Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Je mozne zjistit na verejnem foru autora prispevku podle IP?

Ahoj,

je mozne zjistit na verejnem foru, kde ma dotycny clovek svuj profil(kde ma svoje prave jmeno i adresu na jeho web a take svoji fotku) z ktereho pise prispevky jeho IP adresu? Potrebuju to zjistit, protoze jedna osoba pise velice urazlive a nepravdive prispevky na adresu meho kamarada a jeho firmy, ktery je v PC a IT jeste mene zbehly nez ja a tak chce podat trestni oznameni, ale rozmlouva mu to jiny jeho kamarad, ktery tvrdi, ze to nikdo nezjisti a ze on muze rict, ze to pise za nej nekdo jiny a jen se za nej vydava. Pokud se v tomto nekdo orientujete, muzete napsat jestli je to pravda a jak se proti tomuto da branit?

Předmět Autor Datum
K čemu vám ta IP adresa bude? Myslíte, že jí má vytetovanou na zápěstí a podle toho poznáte, kdo to…
Kurt 06.01.2008 10:21
Kurt
Mozna jsem to spatne napsal. Jde o to, ze pokud se poda trestni oznameni, tak aby on nemohl tvrdit,…
Radek 06.01.2008 10:23
Radek
Jasne to znamena ze on rekne, ze nebyl doma a psal to z jeho PC nekdo jiny a neda se nic delat? Tak…
Radek 06.01.2008 10:24
Radek
A proč by to měl vysvětlovat on? Vždyť to psala osoba blízká, tak se jí zeptejte, ne? Nepočítejte s…
Kurt 06.01.2008 10:33
Kurt
Aha, takze to je spatny. Tady je ale videt, ze to pise on uplne jasne a jak jsem rikal, tak je podiv…
Radek 06.01.2008 10:42
Radek
Pokud jste sledoval podobné kauzy v uplynulých letech, tak to vždycky skončilo tím, že se sice zjist…
jirka44 06.01.2008 10:32
jirka44
Bohuzel ne, vim jen o jedne kde podal trestni oznameni "ten jehoz jmeno se nevyslovuje" na nekoho ji…
Radek 06.01.2008 10:35
Radek
Ale tam šlo tuším o něco jiného - článek na konkrétním serveru od konkrétního autora. Tam se dá lehc…
host 06.01.2008 10:49
host
Ja jsem to prave dneska cetl jak jsem hledal po netu a vim, ze to bylo na nejakem blogu, ale take pr…
Radek 06.01.2008 10:53
Radek
Tak pokud jsou to skutečně tak urážlivé příspěvky, kontaktujte provozovatele toho fora (lide.cz) - n…
Kurt 06.01.2008 10:59
Kurt
Je to opravdu dost na hrane, ja nepatrim mezi utlocitny, ale kdyz me to vcera poslal, tak jsem se ho…
Radek 06.01.2008 11:11
Radek
Jestli je to tak, jak popisuješ, tak by nemuselo jít jen o pomluvu, ale o nekalou soutěž. S tím by n…
Zarniwúp 06.01.2008 16:55
Zarniwúp
Tam islo, ale o nieco ine. Autor clanku bol podpisany pod clankom a jeho pravost verifikoval. Kedze…
fleg 06.01.2008 11:04
fleg
Tak my se na to vykaslem. Asi je to fakt o nicem, ale trestni oznameni mu aspon zneprijemni zivot ti…
Radek 06.01.2008 11:15
Radek
A co takhle poskytnout nám odkaz, ať to také vidíme a sami posoudíme.
kvalt 06.01.2008 17:08
kvalt
No a ty ses pravnik, ze to jsi schopny posoudit? Netyka se to primo me, ale jak jsem psal meho kamos…
Radek 06.01.2008 18:23
Radek
Policie má samozřejmě prostředky a způsoby jak zjistit konkrétní PC z kterého byl spáchán nějaký tre… poslední
kvalt 07.01.2008 10:53
kvalt
Než podá ten tvůj kamarád nějaké "trestní oznámení", tak ať si to nejdříve dobře rozmyslí, protože n…
kvalt 06.01.2008 10:43
kvalt
Otravovat policii s nějakýma ubohýma pomluvama je z toho důvodu úplně zbytečné. Jasně, mají své prá…
Kurt 06.01.2008 10:52
Kurt
Tak jestli to beres takhle, tak jsou pak policajti zbytecni. Nevim jak by se tobe libilo cist o sobe…
Radek 06.01.2008 11:00
Radek
Přestupky s neznámým pachatelem se v zásadě odkládají. Policie nemá čas na to, aby je šetřila. Přest…
kvalt 06.01.2008 12:04
kvalt
Jo vim jak stezi s:x:tihaji vysetrovat. To je pravda. Par lidi znam, co u nich pracuji.
Radek 06.01.2008 12:08
Radek
Ten tvůj uvedený případ je jasný přestupek proti občanskému soužití dle § 49/1a) zák. č. 200/1990 Sb…
kvalt 06.01.2008 12:32
kvalt
No ja myslim, ze pokud poskozuje i jmeno jeho firmy, tak uz nejde jen o obcanske souziti, ale jak js…
Radek 06.01.2008 13:13
Radek
Zákony a spravedlnost jsou dvě rozdílné věci, u soudu vždy vyhrává lepší advokát, nikoliv právo a sp…
kvalt 06.01.2008 13:26
kvalt
No ja pravnika nemel, tak nejak jsem nepredpokladal ze bych nejakeho potreboval, kdyz zabranim tretn…
Radek 06.01.2008 13:54
Radek

K čemu vám ta IP adresa bude? Myslíte, že jí má vytetovanou na zápěstí a podle toho poznáte, kdo to psal? Tohle zjistit nejde. IP adresu by vám na základě žádosti mohl poskytnout administrátor fora, ale v lepším případě víte jen číslo, které používá uživatel v síti - to, které mu přidělil jeho ISP. Ale navenek může pod jedním číslem vystupovat x uživatelů. Navíc kdo zjistí, jestli to psal on, nebo jeho dcera či žena? Á propos: píšu tohle já, nebo osoba blízká? :-)

Mozna jsem to spatne napsal. Jde o to, ze pokud se poda trestni oznameni, tak aby on nemohl tvrdit, ze to nepsal on, ale nekdo, kdo se za nej vydava a chce naopak poskodit ho a tak jsem myslel, ze podle IP adresy by se dalo poznat, ze to opravdu psal on treba z domu a nebo z prace.

Jasne to znamena ze on rekne, ze nebyl doma a psal to z jeho PC nekdo jiny a neda se nic delat? Tak to je teda spatny. Navic ted me napadlo, ze i kdyby se vymlouval na osobu blizkou, tak nevim jak by vysvetlil, ze nejaka osoba jemu blizka ma zajem pomlouvat jeho konkurencni firmu a urazet jejiho majitele opravdu velice sprostymi vulgaritami a narazkami na jeho zdravotni stav atd.

A proč by to měl vysvětlovat on? Vždyť to psala osoba blízká, tak se jí zeptejte, ne?
Nepočítejte s tím, že by vám v tomhle někdo (a PČR už vůbec ne!) pomohl. V tomhle (a mnoha jiných) případech platí, že co si neuděláte sám, to neudělá nikdo. Ale rozhodně vás k ničemu nenavádím...

Aha, takze to je spatny. Tady je ale videt, ze to pise on uplne jasne a jak jsem rikal, tak je podivny, ze by osoba jemu blizka mela zajem(zvlaste kdyz neni nijak zainteresovana ve firme pomlouvace) pomlouvat a kydat hnuj na konkurencni firmu, ale nejsem pravnik a proto jsem se teda zeptal.
S tou posledni vetou jste to myslel jak? ja se v tom nevznam a klidne neco sami vymyslime, jen potrebujem nasmerovat...

Pokud jste sledoval podobné kauzy v uplynulých letech, tak to vždycky skončilo tím, že se sice zjistilo, na kterém počítači byl text napsán, ale nepodařilo se prokázat, kdo ho psal. Vzpomínám si např. na akci "Olovo" a v nedávné době nějaký bývalý starosta kdesi.

Ja jsem to prave dneska cetl jak jsem hledal po netu a vim, ze to bylo na nejakem blogu, ale take prece mohl rict, ze blog zalozila a nebo clanek psala osoba jemu blizka. No ale jak to vidim, tak je to asi zbytecny, jenze kdyz to pak vidis na internetu a vis, ze to muzou cist i jini lide, tak je to strasny. Opravdu ty slova nejsou moc vybrana a opravdu to hodne muze poskozovat jak jeho, tak jeho firmu a co je horsi, ze je to asi pomerne hodne navstevovane forum. je to to lide.cz

Jestli je to tak, jak popisuješ, tak by nemuselo jít jen o pomluvu, ale o nekalou soutěž. S tím by normální provozovatel dotyčného fora neměl chtít mít nic společného. Takže jak píše kurt - kontaktovat provozovatele fora.
Pokud to nepomůže - provozovatel nebude nijak reagovat - tak tedy stejné zbraně. Dva tři lidi by určitě na stejném foru dokázali udělat z dotyčného (a klidně i slušnými příspěvky) totálního trotla...

Tam islo, ale o nieco ine. Autor clanku bol podpisany pod clankom a jeho pravost verifikoval. Kedze sa nechcel hadat s blbcom zverejnil na blogu ospravedlnenie, co bolo z jeho strany dost rozumne.
Na takychto pripadoch som uz viackrat spolupracoval s miestnou policiou (nieco ako poradca) a tiez si myslim, ze podavat trestne oznamenie je boj s veternymi mlynmi. Nedavno ma tiez oslovil moj znamy s podobnym problemom (niekto obtazoval jeho sesternicu), ale ja som mu odporucil nasledovne (a to napriek tomu, ze sme mali k dispoziici plnu ip adresu od isp, ktory prideluje 1 verejnu ip jednemu zakaznikov..cize ziadne zdielanie).
Takze ako sa zachovat? Idealne je kontaktovat spravcu daneho fora a oboznamit ho s pripadom spolu s vasimi "dokazmi". Poziadat ho, aby zjednal napravu a to min tym, ze dotycneho upozorni, ze porusuju min netiketu. V dramatickejsom pripade by mohlo dojst aj k zruseniu konta daneho uzivatela. Toto vsetko vsak uz zavisi od daneho spravcu fora.

Tak my se na to vykaslem. Asi je to fakt o nicem, ale trestni oznameni mu aspon zneprijemni zivot tim, ze bude muset neco nekde vysvetlovat.
Jasne, ale to mu nebrani v tom, aby se prihlasil jako Franta Pepa a nezacal psat znovu nesmysly. On je tam ted prihlaseny za svoje jmeno, ma tam odkazy na svoji spolecnost a vystupuje sam za sebe a je jasne videt, ze pouze pomlouva, urazi a snazi se na konkurencni firmu pusobici ve stejne oblasti kydat hnuj a dari se mu to tam. Lidi co tomu nerozumi tomu proste uveri, bohuzel.

No a ty ses pravnik, ze to jsi schopny posoudit? Netyka se to primo me, ale jak jsem psal meho kamose a zatim nez se rozhodne on sam co s tim delat, nikde nic zverejnovat nechci, navic by se to tak dostalo jeste mezi vic lidi, nez uz to je a ono se lehce veri opaku, kdyz nemas moznost slyset i druhou stranu a povest je velice brzy pryc a hur se ziskava dobre jmeno zpet nez se ztraci. Za dalsi k posouzeni slov jako je debil, magor, psychopat, imbecil a dalsi zavaznejsi, ktera jsou spojena s pomluvami spolecnosti(ale ty nemuzu napsat, protoze by bylo ihned jasne-pocet podobnych spolecnosti v CR se vejde na polovinu prstu jedne ruky- o co a koho se jedna a jak jsem rikal, neni to moje vec) nepotrebuju radu. Jen jsem chtel vedet, jestli se nekdo s necim takovym setkal a jak se proti tomu branit.

No a asi bude lepsi zajit primo k pravnikovi, protoze me jeste napadlo, ze pokud by opravdu fungovalo to, ze rekne ze to byla osoba blizka, tak by policajti nikdy nemohli chytit lidi, co vyhrozuji nekomu po internetu treba bombou a nebo ty, co maji doma nelegalni obsah, ktery nabizi ke stazeni atd. a takovi lide se bezne chytaji. Proc by teda oni nerekli, ze to neni jejich a ze treba tu vyhruzku nepsali oni, ale ze nekdo pouzil jejich pocitace a nebo ze to byla osoba blizka? Prijde mne to proste divny, protoze tito lide se bezne dostanou do rukou policie.
Ale tady to nema smysl uz resit.

Policie má samozřejmě prostředky a způsoby jak zjistit konkrétní PC z kterého byl spáchán nějaký trestný čin nebo přestupek, ale používá to pouze u závažných trestných činů, nikoliv při nějakém bagatelním trestném činu nebo dokonce přestupku. Samozřejmě má i prostředky, jak zjistit konkrétního uživatele toho konkrétního PC. Kdyby si každý mohl jen tak pomoci výmluvou na "osobu blízkou", tak by nebyli v ČR přeplněné věznice. Policie samozřejmě ví, jak shromažďovat upotřebitelné důkazy, ale je povinna postupovat podle zásad procesní ekonomiky, tzn. nebude provádět nějaké nákladné šetření nebo získávání důkazů kvůli nějakému ubohému přestupku proti občanskému soužití, nebo dokonce kvůli nějakému občanskoprávnímu nebo obchodnímu sporu.

Než podá ten tvůj kamarád nějaké "trestní oznámení", tak ať si to nejdříve dobře rozmyslí, protože nakonec se stejně zjistí, že to je maximálně nějaký přestupek proti občanskému soužití a ne trestný čin. V dnešní době už není trestným činem ani vyhrožování smrtí:
odkaz
Otravovat policii s nějakýma ubohýma pomluvama je z toho důvodu úplně zbytečné.

Otravovat policii s nějakýma ubohýma pomluvama je z toho důvodu úplně zbytečné.

Jasně, mají své práce dost! Kdyby se nechodili najíst do stejné restaurace, kam chodím na oběd, tak si skoro začínám myslet, že už je zrušili - mají toho kluci fakt moc, že ani nejsou vidět.

Tak jestli to beres takhle, tak jsou pak policajti zbytecni. Nevim jak by se tobe libilo cist o sobe, ze ses slusnyma slovama psychopat tesne pres smrti, podnikas na cerno a podvadis kde se da a to co nabizis jako firma ve skutecnosti ani nemuzes splnit atd. Mne se tohle nelibi. Vim, ze policajti toho maji "hodne" (a proto jsou neustale videt na obedech a mistech, kde muze akorat tak divoke prase "znasilnit" dalsi divoke prase) a kdyz jsem nahlasoval kradez kola za mnoho desitek tisic korun, tak meli chudaci tolik prace, ze mne poslali radsi na jinou stanici, ktera je bliz mistu cinu a z te stanice jsem byl poslan zpet na puvodni se slovy, ze bych musel prijit v pondeli, protoze v nedeli tam nema kdo sepsat oznameni, protoze je na obede a z nej jede vysetrovat jinou kradez. A i kdyby to byl pouze prestupek proti souziti, tak to za to stoji.

Přestupky s neznámým pachatelem se v zásadě odkládají. Policie nemá čas na to, aby je šetřila. Přestupky se známým pachatelem se buď vyřídí na místě v blokovém řízení nebo se oznámí do přestupkové komise městského úřadu. Přestupky kde je podezřelá osoba, se také oznámují do přestupkové komise.
Policie stěží stíhá vyšetřovat a objasňovat trestné činy, přestupky mejí nepatrnou společenskou nebezpečnost a proto jsou odsunuty až na poslední kolej. Navíc jakýkoliv přestupek je promlčen po jednom roce od jeho spáchání.

Ten tvůj uvedený případ je jasný přestupek proti občanskému soužití dle § 49/1a) zák. č. 200/1990 Sb. (urážka na cti). Policie není ani věcně příslušná projednávat takový přestupek, protože zákon stanoví, že takový přestupek lze projednat jen na návrh postižené osoby, návrh se podává přímo správnímu orgánu (přestupkové komisi městského úřadu) a ne policii. Návrh musí splňovat určité podmínky stanovené zákonem, jednou z těch podmínek je, že navrhovatel musí sám určit pachatele. Pokud takový přestupek někdo z neznalosti oznámí policii, policie je povinna s ním dle zákona sepsat oznámení, dále je povinna oznamovatele poučit dle § 68 zák. č. 200/1990 Sb., že se jedná o návrhový přestupek, který nemůže policie projednávat, neboť zákon stanoví, že takové přestupky se projednávají jen na návrh postiženého u přestupkové komise. Je to pouze zbytečná administrace pro policii, která je ale daná zákonem a potom se všichni diví, že policajti nejsou vidět, když musí sepisovat takovéto blbosti. Policie pak věc písemě postopí správnímu orgánu, který pošle poškozenému dopis, aby se do tří měsíců dostavil na městský úřad podat návrh, pokud se poškozený nedostaví, tak to správní úřad automaticky odloží a věcí se nebudou vůbec zabývat.

§ 49 zák. č. 200/1990 Sb.
Přestupky proti občanskému soužití
(1) Přestupku se dopustí ten, kdo
a) jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch, ...

§ 68 zák. č. 200/1990 Sb.
(1) Přestupky podle § 49 odst. 1 písm. b) a c) a přestupky podle § 22
odst. 1 písm. h) a § 50 spáchané mezi blízkými osobami, jakož i
přestupky podle § 49 odst. 1 písm. a) se projednávají jen na návrh
postižené osoby
, jejího zákonného zástupce nebo opatrovníka (dále jen
"navrhovatel").
(2) U přestupku, který lze projednat jen na návrh, lze návrh podat
příslušnému správnímu orgánu nejpozději do tří měsíců ode dne, kdy se
navrhovatel dozvěděl o přestupku nebo o postoupení věci orgánem činným
v trestním řízení. V návrhu musí být uvedeno, kdo je postiženou osobou,
koho navrhovatel označuje za pachatele a kde, kdy a jakým způsobem měl
být přestupek spáchán
.

A pozor na to, protože navrhovatel samozřejmě také platí náklady správního řízení, pokud přestupková komise uzná pachatele vinným, tak navrhovateli vrátí částku zaplacenou předem za náklady správního řízení a zaplatí to pachatel, pokud ho ale neuzná vinným, tak o tu částku navrhovatel přijde. V současné době se za náklady správního řízení platí paušální částka 1000 Kč, pokud by bylo nutno přibrat znalce (např. z oblasti informačních technologií), tak by se ta částka za náklady správního řízení mohla několikanásobně zvýšit.

No ja myslim, ze pokud poskozuje i jmeno jeho firmy, tak uz nejde jen o obcanske souziti, ale jak jsem rikal, nejsem pravnik a nevyznam se ve slovickareni a uz na to kaslu. Ja jsem ale byl jednou take obvinen sousedy, kteri na mne dali trestni oznameni, ktere resila policie, predala je pred tu komisi na obecnim urade a kdyz jsem to bez problemu vyvratil, tak mne sami policajti nabidli moznost podat trestni oznameni na dotycnou osobu, ktera me udala za krive obvineni, ale vykaslal jsem se na to.
Jinak nevim, jak jsem tam dostal tu lebku do prispevku:-)
K tem policajtum se ale nechci uz dal vyjadrovat, moje zkusenosti jsou bohuzel jine a opravdu "nemaji" cas. Napriklad u nas policajty bezne vidis, jak hlidaji pekne slecny pres noc na benzinkach a pak i ty divoka prasata v lese, jak jsem psal uz vys. Jinak je neuvidis. Kdyz par vyholenych hlav zmlatilo meho otce boxerem tak, ze mu zlomili lebecni kost, tak to ani nechteli resit a bali se prijet na misto cinu, protoze znali ty, kteri to udelali a i pres to, ze muj stryc byl donedavna sef kriminalky v nasem meste a i presto, ze na mistne prislusnem oddeleni pracoval muj kamos, tak se nic nedelo. Pak mam par peknych zkusenosti, kdy jsem chytil zlodeje aut a i pres sliby policie, ze to mam v klidu oznamit jsem byl neskutecne popotahovan po vyslesich na kriminalce az pred soudy, kde ze mne pravnik obvinenych malem udelal kriminalnika a z obvinenych chudaky, kteri za nic nemohli a auto vlastne nekradli, ale objevili, ze je odemknute a tak v nem hledali klice a chteli ho zamcit atd.... a ja jsem naopak podezrely, protoze jsem pri vyslesich uvedl pokazde jine udaje, napriklad takovehoto druhu, ze jsem po dotazu- "jak daleko jste zaparkoval auto za obvinenyma" uvedl jednou 7m a podruhe 8m(kdo z normalnich lidi si tohle pamatuje a kdo napriklad premeruje metrem vzdalenosti, kde a jak zaparkuje auto) a byl tak v me vypovedi rozpor a tudiz jsem neduveryhodny svedek. Navic jsem chytil jen jednoho a druhy utekl a tak tvrdili, ze tam nebyli oba(v aute) a dokonce ten jeho kamos rekl, ze utekl protoze se me bal, kdyz jsem mlatil jeho kamarada-samozrejme jsem nikoho nemlatil, ale doted toho lituju. Ale to uz jsem se rozepsal o necem, co sem nepatri.

No ja pravnika nemel, tak nejak jsem nepredpokladal ze bych nejakeho potreboval, kdyz zabranim tretnemu cinu a pres veskera ujistovani PCR, ze nepujdu ani k jednomu vyslechu jsem jich absolvoval asi 10, kde se mnou jednali jako s kriminalnikem do te doby, nez jsem toho zacal mit dost a zacal se ohanet jiz zminenym pribuznym, ale ani tak jsem neutekl soudu.
Vsak uz to take nikdy vickrat neudelam a kdyz uvidim nekoho krast auto, tak mu jeste podrzim dvere. Jinak je mne jedno ze predpokladas, ze mam docela problem s tim, ze to nechapu. Ano nechapu a chapat nebudu, pak zakony muzeme zrusit a budem se ridit pravem silnejsiho, jako tomu byvalo driv a v mnoha pripadech stale je. Ja se radsi budu ridit svedomim a spravedlnosti a ne zmutovanym videnim sveta ruznych lidi vcetne pravniku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru