Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 2 OS

Dobrý den, v PC mám jeden disk na kterém jsou instal. 2 OS , a to WIN 98SE a WIN XP Home. Při přihlášení se zobrazí nabídka výběru OS. V současné době OS WIN 98SE je pro mne nepřístupný ( hrubým omylem jsem změnil FAT na NTFS). Jakou úpravu provést, aby bylo možno provozovat pouze OS WINXP ( změnit cestu při startu OS WIN XP), eventuálně lze po té opět znovu nainstalovat WIN 98 SE. Prosím o radu laikovi - předem děkuji. sedlák

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
mnohokrát děkuji, funguje to, podej však prst a hned chce celou ruku .... jestli nechci moc prosil b…
sedlak 08.11.2007 12:35
sedlak
netroufám si odhadnout, pod jakým písmenem jsou teď xp nainstalované, tipuju na d: 1. pro jistotu si… poslední
lední brtník 08.11.2007 13:53
lední brtník

mnohokrát děkuji, funguje to, podej však prst a hned chce celou ruku .... jestli nechci moc prosil bych o radu, zda mohu nějak opravit spouštěcí soubory ) důvod odtranění OS 98SE - (stejně není funkční a ponechat dsik poze pro soubory a zálohy). Sedlák

netroufám si odhadnout, pod jakým písmenem jsou teď xp nainstalované, tipuju na d:
1. pro jistotu si zkopíruj z kořene oddílu s win98 soubory: boot.ini, ntldr, ntdetect.com do kořene xp (jsou skryté, a pozor na dementní schovávání přípon v xp)
2. jdou vymazat všechny podadresáře na nefunkčním 1.oddílu s win98. pro větší přehlednost jdou vybílit i všechny soubory z kořene toho oddílu, kromě uvedených v 1)
3. a je to

taky by šlo:
provést kopii souborů viz 1)
2a) po ní nabootovat s nějakým fdiskem/partition managerem a označit jako active=bootovací druhý oddíl s xp
3a) restart - a po úspěšném naběhnutí xp nechat první oddíl s w98 rychle zformátovat

edit:
pokud se xp označují jako oddíl s c:, šlo by to ještě jinak. kopírovat ty soubory viz 1), zeditovat boot.ini že system je na ...rdisk(0)partition(1) nebo přidat takový řádek, nějakým partition managerem zrušit 1.oddíl, druhý s xp přesunout na začátek, udělat si nové rozložení místa pro čistý systém [windows + program files] a nový oddíl pro ostatní data. ale to nejpracnější = nejdelší, a pokud se něco zasekne, přijdeš o všechno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru