1300 desku pro socket A, to by byla IMHOj. šílenost. To snad leda k Bartonu 3200+.

Jak přesvědčím MS na druhé straně drátu,...

Tohle už jsem několikrát musel řešit právě při výměnách základovky (+proc...) a ZATÍM to vždycky proběhlo naprosto hladce. Většinou se nikdo nevyptával proč, jak ani kdo. Jen jsem nahlásil číslo, moment počkejte ... diktuji (pište si). Vždycky šlo o OEM XP (home, prof), ke kterým jsem měl alespoň originál COA štítek.

Ta legalizační nálepka už taky není nutná, je to nějaký doprodej. Poslední verze: stačí OEM, jiné verze -legalizační - už nebudou.

http://www.microsoft.com/cze/windows/legalizace/def ault.mspx

Poslední verze OEM? : OEM je vázana na základní desku. Pokud je vadná můžeš ji vyměnit. Na to se momentálně ptá i aktivační automat na aktivační lince...když se číslo moc nezdá tak odpovídáš na otázky něco jako Vyměnili jste základní desku ? Ano Proč ? Protože byla vadná a číslo zatím vždy dali. Těžko dokážou že jsi desku vyměnmil kvůli upgrade:-)

Desky na socket A jdou docela na odbyt, oprava normálního kanc.počítače za 1500kč je lepší než vynucený upgrade za 4000(deska, proc, ram), v případě domácího je to ještě plus PCIexpress grafika...

Na tak stary pocitac kupovat novy OS je nezmysel IMHO, hlavne na filmy, to uz radsej novy DVD prehravac. Mam velmi male skusenosti s Linuxom, ale ak je to len na internet a filmy, Linux mi pripada ako najlepsia volba. Ak ten pocitac dodycha, strata bude nulova, ak by sa tam dal Windows, znacna.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru