Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Image disku na Linux

Ahoj, mám PC s Linux, ve kterém mám 32GB SSD a HDD. Chtěl bych vytvořit image SSD a uložit to na HDD. Když jsem hledal jak na to, celkem mě zarazilo, že bych musel bootovat LiveCD.
Pokud vím, tak ve Windowsu určitě nějaké utility pro vytváření Image disku jsou a nemusí se používat žádné LiveCD. Nepřehlížím něco?
Díky.

Předmět Autor Datum
Přehlížíš. Windows také neumí dělat image z běžícího OS, pokud není splněno několik podmínek (buď po… poslední
touchwood 30.09.2017 13:05
touchwood

Přehlížíš. Windows také neumí dělat image z běžícího OS, pokud není splněno několik podmínek (buď použití vestavěného obrazáře, nebo instalace SW třetí strany, který si do OS přidá vlastní wedge na FS).

V Linuxu je těch možností také přehršel, vše záleží jen na tom, jak spolehlivý obraz chceš vytvořit. Můžeš totiž disk zálohovat nadivoko,můžeš jej remountnout jako read-only (což nemusí být možné), můžeš použít nástroje jako je FSarchiver. Nebo taky můžeš mít pokročilý filesystem typu LVM, který umí udělat snapshot, který si následně mountneš a odzálohuješ (čímkoli - např. dd, tar, FSarchiver, apod.)

Je třeba si prostě uvědomit, že Linux není omezený na jedno řešení jako Windows, je to OS nekonečných možností, ale je třeba mít znalosti o principech jeho fungování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru