Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedno PC v síti netiskne.

Zdravím. Stojím před problémem - mám síť, ve které jsou dvě PC, dva notebooky, jedna síťová tiskárna a internet ADSL. Dvě PC, tiskárna, jeden NTB a ADSL router jsou připojeny do samostatného routeru. Další NTB je připojen do ADSL routeru. Na všem jede jak internet tak tiskárna. Pouze na NTB, který je zapojen do ADSL routeru jede pouze internet. Tiskárna nejede. Poradíte mi prosím někdo čím to může být?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Budu to psát asi už posté, ale spojovat se z WAN strany na LAN stranu přes NAT ("za" router) NELZE -…
touchwood 09.06.2008 22:32
touchwood
Dočetl jsem to až sem. Pokud vše chodí, až na ten jeden PC a oba routery jsou fyzicky na jednom míst…
Jan Fiala 10.06.2008 08:05
Jan Fiala
no, já předpokládám, že v takové síti je "něco jako demilitarizovaná zóna" (protože to klasická DMZ…
touchwood 10.06.2008 08:46
touchwood
A protoze mu nevysly LAN konektory na druhem routeru, zapojil PC do prvniho. Tohle by vyresil switch…
Jan Fiala 10.06.2008 09:47
Jan Fiala
to ano, ale já razím zásadu nedělat polovičatá řešení, ono to má totiž tu nepříjemnou vadu v tom, že…
touchwood 10.06.2008 09:50
touchwood
Ja to myslel jinak. Ted okamzite to muze vyresit switchem - PC zacne tisknout hned bez laborovani s… poslední
Jan Fiala 10.06.2008 10:24
Jan Fiala

Budu to psát asi už posté, ale spojovat se z WAN strany na LAN stranu přes NAT ("za" router) NELZE -alespoň ne jednoduše (jde to pomocí forwardingu a podobných vylomenin, ale toto není klasické routování).

Ten, kdo to takto zapojil, by se měl držet od sítí a počítačů hodně daleko, protože tomu rozumí jako koza petrželi. Druhý router do LAN je totální nesmysl.

Řešení: zrušit druhý router (anebo, pokud je z nějakého nejasného důvodu vyloženě potřeba, pak všechny PC dát do jedné LAN, tedy LAN druhého routeru), přidat případně porty pomocí switche. Pokud je DSL router určen jen pro připojení k DSL, je vhodné jej přepnout do režimu bridge a zbavit se tak jedné úplně zbytečné podsítě.

Dočetl jsem to až sem.
Pokud vše chodí, až na ten jeden PC a oba routery jsou fyzicky na jednom místě, osobně bych do toho nevrtal a dokoupil úplně obyčejný 8-mi portový switch (asi 300 Kč), který bych zapojil do druhého routeru. Všechny PC, včetně toho, který netiskne bych zapojil do switche. A v té chvíli jsou všechna PC v jedné síti a problémy s tiskem by měly zmizet.

Opravdu tam to jedno PC je zapojeno v prvním routeru jen proto, že nebyly volné LAN přípojky? Není na něm "něco", kvůli čemu by muselo být zapojeno tam, kde je?

to ano, ale já razím zásadu nedělat polovičatá řešení, ono to má totiž tu nepříjemnou vadu v tom, že to pak má tendenci nabalovat na sebe problémy - viz ti "ajeťáci" co to tam zapojovali. Rozhodně ale souhlasím s Tebou, že pokud si na to tazatel netroufá, je lépe zvolit jednodušší řešení (které jsem také uvedl)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru