Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zhroucení systému

Dobrý den, koupili jsme PC instalovali XP -šlapal, připojili jsme se na internet a nejspíš to stáhlo něco do biosu - u PC byl manžel. Počítač total konec. Koupili jsme nový HDD, bios ho v pohodě načte, odmítá mi však spolupracovat s DVD vypalovačkou, která šlapala v pohodě, Bios tvrdí, že je nekompatibilní - nebo tak ňák. Proto nedokážu nainstalovat nový Windows. Mám tedy koupit novou mechaniku, nebo je chyba v biosu? Jak by jste řešili tento problém vy, jsem laik.
Děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
HLÁŠKA: Primary master drive - Atapi incompatible tam je ta dvd mechanika, HDD je sata, ten je úplně…
lenkaja 11.12.2007 18:27
lenkaja
"Atapi incompatible": v nastavení biosu zkuste nechat na pozici dvd "auto", pokud to neumí nechat "c… poslední
lední brtník 12.12.2007 00:58
lední brtník

HLÁŠKA: Primary master drive - Atapi incompatible
tam je ta dvd mechanika, HDD je sata, ten je úplně nový, v pořádku. instalovat Windows je problém když nejde mechanika, nevím a ani manžel sám si není jist co přesně z internetu stahoval, nejspíš update biosu.
Ptala jsem se když to nechce spolupracovat s mechanikou, která v tom samém počítači šlapala, kde by mohla být chyba, jestli je chyba v biosu samozřejmě odnesu do opravy.

"Atapi incompatible": v nastavení biosu zkuste nechat na pozici dvd "auto", pokud to neumí nechat "cdrom" nebo nedosadí vyčtený typ mechaniky.

"HDD je sata": windows xp ani po 2.opravě (verze sp2) není schopno detekovat sata mechaniky. dá se tomu pomoct pokud bios umí nastavit emulaci ide, pak se může instalátor chytnout. k boardu musí být dodán ovladač pro windows pro sata řadič, nejlépe na disketě - instalátor se při začátku instalace ptá po ovladačích neznámých řadičů.
dnešní bios v tom pc samozřejmě se sata mechanikou pracovat umí, a už nainstalovaný systém po startu zavede - na biosu není co opravovat (jde o stupiditu instalátoru windows).

instalační potíže xp jsou řešitelné taky úpravou instalačního cd windows, ale není to pro začátečníky. pokud disketu nenajdete, v tom servisu budou vědět po čem sáhnout.

nově nainstalované funkční windows je vhodné zazáhovat nějakým imagovacím programem do souboru na disk, případně ho vypálit na dvd. k novým boardům se někdy dávají zdarma oem verze programů ghost nebo true image.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru