Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace OS

Máte někdo zkušenost s instalací operačního systému ( windows XP / windows 98 SE ) na notebook, který nemá integrovanou CD mechaniku? Zkoušel jsem připojit pevný disk 2,5" z notebooku přes redukci do stolního PC, abych nahrál spouštěcí souboury a obsah CD Win 98, ale nepovedlo se mi disk připojit, navíc se ani nerozeběhne při připojení pouze ke zdrojovému kabelu. Může to být tím, že pevný disk z Notebooku má 0,7 A/5 V a jiný disk 2,5" z notebooku, který měl 1A/5 V se mi povedlo připojit bez problému. Přitom v notebooku disk 2,5" 0,7A/5V běží bez problému a je naformátovaný FAT 32. Konkrétně se jedná o notebook Fujitsu-Siemens lifebook 2630. Nevím, jak bych obsah bootovacího CD win 98 dostal na pevný disk. V bootovacím jmenu notebooku lze jen nastavit boot buď z pevného disku nebo diskety ( jiná možnost..síť nebo CD-ROM není k dispozici ). Jak byste postupovali vy? Dík za radu.

Předmět Autor Datum
Postupoval bych tak, že bych nabootoval z diskety, pomocí fdisku vytvořil na hdd partition /primary…
Dale Cooper 07.05.2008 20:55
Dale Cooper
jestliže tvůj notebook nemá integrovanou cd mechaniku, na cokoli složitějšího jako instalace více sy…
lední brtník 07.05.2008 21:01
lední brtník
no, ja mam commuter = redukce LPT <-> IDE. Bootovaci disketa DOSu, driver a upravit config.sys staci…
gd 07.05.2008 21:16
gd
první bych to zkusil připojit do jiného počítače, disk rozdělil na dvě části /jedna musí být fat32/… poslední
MM_tank 07.05.2008 21:20
MM_tank

Postupoval bych tak, že bych nabootoval z diskety, pomocí fdisku vytvořil na hdd partition /primary DOS, označit jako aktivní/. Pak pomocí norton commandera a druhého PC s týmž programem (připojit přes LPT) nakopíroval instalační soubory (u XP složku i386) a spustil. Třeba C:\i386\winnt.exe... Instalace by měla proběhnout, poté je možno instalaci smazat. Takhle jsem to dělal u staré 486 s Win 95. Je to babrání, ale zadařilo se.

jestliže tvůj notebook nemá integrovanou cd mechaniku, na cokoli složitějšího jako instalace více systémů na 1 disk zapomeň.

2.5" disk: problém může být v tom že třeba bios staršího pc nerozezná tvůj novější/větší ntb disk.
nebo že některé redukce vyžadují 2.5" disk jako master (tuším bez jumperů, radši zkontroluj).

možná příprava disku by vypadala tak:
pro více systémů disk předem rozdělit na 3 díly: pár giga fat32 pro systém win98, kolem 15gb pro systém xp (pokud jsi samotným uživatelem ntb a nepotřebuješ žádné zabezpečení, bude výhodnější použít taky pro xp už zastaralý a neodolný proti chybám formát fat32, a nakonec datový disk pro xp ve formátu ntfs ať se tam dají umístit soubory přes 4gb.
na některý z fat32 oddílů si nahraj instalačky os, všechny ovladače (z dosu zjistíš hw přes nssi), a instalačky větších sw balíků.

k os: když už trváš na zoufalém takysystému win9x, v tomto století už dej přednost "win me".

jenže když to nemá ani cd, je to vlastně k ničemu. nepřítomnost mechaniky jde obejít třeba využitím sítě, ale to by ses neptal tady, stylem že neuvedeš vůbec žádné údaje o stáří, parametrech či předpokládaném využití.
ještě vem v úvahu že pokud jde o starší systém, nebude umět ani usb2.0. bez cd mechaniky jde pak prakticky o nepoužitelný šrot.

no, ja mam commuter = redukce LPT <-> IDE. Bootovaci disketa DOSu, driver a upravit config.sys staci... :-p

Jinak bych si sehnal bootovaci disketu. Po nabootovani zkopirovat Norton Commander. Na druhem PC jej pouzit take, propojit LPT kabelem a muze se zacit kopirovat... Jeste nezapomenout prenest system z diskety na HDD notebooku pomoci "sys c:" (pozn. - w98 bootovaci disketa nema defaultne sys.com v sobe... musi se dokopirovat)

Kde jsou ty casy... :-D

první bych to zkusil připojit do jiného počítače, disk rozdělil na dvě části /jedna musí být fat32/ a nakopíroval na něj instalačku winxp nebo win98. potom bych tento 2,5disk nechal v jiném počítači jako jediný nastartoval (win98-spuštěcí disketa) a spustil instalaci v adresáři kde je instl cd nakopírované. xp se spouštějí příkazem winnt.com při prvním restartu pc vypnout a dát hdd do ntb kde by instal měla dojet

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru