Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SATA

Zdravim!!
Mozte mi niekto poradit,ako "prepadit" satovy disk na SATA rozhranie?Vsetko mam zapojene spravne,ale Windows mi ho "definuje a prihlasi" na ATA..

Předmět Autor Datum
A on ten disk nefunguje? Nebo čeho chceš dosáhnout? Manuál k základní desce (BIOS) jsi četl a nic ta…
karel 01.04.2008 13:07
karel
Funguje,je v pohode..Chcem dosiahnut vysej rychlosti..Sata je predsa len rychlejsia.V BIOSe som to n…
BAGR3210 01.04.2008 13:10
BAGR3210
Tak si přečti manuál k té desce. Třeba tam bude něco jako (Configure SATA as…) V lepším případě zůst…
karel 01.04.2008 13:14
karel
a v čem je rychlejší? ::) Vždyť dnešní disky nedosahují ještě ani rychlostí "obstarožního" ATA/100,…
touchwood 05.04.2008 22:04
touchwood
SATA disk ide rychlostou SATA rozhrania. To ze to vidis ako IDE radic je normalne (on to z logickeho…
MM.. 01.04.2008 13:48
MM..
Diky..S AHCI som mal drasticky problem a PC nesiel nabootovat:.( Musel som to vsetko nanovo instalov…
BAGR3210 01.04.2008 14:26
BAGR3210
Ved som ti pisal ze ak zapnes AHCI tak musis Win instalovat nanovo. Ovladace najdes urcite na strank…
MM.. 01.04.2008 14:50
MM..
windows ho definuje správne,windows nieje "rasista" a definuje disk stále ako ATA,bez ohladu na to,č…
ogl 02.04.2008 15:24
ogl
Tak preco potom "skolabuje",ked Win niwjw rasista,tak to moze snad prepnut sam a hned,akonahle dam-p…
BAGR3210 05.04.2008 21:36
BAGR3210
protože to neumíš nainstalovat.. 8-)
touchwood 05.04.2008 22:05
touchwood
do raid ready/raid režimu,ani do sata to windows sám od seba neprepne,v týchto režimoch vyžaduje ovl…
ogl 05.04.2008 23:12
ogl
No přeinstralováním windows získáš teoreticky äž dvě procenta výkonu navíc pokud to měříš nějakýma b… poslední
MM_tank 06.04.2008 02:41
MM_tank

SATA disk ide rychlostou SATA rozhrania. To ze to vidis ako IDE radic je normalne (on to z logickeho hladiska je IDE radic), to ale neznamena ze to ide pomalsie.
Trochu lepsie by to bolo keby si SATA prepol do nativneho a AHCI modu (zapina sa v BIOSe) ale potom budes musiet nainstalovat Win nanovo (a budes k instalacii potrebovat disketu s ovladacom). Ja by som sa ale na to vy..., AHCI ti ziadne drasticke zrychlenie neprinesie.

Ved som ti pisal ze ak zapnes AHCI tak musis Win instalovat nanovo. Ovladace najdes urcite na strankach vyrobcu zakl.dosky, nejaky balicek apod ktory po spusteni vytvori disketu s ovladacmi (disketu pouzijes na zaciatku instalacie WinXP, po mackani klavesy F6).
AHCI ma sice vyhody ale nie je to bezpodmienecne nutne, co sa tyka rychlosti prenosu tak ta je taka aka ma byt aj bez AHCI.

windows ho definuje správne,windows nieje "rasista" a definuje disk stále ako ATA,bez ohladu na to,či je to serial ATA,alebo paralell ATA,stále je to len ATA,výnimku spraví, pokial je disk prepnutý do RAID ready režimu-alias AHCI,alebo je viac diskov zapojených v RAID režime,čo sa týka rýchlosti,tie deklarované rýchlosti SATA rozhrania sú len teoretické maximálne rýchlosti,ktoré dané rozhranie podporuje,ovšem to neznamená,že takéto rýchlosti aj konkrétne reálne disky budú dosahovať

do raid ready/raid režimu,ani do sata to windows sám od seba neprepne,v týchto režimoch vyžaduje ovládače,ktoré treba nainštalovať ešte pred inštaláciou samotného systému pomocou volby stlačením klávesy F6 a vložením inštalačnej diskety s ovládačmi pre konkrétny typ sata radiča po výzve,ktorú zobrazí inštalátor operačného systému.Implementácia sata ovládačov do už nainštalovaného systému je možná,ale do raid ready/raid režimu už je možné bez ztraty všetkých údajov a nainštalovaného systému zapojiť/prepnúť len nesystémové disky alebo novopridané disky.Pre systém je jedno,či je disk v normálnom SATA alebo PATA režime,systém to nerozlišuje,pre systém je to stále ATA režim,tak ako nerozlišuje,či má grafická karta modrú,zelenú,červenú dosku plošného spoja,na ktorom je naletovaný grafický čip+pamäte+ostatné súčiastky,alebo či konektory na prídavných kartách majú pozlátené kontakty pravým zlatom alebo nie,je mu to srdečne jedno,tak isto je to systému jedno,či je disk zapojený v paralelnom ATA radiči,alebo sériovom ATA radiči,komunikačné rozhranie ATA je stále to isté a stále je identifikované ako ATA,až keď sa aktivuje niektorý "špeciálny" režim,ktorý umožňuje nové sériové ATA rozhranie-t.j.AHCI režim,kompletný RAID režim,NCQ ap.,až potom je systém nútený zmeniť štandartné ATA komunikačné rozhranie na iný typ komunikácie

No přeinstralováním windows získáš teoreticky äž dvě procenta výkonu navíc pokud to měříš nějakýma benchmarkama. Většina disků má v testech strop 80-100mbit za sekundu a rozhranní dané výchozím nastavením biosu zcela stačí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru