Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Je mozne zjistit na verejnem foru autora prispevku podle IP?

Ahoj,

je mozne zjistit na verejnem foru, kde ma dotycny clovek svuj profil(kde ma svoje prave jmeno i adresu na jeho web a take svoji fotku) z ktereho pise prispevky jeho IP adresu? Potrebuju to zjistit, protoze jedna osoba pise velice urazlive a nepravdive prispevky na adresu meho kamarada a jeho firmy, ktery je v PC a IT jeste mene zbehly nez ja a tak chce podat trestni oznameni, ale rozmlouva mu to jiny jeho kamarad, ktery tvrdi, ze to nikdo nezjisti a ze on muze rict, ze to pise za nej nekdo jiny a jen se za nej vydava. Pokud se v tomto nekdo orientujete, muzete napsat jestli je to pravda a jak se proti tomuto da branit?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud jste sledoval podobné kauzy v uplynulých letech, tak to vždycky skončilo tím, že se sice zjist…
jirka44 06.01.2008 10:32
jirka44
Bohuzel ne, vim jen o jedne kde podal trestni oznameni "ten jehoz jmeno se nevyslovuje" na nekoho ji…
Radek 06.01.2008 10:35
Radek
Tam islo, ale o nieco ine. Autor clanku bol podpisany pod clankom a jeho pravost verifikoval. Kedze…
fleg 06.01.2008 11:04
fleg
Tak my se na to vykaslem. Asi je to fakt o nicem, ale trestni oznameni mu aspon zneprijemni zivot ti…
Radek 06.01.2008 11:15
Radek
A co takhle poskytnout nám odkaz, ať to také vidíme a sami posoudíme.
kvalt 06.01.2008 17:08
kvalt
No a ty ses pravnik, ze to jsi schopny posoudit? Netyka se to primo me, ale jak jsem psal meho kamos…
Radek 06.01.2008 18:23
Radek
Policie má samozřejmě prostředky a způsoby jak zjistit konkrétní PC z kterého byl spáchán nějaký tre… poslední
kvalt 07.01.2008 10:53
kvalt

Pokud jste sledoval podobné kauzy v uplynulých letech, tak to vždycky skončilo tím, že se sice zjistilo, na kterém počítači byl text napsán, ale nepodařilo se prokázat, kdo ho psal. Vzpomínám si např. na akci "Olovo" a v nedávné době nějaký bývalý starosta kdesi.

Tam islo, ale o nieco ine. Autor clanku bol podpisany pod clankom a jeho pravost verifikoval. Kedze sa nechcel hadat s blbcom zverejnil na blogu ospravedlnenie, co bolo z jeho strany dost rozumne.
Na takychto pripadoch som uz viackrat spolupracoval s miestnou policiou (nieco ako poradca) a tiez si myslim, ze podavat trestne oznamenie je boj s veternymi mlynmi. Nedavno ma tiez oslovil moj znamy s podobnym problemom (niekto obtazoval jeho sesternicu), ale ja som mu odporucil nasledovne (a to napriek tomu, ze sme mali k dispoziici plnu ip adresu od isp, ktory prideluje 1 verejnu ip jednemu zakaznikov..cize ziadne zdielanie).
Takze ako sa zachovat? Idealne je kontaktovat spravcu daneho fora a oboznamit ho s pripadom spolu s vasimi "dokazmi". Poziadat ho, aby zjednal napravu a to min tym, ze dotycneho upozorni, ze porusuju min netiketu. V dramatickejsom pripade by mohlo dojst aj k zruseniu konta daneho uzivatela. Toto vsetko vsak uz zavisi od daneho spravcu fora.

Tak my se na to vykaslem. Asi je to fakt o nicem, ale trestni oznameni mu aspon zneprijemni zivot tim, ze bude muset neco nekde vysvetlovat.
Jasne, ale to mu nebrani v tom, aby se prihlasil jako Franta Pepa a nezacal psat znovu nesmysly. On je tam ted prihlaseny za svoje jmeno, ma tam odkazy na svoji spolecnost a vystupuje sam za sebe a je jasne videt, ze pouze pomlouva, urazi a snazi se na konkurencni firmu pusobici ve stejne oblasti kydat hnuj a dari se mu to tam. Lidi co tomu nerozumi tomu proste uveri, bohuzel.

No a ty ses pravnik, ze to jsi schopny posoudit? Netyka se to primo me, ale jak jsem psal meho kamose a zatim nez se rozhodne on sam co s tim delat, nikde nic zverejnovat nechci, navic by se to tak dostalo jeste mezi vic lidi, nez uz to je a ono se lehce veri opaku, kdyz nemas moznost slyset i druhou stranu a povest je velice brzy pryc a hur se ziskava dobre jmeno zpet nez se ztraci. Za dalsi k posouzeni slov jako je debil, magor, psychopat, imbecil a dalsi zavaznejsi, ktera jsou spojena s pomluvami spolecnosti(ale ty nemuzu napsat, protoze by bylo ihned jasne-pocet podobnych spolecnosti v CR se vejde na polovinu prstu jedne ruky- o co a koho se jedna a jak jsem rikal, neni to moje vec) nepotrebuju radu. Jen jsem chtel vedet, jestli se nekdo s necim takovym setkal a jak se proti tomu branit.

No a asi bude lepsi zajit primo k pravnikovi, protoze me jeste napadlo, ze pokud by opravdu fungovalo to, ze rekne ze to byla osoba blizka, tak by policajti nikdy nemohli chytit lidi, co vyhrozuji nekomu po internetu treba bombou a nebo ty, co maji doma nelegalni obsah, ktery nabizi ke stazeni atd. a takovi lide se bezne chytaji. Proc by teda oni nerekli, ze to neni jejich a ze treba tu vyhruzku nepsali oni, ale ze nekdo pouzil jejich pocitace a nebo ze to byla osoba blizka? Prijde mne to proste divny, protoze tito lide se bezne dostanou do rukou policie.
Ale tady to nema smysl uz resit.

Policie má samozřejmě prostředky a způsoby jak zjistit konkrétní PC z kterého byl spáchán nějaký trestný čin nebo přestupek, ale používá to pouze u závažných trestných činů, nikoliv při nějakém bagatelním trestném činu nebo dokonce přestupku. Samozřejmě má i prostředky, jak zjistit konkrétního uživatele toho konkrétního PC. Kdyby si každý mohl jen tak pomoci výmluvou na "osobu blízkou", tak by nebyli v ČR přeplněné věznice. Policie samozřejmě ví, jak shromažďovat upotřebitelné důkazy, ale je povinna postupovat podle zásad procesní ekonomiky, tzn. nebude provádět nějaké nákladné šetření nebo získávání důkazů kvůli nějakému ubohému přestupku proti občanskému soužití, nebo dokonce kvůli nějakému občanskoprávnímu nebo obchodnímu sporu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru