Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr víceúčelového obstojného routeru

Dobré ráno, odchází mi doma router, laciný Tenda asi za 4OO, signál už celkově (včetně LAN) v docela častých intervalech vypadává a už se to nedá vydržet. (Zkoušel jsem i záložní minirouter a ten funguje, jenže zase má problémy s udržením bezdrátového vysílání, takže se poohlížím po novém.

Zaujal mě především standart ac, protože celkem často intenet využívám na víc činností najednou (prolížeč, hraní, Teamspeak (Discord) (navíc jsou na routeru někdy připojená i 4 zařízení současně - 2 PC, tablet, mobil)
Také se docela hodí i USB na připojení tiskárny a samozřejmě dostatečný výkon antén na pokrytí dvoupatrového RD (cca 150 m2) alespoň ze 70 % s čímž má ten současný záložní jednoanténový router dost problém - i když ty antény mají papírově stejný výkon, tak ty dvě antény jsou asi lepší.

Nechci ale za něj dávat víc než cca 1200,- přece jen mám max. download jen 25 Mbit/s Chci jen aby router dokázal využít maximimum z nabízené rychlosti a měl stabilní přenos u her s využitím hlasové komunikace a případně i připojeného druhého pc (samozřejmě mi je jasné, že těch 25 M může být dost limitující faktor ale nechci aby tím faktorem byl i router sám.

V odpovídající cenové úrovni mě zaujaly tyto modely:

tp-link-archer-c20-ac750-dual-band-d2648800.htm

asus-rt-ac51u-d2355683.htm

u toho Asus se píše, že má i VPN - v jakém slova smyslu? je to přece docela drahá externí služba...

Znáte třeba i nějaký jiný za podobnou cenu? nebo spíš jakých aspektů a funkcí bych se měl při výběru v rámci mého využití držet?

Děkuju

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No musím říct, že MKT je rozdíl už na první pohled - nahoře je signál stabilnější, tudíž i rychlejší…
JC90 11.10.2017 19:46
JC90
jsem rád, žes dal na doporučení. :-) Obecně platí pro MKT: WebFig je dobrý, ale daleko pohodlnější…
touchwood 12.10.2017 10:18
touchwood
Jo už jsem WinBox taky stáhl - no v té "bezdrátové" sekci je toho víc ale právě když to 5G pásmo neb…
JC90 12.10.2017 16:59
JC90
Neaktivní je "zašedlá", musíš ji povolit (Enable). [80009-wireless-png] edit: co se týká rychlosti… nový
touchwood 12.10.2017 17:41
touchwood
S rychlostí nenaděláš vůbec nic. To bys musel mít ve smlouvě rychlost garantovanou, ale to bys zase… nový
Zdenál 12.10.2017 19:10
Zdenál
No granatovanou ji nemáme no - ale je to tímpádem zhovadilost... před tím jsme měli 8mb (jako v pods… nový
JC90 12.10.2017 21:00
JC90
no ony byly právě povolené (orig. "Enabled") obě - jen ta 5GhZ byla po rozklidknutí podrobných infor… nový
JC90 12.10.2017 20:56
JC90
Ten aušus 51U (docela dobrý HW, docela špatný origo FW) po jednoduchým preprasknuti originálního fir… poslední
Al2 12.10.2017 21:24
Al2

No musím říct, že MKT je rozdíl už na první pohled - nahoře je signál stabilnější, tudíž i rychlejší. Akorát se nějak nemůžu dopátrat jak zapnout 5GhZ pásmo... jakmile jsem router zapojil poprvé, tak v defaultním nastavení vysílal v obou pásmech. Jenže po prvotní konfiguraci (možná po zvolení země) veškerá bezdrátová zařízení "vidí" jen 2ghz pásmo. Jsem si 100% jistý, že mobil i tablety se k 5GhZ připojit normálně dokážou (však ho příjmač v mobilu poprvé před nastavením identifikoval) WebFig v nastavení bezdrátového přenosu u 5ghz sice hlásí runnig ap, ale hned vedle v kolonce už not running. 2ghz pásmo ale běží v pohodě. Dle všech nastavení by ale mělo být 5G pásmo zapnuté. Je možné, že to nějak ruší nastavení země? nebo se ruší "navzájem?" Zkoušel jsem i ručně odlišit pásmo i šířku kanálu ale pořád vysílá nebo je viditelné jen 2G... v tom Ytb tutoriálu je rozebíráno nastavení starší jednokanálové verze a nedaří se mi najít nastavení samotných kanálů - dle googlu to prý může být v tom ale asi se to musí nastavit přes terminál nebo nevím

jsem rád, žes dal na doporučení. :-)

Obecně platí pro MKT: WebFig je dobrý, ale daleko pohodlnější je použít WinBox. (důvodů je několik, ale hlavní je větší přehlednost, rychlost a spolehlivost. K tomu ještě možnost manageovat zařízení, které nemá vůbec IP adresu).

5GHz se povoluje v sekci wireless, kde budeš mít dvě rádia, jedno pro 2,4GHz, druhé pro 5GHz.

Jo už jsem WinBox taky stáhl - no v té "bezdrátové" sekci je toho víc ale právě když to 5G pásmo nebylo viditelné, tak se po rozkliknutí sítě v "interfaces" ta 5 GhZ síť jevila jako fungující, akorát byla ve stavu "not running" i když v nastavení byla zapnutá - nebo se to pak ještě dá nějak dodatečně zapnout v jiné záložce? (napadlo mě v "channels" vytvořit celý nový kanál nebo to jde nějak jednodušeji?) Ale mám zemi nastavenou na Slovensko a vše zatím funguje.

Akorát asi budu muset zase zdupat ISP, že nedělá nic s tou rychlostí. Připojení už je stabilní ale mám mít 25 down 5 up ale když si připojení měřím, tak down nepřesáhne 10 Mbps a to je pořád (up zato leze někdy i k 10), v jakoukoliv denní dobu, někdy i horší... Chápu, že je to "maloměstský" poskytovatel a má to nějakou agregaci ale dlouhodobě <10 je už divné ne? a ještě za to platíme 360,-... Zlaté paneláky na sídlišti co se internetu týče :D. Nemohlo by to být i vadným přijímačem samotným?

No granatovanou ji nemáme no - ale je to tímpádem zhovadilost... před tím jsme měli 8mb (jako v podstatě teď) pak to konečně zrychlili (když jsme chtěli jít ke konkurenci :D :D - avšak za malý příplatek) a teď to jede opět jak šnek... Asi jim buď zase pohrozím, nebo se poptám jak je na tom s rychlostí konkurence... ale bohužel tady mám v podstatě na výběr jen ze dvou ISP - z Ostravy tady těch 6 km do našeho zapadákova potáhne optiku jen blázen, ale když už v tom městě mají za naši cenu i 50 stabilních Mbit (i více), tak proč bychom my nemohli mít rychlost o něco blíže k max. limitu... Uvidím co odepíšou

no ony byly právě povolené (orig. "Enabled") obě - jen ta 5GhZ byla po rozklidknutí podrobných informací a nastaveních zobrazována jako "not Running" tudíž vlevo (jak přikládáte na tom screenu) byly zkratky "S"(lave) u obou ale jen 2GhZ měla status "R"(unning).

Ano, měřím samozřejmě přes kabel

Ten aušus 51U (docela dobrý HW, docela špatný origo FW) po jednoduchým preprasknuti originálního firmware Padavanem je velmi dobra volba. Svítí fakt slušně i mezi patra, byť má “silné” 5 dBi antény (ad vyzařovací laloky a fyzika a měl by skvěle pokryt dané podlaží a o to hůře pokryt patro pod a nad, ale svítí skvěle všude i nad a pod ) a za tu cenu po nahrazeni srágorovyho původního FW tím volně stahnutelnym Padavan FW je myslim hodně hodně obstojná volba ...
Ma ale jen 100 Mbps LAN porty ...
RB je asi lepší volba pro hracicky, ale pokud nemáš cas a chuť si hrát, to výše neni úplně blbe za litr ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru