Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno BACK-UPS APC 300

zdravim,
sousedka ma výše uvedený záložák, v provozu cca 8 let.

teďka mě zavolala, že asi nějaký problém:
čas od času (cca 1x za 2hod) ten záložák pípne (jako když vypne proud), v té chvíli se vypne PC1 připojený na tento záložák. na stejném el okruhu je ještě jeden PC2 bez záložáku a ten nic neudělá, normálně jede dál.

O1: znamená to že je ten záložák/baterka za zenitem? proč ale tedy nevypne/nerestartuje i PC2? nebo nějaká "vada" v elektronice té UPS?

O2: když ji ten PC1 v závislosti na pipnuti ups vypne nedá se cca 5min zapnout, ani vypinačem v předu ani po off/on kolíbky vzadu na zdroji. je možné že je ten zdroj tak chytrý nebo deska tak chytrá že je tam nějaké úmyslné zpoždění?

diky

Předmět Autor Datum
A1: třeba je PC1 připojeno na zálohované zásuvky a PC2 pouze chráněné (přepěťovka). To zjistíš pohle…
touchwood 29.10.2007 09:02
touchwood
Jenom si dovolim upresnit. Trvanlivost Pb aku s gelovym elektrolitem je max. cca 5 let.
JR_Ewing 29.10.2007 09:07
JR_Ewing
levné blbé apc upsky měly vlastnost, že si byly dokonce schopny samy vyrážet pojistky při opakovaném…
lední brtník 29.10.2007 11:24
lední brtník
Jestli je baterka za znitem zkusis jednoduse - nechej pripojeny zapnuty PC a stiskni tlacitko TEST n…
Jan Fiala 29.10.2007 12:11
Jan Fiala
nová baterka a vše je OK. diky poslední
sobol 30.10.2007 07:36
sobol

A1: třeba je PC1 připojeno na zálohované zásuvky a PC2 pouze chráněné (přepěťovka). To zjistíš pohledem na popis na zadní straně UPSky

A2: vypadá to, že UPSka se vypne (a pak celkem logicky nejde zapnout PC1).

Důvodů může být spousta - jednak aku uvnitř bude už několikanásobně po smrti (trvanlivost Pb aku je max. cca 5 let), jednak pokud je PC1 mladší než 3 roky, pak bych měl podstatnou obavu z toho, zda tato UPSka ještě vůbec stačí. 300VA je cca 180-200W, což novější PC bez problému odebírá standardně, špičkově samozřejmě ještě více.

Pokud je to novější BackUPS, měla by mít komunikační rozhraní (sériové nebo USB) - pak silně doporučuju nainstalovat SW do PC a podívat se, co UPSce chybí.

levné blbé apc upsky měly vlastnost, že si byly dokonce schopny samy vyrážet pojistky při opakovaném vypnutí a zapnutí proudu. jsou smutně proslulé příliš horlivým sledováním špiček na síti nebo sledovaly kdejaký celkem bezvýznamný pokles - patrně nemají z cenových důvodů žádný vstupní filtr.
pokud ten krám iniciativně na chvíli přepne na baterku, a ta je dead, pak spadne i všechno co je za ní.
čili pokud tu domácnost nemají někde kde bývají časté výpadky proudu (ale zároveň jim ho nezapínají na 2-3 pokusy hned za sebou), je ups nesmysl. užitečnější je odrušená prodlužovačka za 500,-

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru