Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zálohování dat na HDD

To je klasika, já mám ve starém (i novém) počítači tohle https://www.tsbohemia.cz/vipower-vpp-2010lsf-sata-do-sata_d53161.html což je až na materiál totéž; ve starém mám vedle toho ještě disk pro PATA (děsím se chvíle, kdy budu chtít něco z PATA disků dostávat) v novém potom bezšuplíkový akasa
Ale u obou se ten SATA konektor opotřebovává, protože konektor šuplíku se připojuje přímo do disku (narozdíl od PATA, kde býval mezikus a rozpojoval se centronix, který na to byl udělaný), i když následky jsem nepozoroval.To spíš odcházejí mizerné větráky.

Má to tu nevýhodu, že musíte mít těch šuplíků tolik, kolik máte disků. A svého času se prodával jen komplet (cena řádově 200-300, první kusy byly možná dražší), později se odjevil sice samostatný šuplík, ale za cenu dvojnásobnou, což vzhledem k tomu, že ten šuplík je kus plastu případně doplněný ventilátorem je opravdu moc (ale to za těch 570 byl opravdu jen ten plat bez ventilátoru), takže rámečků mám ještě na mnoho let (většinu bohužel v bílé barvě, protože v té době bývaly počítače bílé). Šuplíky mám všechny obsazené pravěkými disky (data prostě nezadržitelně přibývají), jen jeden jsem uvolnil a disky v něm přehazuju, při čemž jsem si našel špalíček vhodné velikosti, kterým disk zajistím, abych ho nemusel šroubovat.

Jeden čas jsem zkoušel i eSATA, ale to je spíš taková slepá cesta.

V novém počítači mám také toto https://www.alza.cz/akasa-lokstor-m51-d434081.htm ale to příliš nedoporučuju. Ono to vypadá velmi výhodně, za tehdejší cenu 1100 to v sobě sdružuje vyvedení portů USB 3.0 z MB (což case nemá a cokoliv spojené s USB3.0 bylo v té době ještě dost drahé a to natolik (záslepka nebo bracket se dvěma USB stála ta nejlevnější pětikouli), že jsem vážně uvažoval, že to zbastlím podomácku, samotný konektor USB3.0 stál v prodejně se součástkami jenom 12 korun oproti 8 za 2.0) a šuplík na obě velikosti disků. Ale po 5 letech (ten počítač je už 5 let nový :-) ) zkušeností bych si to znova nekoupil. Na USB je už značnou dobu znát, že jsou ochozené. Rámečky jsou pěkné, ale konektory jsou dost chatrné a hned nějak ze začátku se mi jeden SATA konektor rozlomil a drží pohromadě jen protikusem (ale funguje, jen se obávám, že příští přepojování už nepřežije). A v neposlední řadě, disky se tam moc dobře nechladí, takže to neni na žádné dlouhé používání (po delším provozu ho vyndavám horký).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny