Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Klonování windowsu, nedostatek místa

Dobrý den,
Narazil jsem na problem při klonování windowsu z starého hdd na nové ssd. Starý hdd jsem uvedlo přes onekey recovery do továrního nastavení, takze je z 700 gb zaplneno pouze 40 gb( windows v továrním nastavení) poté jsem vyjmul hdd ze sata 1 portu a vložil nový ssd s kapacitou 240gb. Starý hdd mam zapojeny přes USB a používám přidány kongston acronis true image clonovaci software. Z nějakého důvodu, když chci naklonovat windows z starého do nového disku se mi ukáže upozornění: "you need another 0 bytes of free disk space available on the target hard drive to complete the operation with the current filter. Please exclude more files or folders, than try again." I přes to, ze nové ssd je úplně prazdne
Předem děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Narazil jsem na problem při klonování windowsu z starého hdd na nové ssd. Tys neklonoval disk či je…
IQ37 29.08.2017 14:17
IQ37
Vidno, že si ešte "windows" neklonoval. Ale zato rád poradíš.
pozorovateľ 29.08.2017 14:34
pozorovateľ
Určitě ho napomínáš právem ?
kozakl 29.08.2017 14:37
kozakl
Ja som klonoval aj na menší disk, žiadny problém.
pozorovateľ 29.08.2017 14:47
pozorovateľ
A taky ses snažil na 240 GB SSD natlačit obsah 700 GB HDD?
IQ37 29.08.2017 14:56
IQ37
Viď odpoveď pre kozáka, stačí k tomu trebárs aj spomínaný easeus todo backup, klonovanie zvládne aj…
pozorovateľ 29.08.2017 14:59
pozorovateľ
Neklonoval bych,dej novou čistou instalaci. Některý software bere klonování jako 1:1. Tady je nepomě…
kozakl 29.08.2017 14:32
kozakl
Klon znamená bit po bite, sector by sector, presne naklonované dáta z pôvodného disku na nový disk a…
Nuda 29.08.2017 14:45
Nuda
Podle toho co tazatel píše, tak nemá ten původní HDD rozdělený na víc oddílů. Takže má vlastně systé…
IQ37 29.08.2017 14:54
IQ37
Chápu, tedy i přes to, ze mam uvedeny windows v továrním nastavení a reálně zabírá pouze 30 gb z 700…
Grinch 29.08.2017 16:18
Grinch
Na tu defragmentaci se nedá spoléhat, protože "nesetřese" ty části všechny a ani ne dokonale k sobě.…
IQ37 29.08.2017 17:00
IQ37
Dobře, provedu čistý install bude to fakt nejlepší. Děkuji moc za rady, zachránili jste mi spoustu n…
Grinch 29.08.2017 17:11
Grinch
na defragmentaci se přiměřeně spoléhat dá. potíž však může být u disku s neodstraněnými chybami soub…
lední brtník 29.08.2017 18:30
lední brtník
Nakonec jsem na to částečně přišel, problem neleží v rozmístění dat na hdd, ale v Lenovo Onekey reco…
Grinch 29.08.2017 20:14
Grinch
nejspíš uz si nebudu moct zálohovat data šlo by to offline z boot média: http://dl2.acronis.com/s/A… poslední
lední brtník 29.08.2017 20:40
lední brtník

Narazil jsem na problem při klonování windowsu z starého hdd na nové ssd.

Tys neklonoval disk či jeho oddíl, ale jenom systém Windows? 700 GB disk zaplněný jen na 40 GB má pořád velikost 700 GB. Hádam, že bys musel na tom starém HDD zmenšit oddíl na potřebnou velikost (což nevím jak moc je reálné a bezpečné, vzhledem k tomu umístěnému systému). Ten OS není natlačený souvisle na jednu hromadu, ale může být klidně roztahaný po celém HDD. Ale třeba se pletu.

Klon znamená bit po bite, sector by sector, presne naklonované dáta z pôvodného disku na nový disk aj s nečitateľnými sektormi na ktorých sú stále dáta, ale len bez hlavičiek.

Tiež sa klonovací SW musí vyporiadať s (Cylinder-head-sector / CHS) s rozhraním logických oddielov a tabuľkou oddielov hlavného zavádzacieho záznamu (MBR), ako sú zarovnané oddiely na hraniciach valca.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cylinder-head-sector

Musíš spraviť image (kópiu) systémového oddielu (aktívneho a primárneho oddielu kde je W10) a iba ten obnoviť na nový disk. Problém je ten, či tvoj nástroj tieto segeregované úkony s oddielmi dokáže spracovať aby systém na novom disku naskočil.

Osobne používam platený SW, EaseUS Todo Backup Workstation, ktorý si ľavou zadnou so samotnými klonmi oddielov medzi diskami poradí, dokonca aj pri výmene HW komponentov.

Ak máš na pevnom disku aj oddiel s Recovery, máš smolu, lebo si lama a aj keby si Recovery naklonoval extra na nový oddiel vymeneného disku, viac ho nespojazdníš.

Chápu, tedy i přes to, ze mam uvedeny windows v továrním nastavení a reálně zabírá pouze 30 gb z 700gb, tak data mohou být roztahaná fyzicky všude možně po disku. V tom případě, pomohla by defragmentace? Pokud ne, tak nejspíš provedu čistý install přímo na nové ssd. Je nějaká možnost, jak si zálohovat drivery, popř. aktualizace windows? Mam ho uz asi 5 let, takze instalace všech aktualizaci by mi asi zabrala par desítek hodin.
Jinak děkuji za všechny odpovědi, snad mi budou nápomocné.

Na tu defragmentaci se nedá spoléhat, protože "nesetřese" ty části všechny a ani ne dokonale k sobě. Určitě bych preferoval čistou instalaci systému, včetně nainstalování odpovídajících ovladačů nanovo.

Aktualizace se nemusí tahat v kuse. Existuje možnost aktualizace "oznámit, ale nestahovat" nebo tak nějak (a pak je postupně stahovat a instalovat v tebou zvolených skupinách). Nastavení je ve Windows 7 tady:

Ovládací panely\Všechny položky Ovládacích panelů\Windows Update\Změnit nastavení

na defragmentaci se přiměřeně spoléhat dá. potíž však může být u disku s neodstraněnými chybami souborového systému, který se někdo tupě pokouší defragmentovat.

acronis (jako ostatní klonovací/bakup programy) při výrobě každého image ukládá jen obsazené místo, při obnově je schopen se vejít na menší disk. měl jsem za to že vždy, zatím nikdy nezklamal. ale je možné, že systém rozbordelený a fragmentovaný po 700gb oddílu je nad jeho síly.
volbu klonování 1:1/sektor po sektoru je nutné ručně zadat, default ji žádný normální program nepoužívá (snad kromě bitové kopie windows, ale tu považuju za sračku).

pokud se předem nechá zmenšit oddíl acronis disk directorem (třeba ze 700gb na 200gb), ten nějakou kontrolu souborového systému provádí, takže jemu se to zmenšení povede úspěšně - v situacích, kdy správa disků ve windows běžně připustí zmenšení max o 30%.

Nakonec jsem na to částečně přišel, problem neleží v rozmístění dat na hdd, ale v Lenovo Onekey recovery. Když jsem vyjmul z clonovaciho procesu jedinou složku z onekey, která měla par kb, tak najednou žádný problem nebyl a mohl jsem klonovat. Z toho co jsem se dočetl na internetu slouží tato část softwaru nejen jako zalohovaci program, ale také jako pojistka aby žádný uživatel lenova nemohl nainstalovat jiný os( nebo mu to aspoň ztížit) po vyjmutí tohoto souboru se zatím os klonuje, tak uvidím, nejspíš uz si nebudu moct zálohovat data(což jsem i tak nedělal) co se tyče čistého installu windowsu, tak jsem narazil, neboť můj model PC lenovo z570 je udělán tak inteligente, ze abych si mohl udělat image os, tak bych si musel zaplatit nějaké recovery CD od lenovo a na to uz jsme po dni a půl hledání všech možných řešení opravdu neměl sílu. Snad to půjde pokud ne a někde jsem udělal nějakou blbost, tak holt asi bude muset jít do servisu...:/

nejspíš uz si nebudu moct zálohovat data

šlo by to offline z boot média: http://dl2.acronis.com/s/AcronisTrueImage2016.iso
nabízí zálohovat celý disk (nemá smysl u nerozdělených disků jako u tebe, kde jsou data s programy na společném hnoji), nebo jen vybrané adresáře.
za chodu windows by to mohly umět programy, využívající službu stínové kopie souborů.
a tu zálohovací funkci lenovo bude nakonec lepší zakázat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru